Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Het eindigt met jouw dood – Alexander Olbrechts

Het eindigt met jouw dood – Alexander Olbrechts

“Gelukkig ben ik maar één lezer en zullen anderen wellicht wel ontzettend van dit verhaal genieten.”

  • Auteur: Alexander Olbrechts
  • Uitgeverij: Godijn
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789493266285 
  • Druk: 1 
  • december 2021 
  • 346 pagina’s

De relatie van Manon De Ridder en Daniël Snoeck komt onder druk te staan wanneer ze een eigenaardige dreigbrief krijgen. “Het eindigt met jouw dood” luidt de mysterieuze boodschap. Wanneer het stel wordt gestalkt en Manon spoorloos verdwijnt, slaan de stoppen bij Danny door.

Nico, Danny’s vriend, worstelt met een relatiecrisis. Zijn vrouw stapt achter zijn rug in een geblindeerde luxewagen met chauffeur. De twee vrienden gaan op onderzoek uit om erachter te komen wat er met hun vrouwen aan de hand is.

Dankzij de hulp van Nico’s broer ontdekken ze dat Daniëls moeder haar zoon dertig jaar geleden aan een geheimzinnig experiment heeft laten deelnemen. Een bedrijf dat bestempeld wordt als Omega Corporatie heeft in de jaren tachtig experimentele therapie op baby’s toegepast. Is het schaduwbedrijf na al die jaren zijn testobjecten aan het ophalen? Lukt het Danny om Manon terug te vinden en weet hij uit de klauwen van Omega Corporatie te blijven?

Mijn leeservaring

Via Godijn Publishing krijgen wij bij de blog ‘Mustreads or Not’ regelmatig de kans om allerlei boeken te recenseren. Zo sprak deze keer het boek ‘Het eindigt met jouw dood’ van Alexander Olbrechts mij aan. Een eerdere titel van dezelfde schrijver had ik al eens in de pijlers gehad om te willen lezen maar dat kwam er toen door omstandigheden niet van. Deze keer kreeg ik echter wel de kans dankzij Godijn om een verhaal van hem te lezen en van een recensie te voorzien.

Wat mij aansprak in dit verhaal was de experimentele jaren tachtig therapie en een mysterieuze corporatie waarover gesproken wordt in de flaptekst. Onderwerpen die ik vaker terug zie komen in SciFi Fantasy verhalen en ik was benieuwd of dit enigszins origineel uitgewerkt is in dit boek.

“Ik worstel met een sok op het moment dat mijn ogen op een dichtgevouwen stuk papier vallen.”

Als ik begin met lezen is het eerste wat me opvalt de schrijfstijl. Regelmatig puur Vlaamstalig qua spelling, woordgebruik en zinsopbouw. Wat op zich geen probleem hoeft te zijn maar in dit geval leest het minder prettig vind ik. De bewoording past bij de karakters van de personages en bij hun levenssituaties. Echter komt het voor mij als lezer onaangenaam over door platvloers taalgebruik vanuit sommige hoofdpersonages en hun denkwijze. Een spannend jongensboek komt als term even in mijn gedachte bovendrijven. Door onder andere de missende verbinding met de hoofdpersonages omdat ik hen niet mag en de, in mijn geval, niet soepel lezende schrijfstijl lees ik dit boek helaas niet met plezier.

“Het is grootspraak. Ik weet het. Fientje weet het ook. Nico zal tegen het einde van het gesprek een briefje van tien euro opdiepen en met veel poespas een doos gebak kopen.”

Tevens is vanaf de eerste 60 pagina’s mij gelijk compleet duidelijk welke kant het verhaal opgaat, wordt het volledig voorspelbaar en is het dan ook niet origineel te noemen. Mede doordat de proloog al voldoende verklapt met daarop volgend hoofdstukken die genoeg niet zo subtiele hints geven blijft het verrassingselement volkomen uit en ontstaat er geen spanningsboog. Er komt geen vaart in het verhaal, het blijft oppervlakkig en simplistisch. Ook volgt er geen daverende plottwist of iets dergelijks en zo is het boek duidelijk niet aan mij besteed.

“Ochtendstond heeft goud in de mond, dus spring ik gezwind uit het verrassend comfortabele bed.”

Gelukkig ben ik maar één lezer en zullen anderen wellicht wel ontzettend van dit verhaal genieten. Het is tenslotte wel een boek waar zowel de schrijver als de uitgeverij hard aan hebben gewerkt en ik gun hen zoals altijd het allerbeste. Ik kan als veellezer nu eenmaal niet alles leuk en voldoende vinden maar ik respecteer wel altijd iedere schrijver die het probeert. Blijf vooral schrijven, daar wordt men over het algemeen alleen maar beter van.       

Lieve leesgroet, Elsa.