Boekentips·Fantasie·Nieuwe serie·Recensie van Elsa·Recensies

De bronzen stad – S.A. Chakraborty “Chakraborty heeft zeker wel een prachtige beeldende schrijfstijl waar ik volop van genoten heb.”

De bronzen stad – S.A. Chakraborty

“Er is nog zoveel meer te ontdekken en te ervaren in de bizarre, intrigerende wereld van Nahri.”

Product specificaties

  • Auteur(s) : S.A. Chakraborty
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022595954
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 608
  • Verschijningsdatum : januari 2022 (2e druk)
  • Serie : Daevabad-trilogie

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

Mijn leeservaring

Vanaf het eerste moment dat de uitgeverij Boekerij op social media promotie materiaal verspreidden rondom deze titel wilde ik het boek lezen. Alles aan dit boek sprak mij aan. Van de omslag tot aan het genre, de flaptekst en alles er tussenin. Zo geschiedde dat ik inmiddels het boek gelezen heb en hier nu mijn bescheiden mening over het Fantasy verhaal ‘De bronzen stad’, geschreven door S.A. Chakraborty, met jullie mag delen. Dit is overigens haar debuutroman, in 2017 al met succes uitgegeven in de oorspronkelijke Engelse taal en vanaf heden dus ook in het Nederlands beschikbaar.

Allereerst mijn complimenten aan Boekerij voor de prachtige hardcover editie die hier naast me ligt. Wat ziet het boek er mooi uit! Zelfs op de snede van het boek vindt je een gedetailleerde bedrukking die past bij de losse stofomslag. Als je die eraf haalt zie je een crèmekleurige hardcover inclusief goudkleurige afbeelding en op de achterzijde een inspirerende tekst in dezelfde goudkleur. Echt een boekpareltje om te zien als je het mij vraagt. 

“Deze eenzaamheid was zeldzaam in het paleis en het zware velours van de hemel en het geschitter van verre zonnen verleidden hem om langer te blijven kijken.”   

Voor mij persoonlijk was dit geen soepel vlot lezend verhaal, ik had enige moeite om op te gaan in datgene wat ik daadwerkelijk aan het lezen was. Het verhaal bouwt zich op in een langzaam tempo, daadwerkelijk alles is tot in detail uitgewerkt en toch had ik soms het idee dat ik gebeurtenissen of familiare verbanden in de eerste instantie niet goed begreep. In bepaalde hoofdstukken komt de tekst langdradig, moeizaam, complex en politiek gericht over waardoor ik moeite had mijn gedachte erbij te houden. Wel is alles grotendeels sterk visueel beschreven wat het belevingsgevoel van het verhaal voor mij als lezer weer verhoogd. Zo vind ik het toch in z’n geheel een mooi origineel verhaal met bijzondere personages, schitterende tot de verbeelding sprekende omgevingen en een spannend avontuur. Chakraborty heeft zeker wel een prachtige beeldende schrijfstijl waar ik volop van genoten heb. Ondanks dat ik soms vond dat het wel wat minder uitgebreid of herhalend uiteengezet had mogen worden.

“Hij zat gehurkt als een kat bij de smeulende resten van een vuurtje, ze rook de scherpe geur van verbrand hout in de lucht.”

Hoofdpersonage Nahri is een karakter die ik zelfs met  haar onhandige nukken gelijk mag. Door de andere personages die Nahri allemaal gedurende het verhaal tegenkomt wordt de wereld waarin zij leeft steeds uitgebreider, verrassender en angstaanjagender dan ze altijd dacht. Ze leert snel bij, verandert, wordt sterker en haar ontwikkeling is boeiend om te volgen. Haar medepersonages zijn types die je tevens niet gauw vergeet. Uiteenlopend in soorten en karakters, eigenzinnig, mysterieus en meer dan eens angstaanjagend. In dit eerste boek is veel aandacht besteed aan de uitwerking van de personages en de connecties tussen hen.  

“Ze kon zich nu niet laten opeten door een uit de kluiten gewassen duif.”

Daarnaast maakt ook humor zijn opwachting in het verhaal. Door droge opmerkingen van de personages brak bij mij regelmatig een glimlach door. Of gewoon door stommiteiten die zij uithaalden of tegenkwamen. Wellicht is te merken dat het boek nogal veel omvat en voor mij moeilijk samen te vatten is in een korte recensie. Ga dan ook vooral lekker zelf lezen als je net als ik van Fantasy houdt en geniet.   

“Hij maakte een gefrustreerd geluidje en liep als een geïrriteerde leeuw langs de rand van haar bed.”

Het einde van ‘De bronzen stad’ voelt ook absoluut niet als een einde. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar hoe de Daevabad wereld zich op alle vlakken in de vervolg delen verder zal ontwikkelen. Want ook al is dit een flink dik eerste boek voelt het toch maar als het topje van een enorme  ijsberg. Vol met onbeantwoorde vragen en nieuwsgierigheid blijf ik achter. Er is nog zoveel meer te ontdekken en te ervaren in de bizarre, intrigerende wereld van Nahri. Haar queeste is verre van klaar dus kom maar door met deel twee!    

Lieve leesgroet, Elsa.