Recensies·Recensies van Moon·Roman

Niets ontgaat ons – Janke Reitsma *****+

Niets ontgaat ons – Janke Reitsma

“Een debuut dat zichzelf overstijgt, dit verhaal zal de lezer stil en dankbaar maken. #Prachtig”

  • Auteur: Janke Reitsma
  • Uitgeverij: Mozaïek
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789023960768 
  • Druk: 1 
  • augustus 2021 
  • 272 pagina’s

Ze vormen één front, vader, moeder, de veertienjarige Koen en de baby Aukje. Een front tegen de buitenwereld, een front voor baby Aukje, die geboren wordt met een chromosoomafwijking en waarschijnlijk niet oud zal worden. Niets ontgaat ons, maar het leed en de zorg die de jonge Koen met zich mee draagt is groot en zwaar, hij zal zijn zusje het paradijs laten zien.

“Ik wist wel dat wij niet gewoon waren, maar als het een tijdje niet heel ongewoon was, begon ik daar toch op te hopen”

Een debuut, die zijn weerga niet kent, daar mag je Niets ontgaat ons wel onder schalen, zelden maakt een roman meer indruk bij de lezer dan deze is mijn veronderstelling. De zorg, de kracht, de onmacht, de strijd, het niet gezien worden, allerlei ingrediënten die voelbaar zijn waardoor dit een verhaal is welke na zal zinderen tot onder de huid van de lezer.

Respect voor de auteur, Janke Reitsma,  hoe puur en open zij het verhaal heeft weten over te brengen, op een manier welke de lezer echt in het hart raakt. Het beleven van deze roman zal voelen als een rollercoaster aan emoties die alle kanten op zullen gaan. Dit boek lees je niet dit beleef je en dit voel je, een diepe buiging voor deze debutant. Het verhaal van het jonge gezin is rauw, rouw en puur, het is meeslepend beschreven en mede door de beeldende setting  van het waddengebied krijgt het verhaal nog meer kracht. In alle eenvoud zo mooi en zo overtuigend neergezet dat de lezer met een brok in zijn of haar keel of de tranen over de wangen dit verhaal sluit en even moet bijkomen.

Deze Roman wil je echt gelezen hebben, wat een prachtig debuut.

De kracht zit hem mede in de gevoelens die worden opgewekt tijdens het lezen, want is er een uitweg? Is er een andere manier, de onmacht van de jonge Koen is verfilmingswaardig neergezet, een roman die je gelezen moet hebben.

Lieve leesgroet Moon Kager