Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

De verrassing – Jet van Vuuren “Ik kan me niet heugen dat Jet eerder met zo’n soort familieopstelling aan de haal is gegaan en er zo’n briljant, tot het eind toe, verrassend puzzelspel van gemaakt heeft waardoor ik als lezer nieuwsgierig en geboeid door blijf lezen.”         

De verrassing – Jet van Vuuren

“Van harte raad ik aan om dit boek te lezen als je een originele, enerverende leessessie nodig hebt die je verrast en je aandacht tot aan de laatste pagina vasthoudt en er voor zorgt dat je je eigen familie weer even meer waardeert dan ooit ;)”    

Productspecificaties;

•           Auteur(s) : Jet van Vuuren

•           Uitgeverij : Ambo Anthos

•           ISBN : 9789026357268

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Paperback

•           Aantal pagina’s : 315

•           Verschijningsdatum : november 2021

Samenvatting

Josefien van de Berg wordt 80. In de familieapp ‘Mammie’ nodigt ze haar kinderen, Lodewijk (52) Sylvia (54) en Jennifer (48) uit om haar verjaardag te vieren. Ze heeft een verrassing voor hen. Waar Josefien geld en een mooi huis in Maarssen heeft, hebben haar kinderen geldzorgen. En niet zo’n beetje ook. Tegenover haar en elkaar houden ze de schijn op dat alles goed gaat. Ze komen allemaal samen in Maarssen met als doel geld van Mammie te krijgen.

Maar Mammie is er niet. Ze stuurt appjes naar de kinderen dat ze in Dresden is voor een kerstmarkt en is ingesneeuwd. Maar ze wil dat de kinderen op haar wachten voor de verrassing. Terwijl de kinderen wachten, beginnen ze te kibbelen en elkaar vragen te stellen. Wat kan de verrassing zijn? Hoe groot is de erfenis eigenlijk? Wie is het favoriete kind van Mammie? Is Mammie wel in Dresden en zijn de appjes wel van Mammie? Langzamerhand komen ze erachter dat niets is wat het lijkt, dat iedereen een ander motief heeft om aanspraak te maken op de erfenis en bovenal dat de verrassing van Mammie weleens heel anders kan uitpakken dan ze dachten…

Mijn leeservaring

Het is en blijft geen verrassing dat ik dol ben op de boeken van Jet van Vuuren. Ik lees veel, veel verschillende genres ook en toch zijn de thrillers van Jet voor mij altijd een op zichzelf staand feestje. De cover van dit nieuwe boek vind ik tevens een bijzonder aantrekkelijk geheel. Een winters tafereel inclusief veel sneeuw, een groot mysterieus uitziend landhuis, bosrijke omgeving en dan de schrijversnaam opvallend in glinsterend zilver.. in de boekhandel was ik er als een ekster op afgevlogen.

“Met kracht omklemt ze het stuur en richt ze haar blik strak op de besneeuwde weg.”

Dit verhaal voelt voor mij ietwat anders aan dan de voorgaande boeken van Jet, ook al herken ik absoluut meteen haar vlotte, prettig lezende schrijfstijl. Juist dat andere vind ik zo leuk aan ‘De verrassing’, die me ook enigszins doet denken aan de verhalen van Agatha Christie’s “Miss Marple” door de sfeersetting. Wellicht vinden andere lezers dit vergezocht maar mijn eigen fantasie maakt nu eenmaal nogal eens rare connecties door alles wat ik tot dusver gezien, gehoord en gelezen heb in mijn leven.

“Ze werpt een blik over haar schouder op de buldog die als een kindse bejaarde in zijn tuigje zit te hijgen en te kwijlen.”

Wat dit boek anders maakt voor mij zonder het complete verhaal te verklappen is de gehele familie en alle bijzondere specifieke leden van die betreffende familie. Ik kan me niet heugen dat Jet eerder met zo’n soort familieopstelling aan de haal is gegaan en er zo’n briljant, tot het eind toe, verrassend puzzelspel van gemaakt heeft waardoor ik als lezer nieuwsgierig en geboeid door blijf lezen. Bovendien is het verhaal met regelmaat hilarisch ondanks de voorkomende louche en moordachtige praktijken. Gewoon doordat ik al lezende door Jet’s schrijfstijl visueel geholpen wordt alles gemakkelijk gedetailleerd voor me te zien en glimlachend kromme tenen krijg bij de te realistische, dubbelzinnige dialogen tussen familiaire personages die in een Engelstalige dorpse omgeving niet hadden misstaan maar toch puur Hollands zijn.

“Dan rekte en strekte ze haar lichaam in een knalgeel aerobicspakje met oranje beenwarmers eronder.”

Ik heb de nieuwste thriller van Jet van Vuuren met enorm veel plezier gelezen, genoten van elke letter. Van harte raad ik aan om dit boek te lezen als je een originele, enerverende leessessie nodig hebt die je verrast en je aandacht tot aan de laatste pagina vasthoudt en er voor zorgt dat je je eigen familie weer even meer waardeert dan ooit 😉          

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “De verrassing – Jet van Vuuren “Ik kan me niet heugen dat Jet eerder met zo’n soort familieopstelling aan de haal is gegaan en er zo’n briljant, tot het eind toe, verrassend puzzelspel van gemaakt heeft waardoor ik als lezer nieuwsgierig en geboeid door blijf lezen.”         

Reacties zijn gesloten.