kinderboek·Recensie van Carla·Recensies

Walvissen aan wal – Nick Bland “Een grappig kinderverhaal met leuke prenten en een duidelijke boodschap!”

Nick Bland – Walvissen aan wal.

Dit verhaal laat kinderen lachen en met dit boek kan je de milieuvervuiling in de wereld luchtig bespreken.

  • Auteur: Nick Bland
  • Uitgever: Leopold
  • Nederlands 
  • 1e druk: oktober 2021
  • Paperback
  • 9789025882396
  • 40 pagina’s

Een hardcover boek over walvissen die aan wal komen. De cover geeft een vreemd beeld weer van walvissen die op hun staart lopen en één zelfs die op een fiets zit. Dit is toch niet zoals het normaal zou moeten zijn?

‘Zomaar….. op een dag… kwamen de walvissen uit de zeeën en oceanen. Ze wandelden rustig het land op…’

Zo start het boek en als ik het voorlees aan de kinderen die ik opvang beginnen ze te gniffelen bij het zien van de mooie illustraties die ze heel leuk vinden maar “dat kan toch helemaal niet?” zeggen ze lachend. Nee dit kan helemaal niet!

Dat de walvissen aan land zijn gekomen levert vreemde situaties op: de mensen, die het eerst wel leuk vonden, beginnen overlast te krijgen van hun aanwezigheid. Op allerlei manieren ondervinden ze last, maar zeker door de troep die ze achterlaten in onze wereld! Ongehoord toch? Waarom zijn de walvissen hier eigenlijk?

Iedereen is het zat en men wil dat de walvissen weer vertrekken naar zee, waar ze thuishoren! De walvissen weigeren; ze zijn van plan om te blijven zolang de mens de zee niet opruimt! Eerder gaan ze niet terug!

Het is een grappig boek en bij het voorlezen komen de vragen van de kinderen vanzelf: waarom komen de walvissen hier? Er spelen allerhande grappige situaties, maar het is duidelijk dat dit een boek is met een boodschap!

Er wordt ons een spiegel voorgehouden. De mensen in het boek zijn het zat dat de walvissen een bende van onze wereld maken. In het echt maken wij een megabende van de zeeën en oceanen. Niet ons leefgebied maar toch maken we er gebruik, zeg maar misbruik, van en hebben we van deze wateren één grote plasticsoep gemaakt!

Dit kinderboek is een erg leuk boek voor kinderen. Ondanks de in het boek verwerkte boodschap is het op geen enkele manier een zwaar verhaal, wel leuk en duidelijk! Het moet anders…. Gelukkig zijn we ons er iets meer van bewust, maar we zijn er nog lang niet Een mooi geïllustreerd prentenboek over milieuvervuiling veroorzaakt door de mens, maar met gevolgen voor mens en dier!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman