Blogtour·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Duisternis – Eva Linden #Blogtour “Inhoudelijk gezien is het leuk, vermakelijk verhaal voor de echt jeugdige lezers.”

Duisternis – Eva Linden

“Een speurend avontuur waarin veel te beleven en ontdekken valt voor zowel de karakters in het verhaal als voor de lezer van het boek.”

Product specificaties

•           Auteur(s) : Eva Linden

•           Uitgeverij : Hamley Books

•           ISBN : 9789464510102

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 338

•           Verschijningsdatum : maart 2022

•           Serie : De zeven zonderlingen

Samenvatting

Het keizerrijk Astonia kreunt onder de druk van de Duisternis. Op bepaalde plaatsen is de druk zo groot dat alle bomen sterven en alle rivieren droog komen te staan. Hele soorten worden uit hun territorium verdreven of op een bloederige manier afgeslacht. Bovendien is er de dreiging van de Cultisten, aanhangers van het occulte die zwarte magie bedrijven.

Een eeuwenoude voorspelling brengt zeven onbekenden bij elkaar in herberg De Verdronken Scheper. Zeven Zonderlingen die op zoek moeten gaan naar zeven delen van een magisch kristal dat de Duisternis kan verdrijven.

‘Duisternis’ is het eerste boek van een reeks die losjes gebaseerd is op het populaire rollenspel ‘Dungeons & Dragons’.

Mijn leeservaring

Toen ik de aankondiging zag van dit nieuwe boek van Eva Linden werd mijn interesse vooral gewekt door de mooie cover afbeelding en dat het verhaal losjes gebaseerd is op ‘Dungeons & Dragons’ zoals op de achterzijde van het boek vermeld staat. Ik dacht dat het om een Young Adult genre verhaal zou gaan maar naderhand toen ik het boek binnenkreeg en ging lezen kwam ik er achter dat het boek onder het jeugd genre valt. Dus ik had niet helemaal goed opgelet maar normaal gesproken maakt het genre me ook niet zoveel uit als het verhaal waar het om gaat me maar aanspreekt.

De hardcover vind ik echt een eyecatcher. Een draak in ringvorm omhult de titel, vanuit het midden lijkt energie zich een weg naar buiten te banen als helder scherp licht tegen een donkere, onrustig bewolkte achtergrond. Onder de draak zie je een ruig gebergte oprijzen met vooraan mysterieus ogende kasteelgebouwen. Wat betekend dit alles voor het inhoudelijke verhaal en hoe zal het erin verwerkt zijn? De afbeelding loopt door op de rug en achterzijde van de kaft, daar waar in de donkere lucht een bliksemschicht te onderscheiden is. Alle elementen samen beloven een spannend verhaal lijkt mij.

“Aan de torenhoge stenen muren wapperden grote rode vlaggen met daarop een tekening van een gouden draak die in zijn eigen staart beet, in de vorm van een cirkel.”

Als ik begin met lezen lijk ik me voor mijn gevoel in de eerste instantie toch te bevinden in een YA Fantasy verhaal, door bepaalde bewoording die gekozen is in de proloog. Verderop echter kom ik daar op terug en vind ik de bewoording juist weer wat te jeugdig. Wat dat betreft lijkt het mij enorm moeilijk om het juiste genre aan een boek toe te kennen en is dat gelukkig niet mijn taak. De tekst leest voor mij in ieder geval vlot over het algemeen gezien, ook al moet ik wennen aan de cadans en de namen van de hoofdkarakters om ze niet constant door de war te gooien. Dat laatste ligt voor mijn gevoel aan de bijzondere namen en sommige overeenkomende namen. Gelukkig begint ieder hoofdstuk met aanduiding vanuit wie de daarop volgende gebeurtenissen geschreven zijn dus kan de lezer het altijd terugzoeken.

“Jaii ging overeind zitten en tuurde met opengesperde ogen naar het meer.”

De fictieve hoofdpersonages zijn op een leuke, interessante manier verschillend van elkaar. Zoals in de samenvatting vermeld staat zijn er diverse soorten uit hun territorium verdreven enzovoort dus ik verklap hier niets mee als ik zeg dat je die diversiteit terug ziet in de hoofdpersonages waaromheen het verhaal uitgebouwd is. Hun achtergronden en henzelf leer je stukje bij beetje beter kennen naarmate je verder komt in het boek. De verbinding met één of meerdere karakters, het meeleef gevoel bedoel ik hiermee, blijft voor mij persoonlijk afwezig waardoor ik waarschijnlijk ook moeite heb met iedereen uit elkaar houden zoals ik eerder vermeldde.

“Toen het gekrijs en gegil van de Ratten weggestorven was, werd het doodstil in de ruïnes.”

Inhoudelijk gezien is het een leuk, vermakelijk verhaal voor de echt jeugdige lezers. Een speurend avontuur waarin veel te beleven en ontdekken valt voor zowel de karakters in het verhaal als voor de lezer van het boek. Het is duidelijk dat dit een boekenreeks wordt waarin nog meerdere delen zullen volgen. Zo voelt dit eerste deel dan ook als een uiteenzettende opstarter van een groots geheel.            

Lieve leesgroet, Elsa.