Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Het ijzerzwaard – Julie Kagawa “Het gaat gelijk door me heen hoe erg ik deze fantasiewereld van Julie Kagawa heb gemist.”

Het ijzerzwaard – Julie Kagawa

“Zoals ik vooraf verwachtte heb ik ontzettend genoten van dit meeslepende verhaal vol magie, duisternis, avontuur, intrigerende personages en gebeurtenissen.”

  • Auteur(s) : Julie Kagawa
  • Uitgeverij : Harper Collins
  • ISBN : 9789402709919
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 368
  • Verschijningsdatum : februari 2022
  • Serie : The Iron Fey – Evenfall 2

De duisternis rukt op in de wereld van The Iron Fey

Ooit werd elfenprins Ash verbannen uit het Winterrijk omdat hij het waagde met de sterfelijke Meghan te trouwen. Nu staat hij voor een nog grotere uitdaging: hun zoon Keirran wordt vermist. Heeft dat iets te maken met de eeuwenoude vijand die is opgestaan en de wereld van de fae bedreigt? Er ontstaat paniek over het kwaadaardige wezen dat bij iedereen die met hem in aanraking komt het slechtste naar boven brengt.

Ash, Meghan en hun vrienden hebben geen idee hoe ze dit kwaad moeten bestrijden. Maar als zij het niet tegenhouden, zal chaos de wereld verdelen en alles voorgoed kapotmaken…

Mijn leeservaring

Boeken van Julie Kagawa behoren toch wel tot mijn favorieten in het YA Fantasy genre. Met elk verhaal dat ik van haar lees word ik nieuwsgieriger naar de daarop volgende boeken en inmiddels heb ik al heel wat titels met heel veel plezier gelezen. Deze keer bespreek ik ‘Het IJzerzwaard’, het tweede deel van ‘Evenfall’, uitgegeven door Harper Collins in een mooie paperback editie.

De cover straalt een ijzige winterse sfeer uit inclusief kale donkere takken, sneeuw vlokken en in het midden een opvallend felblauw ijzig zwaard dat wel enige beschadigingen vertoont. Hoe zijn die beschadigingen ontstaan en wiens kroon is het daar op het zwaard? Genoeg vragen ontstaan in ieder geval om het verhaal vol enthousiasme in te duiken.

“Een pluizige cyperse kat slenterde naar voren, zwaaiend met een uitzonderlijk volle pluimstaart. Hij nam ons allemaal met een verveelde blik in zijn gouden ogen op.”

Zodra ik de eerste pagina’s gelezen heb ben ik me weer helemaal terug in de elfenwereld van Ash, Meghan en de anderen. Het gaat gelijk door me heen hoe erg ik deze fantasiewereld van Julie Kagawa heb gemist. Een boek lezen van Julie is echt de ultieme ontspanning voor mij en de perfecte manier om te  ontsnappen aan mijn eigen dagelijkse hectiek. Haar schrijfstijl leest soepel, fijn, trekt je volledig mee een andere wereld in en spreekt volop tot de lezers verbeelding.

“Ook de vloer ging schuil onder spinrag en aan het plafond hingen strengen, nauwelijks zichtbaar in het schemerduister.”

Het verhaal is constant spannend, avontuurlijk, griezelig, ook mooi, liefdevol en humoristisch. De personages hebben pit zoals altijd, totaal hun eigen herkenbare karakter waardoor ieder van hen wel eigenschappen bezit waardoor je ze mag en soms zelfs even niet. Net als in het echt heeft iedereen goede en minder goede kanten. Deze keer lezen we het verhaal volledig vanuit Ash, zijn gedachtegang en beleving. Ook nu leren we hem, net als bij Puck in ‘IJzerraaf’ (Evenfall 1), beter kennen dan we dachten en is het hemzelf zelfs duidelijk dat hij nog kan bijleren ondanks zijn vastgeroeste patronen.

“Als je de letterlijke wolk van magie tenminste niet kon zien die eromheen kolkte, waaruit rokerige flarden opstegen die de lucht in kronkelden en daar oplosten.”     

Zoals ik vooraf verwachtte heb ik ontzettend genoten van dit meeslepende verhaal vol magie, duisternis, avontuur, intrigerende personages en gebeurtenissen. Het einde belooft nog zoveel meer belevenissen, ik kan niet wachten! Ik heb altijd de stiekeme hoop dat Julie Kagawa een nieuw deel in deze boekenserie zal schrijven vanuit Grim. Puur omdat ik zijn stoïcijnse houding en sarcastische opmerkingen enorm waardeer en heel benieuwd ben naar zijn verdere achtergrond. Bovendien ben ik gewoon automatisch fan van een katachtig karakter in een boek alhoewel Grimalkin toch wel de uniekste is. We zullen het af moeten wachten.     

Lieve leesgroet, Elsa.