Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

De Eldurea deceptie – Robert Bijman “Een magische aan water verwante wereld, veel verdergaand en uitgebreider dan Disney’s Ariël ooit zal zijn, met veelzijdige personages en duistere vijanden.”

De Eldurea deceptie – Robert Bijman

“Ondanks dat mijn leeservaring niet alleen maar positief is en ook een kritische noot bevatte heb ik wel op diverse vlakken plezier beleefd aan het lezen van dit verhaal.”

  • Auteur(s) : Robert Bijman
  • Uitgeverij : Zilverbron  
  • ISBN : 9789463080231
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 482
  • Verschijningsdatum : 13 januari 2016
  • Serie : De Segrijn en Sotalia boeken 2

In zijn hebzucht en machtswellust denkt Fango het ultieme wapen gevonden te hebben om de macht over de wereld over te nemen. Duistere pionnen helpen hem zijn geheimen veilig te houden.

Wanneer in Anumoria een familielid van Tom en Shantea komt te overlijden, beschuldigt gouverneur Rubilus, de nieuwe leider van de diepzeestad, de twee van moord. In een poging hun onschuld te bewijzen moeten Tom en Shantea keuzes maken die verstrekkende gevolgen hebben voor hun eigen voortbestaan en dat van de gehele mensheid.

In hun zoektocht vol gevaar krijgen ze hulp van Tandje, hun grote steun en toeverlaat, Grimpa, lerares in de Kracht, hun vader Johan en zijn kleine raadgever Han, Jennyfer, een klasgenoot uit hun tijd in Amsterdam en Akuakai, een aan amnesie lijdende inktvisman.

Mijn leeservaring

In februari heb ik mijn recensie van het eerste deel van deze boekenserie, ‘De Anumoria initiatie’, online geplaats. Nu is het de beurt voor mijn mening over deel 2, ‘De Eldurea deceptie’, van de tot nu toe vierdelige serie. Uit betrouwbare bron weet ik dat deel vijf op de planning staat voor dit najaar. Ook de andere delen van ‘De Segrijn & Sotalia’ boekenserie zal ik verspreid over 2022 van een recensie voorzien.

Ik had moeite om in het verhaal te komen net als bij het eerste deel. De schrijfstijl bevatte echter geen ingewikkelde bewoording of moeilijke zinsverbanden maar ik moest wennen aan de wereld waarin alles qua gebeurtenissen zich afspeelt ondanks dat ik gauw herkenning voelde ten opzichte van het eerste deel. De personages, hun huidige situaties en onderliggende connecties waren me enigszins ontvallen. Ook al lees ik veel Fantasy, is en blijft het mijn favoriete genre, zegt dat niets over elk verhaal dat ik ga lezen. Elke keer is het weer een verrassing hoe een boek mij zal bevallen. De dikte van de boeken is soms ook iets wat me tegenhoudt om het desbetreffende boek voor mijn plezier op te pakken. Het helpt niet dat ik fysiek continu strubbel met een comfortabele leeshouding en mijn aandacht volledig op een verhaal kunnen richten. Toch vond ik het leuk om verder te gaan met het avontuur van Tom en Shantea, de hoofdpersonages tot nu toe in deze serie.

“Met een onzeker gevoel in haar maag ging ze achterover in haar zetel zitten om even op adem te komen.”

De twee hoofdpersonages die ik net noem zijn unieke, eigenzinnige en bijzondere karakters die ik door dit deel nog beter heb leren kennen en voor mijn gevoel nu wel beter onthoudt voor de toekomstige delen. Ze zijn zeker spraakmakend te noemen in hun voorkomen en herkenbaar op menseigen karaktertrekken waardoor meeleven met wat zij meemaken toegankelijk is. Bovendien speelt hun persoonlijke ontwikkeling en opgroeien tevens een grote rol. De familiebanden en wie met wie verwant is wordt in dit tweede deel uitgebreider besproken maar geeft tegelijkertijd toch enige verwarring en vraagt de lezer om zijn/haar aandacht goed erbij te houden.

“Hij hield zijn handen boven de vuurslangen en staarde naar zijn vingers.”

Zowel de families als de enorme strijd en het bijbehorende grootse avontuur waarin de hoofdpersonages verwikkeld zijn maken dit tot een uitgebreide fantasierijke boekenserie die spreekt tot de verbeelding. Een magische aan water verwante wereld, veel verdergaand en uitgebreider dan Disney’s Ariël ooit zal zijn, met veelzijdige personages en duistere vijanden. Er is regelmatig afwisseling in locaties en gebeurtenissen waardoor het verhaal spannend is en daarop qua voortgang vaart beleeft.

“Na een lange hoest- en niesbui spuugde hij een regenboogfluim in het gras die als een versiering aan een spriet bleef hangen.”

Ondanks dat mijn leeservaring niet alleen maar positief is en ook een kritische noot bevatte heb ik wel op diverse vlakken plezier beleefd aan het lezen van dit verhaal. Visueel gezien kwam mijn eigen fantasie bijvoorbeeld niets tekort door de beeldbeschrijvingen en de soms droge humor maakte me aan het lachen. Thematisch gezien speelt loyaliteit, vriendschap en liefde een rol net als vertrouwen, zelfinzicht en doorzettingsvermogen.

“De intense frisheid en helderheid van het zeewater overviel hen.”

Over enige tijd zal ik weer met een frisse blik verder gaan in deel drie van ‘De Segrijn & Sotalia’ boekenserie. Wellicht heb ik dan een heel andere leeservaring en zijn de kritische puntjes vervallen of veranderd.

Lieve leesgroet, Elsa.