Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Sleutel 17 – Marc Raabe   “Er is een gruwelijke moordenaar bezig, wie gaat hem stoppen en wat is er met sleutel 17?”

Marc Raabe – Sleutel 17.

Mijn eerste kennismaking met Marc Raabe en zijn protagonist Tom Babylon,, in een nieuwe serie. En wat voor één!

  • Auteur: Marc Raabe
  • Uitgever: A.W. Bruna
  • Nederlands 
  • 1e druk: augustus 2021
  • Paperback
  • 9789400514010
  • 448 pagina’s

Sleutel 17 start de proloog in De Berliner Dom op Zondag 3 september 2017 om 6.38 uur. We kijken door de ogen van Winkler, de Domorganist, die op weg is naar zijn persoonlijke heiligdom – het machtige Sauer-orgel met zijn 7.269 pijpen. Winkler is met hart en ziel Domorganist en zal het tot zijn laatste ademtocht blijven. Alleen is zijn heiligdom voor nu de verkeerde plaats op het verkeerde moment….

Er is een gruwelijke moord gepleegd in de Dom van Berlijn, de geestelijke dr. Brigitte Riss hangt in de koepel van de Dom en heeft een sleutel om haar nek. Rechercheur Tom Babylon is persoonlijk betrokken bij de zaak omdat jaren geleden zijn zusje Viola is verdwenen met zo’n zelfde sleutel! Zijn persoonlijke belang verzwijgt hij, maar psychologe Sita Johanns heeft door dat Tom niet alles vertelt wat hij weet.

Tom heeft een ongebruikelijke aanpak om zaken op te lossen en bij deze zaak is dat niet anders, integendeel. Sita stelt te veel vragen en dat irriteert Tom. Toch zit hij min of meer aan haar vast en ook duidelijk opgescheept met haar. 

Het verhaal pakt terug van 2017 naar 1998. Dit laatste jaar is een belangrijk jaar geweest in het leven van Tom Babylon. In dat jaar gebeurde er iets traumatisch met de vriendengroep van Tom. Het zusje van Tom verdween in het bezit van zo’n zelfde sleutel, met 17 erop gekrast. Ondanks dat iedereen er van overtuigd is dat Viola niet meer leeft is Tom zeker van het tegendeel. Hij is dan ook nooit gestopt met zoeken.

Door de twee tijdlijnen wordt duidelijk wat er allemaal is gebeurd met de vriendenclub in het verleden, en wat dit voor gevolgen heeft in het heden. Hierdoor krijgen de personages body en worden ze geloofwaardig. Tegelijkertijd maakt het erg nieuwsgierig naar het verband tussen toen en de tegenwoordige tijd (2017), waardoor de spanning ook goed vastgehouden wordt!

De zoektocht van Tom naar zijn zusje is een rode draad door het verhaal. De definitieve waarheid rondom Viola wordt in Sleutel 17 niet duidelijk en je blijft dus wel met een paar losse eindjes zitten. Hierdoor kijk ik wel direct uit naar het volgende deel Kamer 19! Heb ik even geluk, dit deel ligt ook alweer klaar om gelezen te worden! Nog even een proeflees-manuscript en dan door!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman