Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagerman “een juweeltje onder de Nederlandstalige YA boeken.”

Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagerman

“Diverse belangrijke maatschappelijke en persoonlijke thema’s zijn terug te vinden en uitgewerkt met voorbeelden in ‘Aan de andere kant van geluk’.”

  • Auteur(s) : Nadine Swagerman
  • Uitgeverij : Kluitman
  • ISBN : 9789020654752
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 263
  • Verschijningsdatum : februari 2022

Isa en Gwen hebben ieder hun eigen reden om hulp te zoeken. Isa rouwt om het verlies van haar broer Felix en bij Gwen thuis is de situatie onhoudbaar geworden door de scheiding van haar ouders. De meiden leren elkaar kennen tijdens groepstherapie en trekken al snel samen op. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaat een bijzondere band, die verdergaat dan vriendschap. Wanneer Gwen een vreselijke ontdekking doet, is het nog maar de vraag of hun relatie dit zal overleven.

Aan de andere kant van geluk is een verhaal over rouw, angst en verdriet, maar ook over vriendschap, groei en liefde. Over twee meiden die in een van de moeilijkste perioden in hun leven iets heel moois ontdekken.

Mijn leeservaring

Op het e-mailadres van onze blog Mustreads or Not kregen we een heel aansprekend persbericht binnen dat Nadine Swagerman getekend had voor een YA queer-roman bij uitgeverij Kluitman. Gelijk ging de aanvraag eruit om voor mij een recensie-exemplaar te bemachtigen en ik had geluk! Ik ontving afgelopen maart een stevige, goed verzorgde hardcover editie van ‘Aan de andere kant van geluk’. Inmiddels heb ik het boek gelezen en deel ik met liefde mijn leeservaring.

Geheel passend bij de YA doelgroep vind ik de schrijfstijl van Nadine in dit verhaal. Korte, snelle zinnen waardoor het leestempo vlot verloopt. Soepele, natuurlijk aanvoelende bewoording die gelijk duidelijk te begrijpen is zonder ruimte voor misinterpretatie.

“Ik adem een paar keer diep in en uit om rustiger te worden, om helder na te kunnen denken.”  

In het verhaal vind ik verschillende soorten spanning naar bovenkomen. De actiespanning omtrent de gebeurtenissen en de psychologische spanning betreffende de gedachtes en gevoelens van de hoofdpersonages Isa & Gwen komen beide uitgebreid aan bod. Waardoor ik als lezer bij het verhaal diepgang ervaar, volledig meeleef en me betrokken voel bij wat de dames meemaken. Het vertelperspectief wisselt, het ene hoofdstuk vanuit Isa dan weer vanuit Gwen, telkens vooraf aangegeven door de naam van één van hen.

“Het is fijn om bij Isa te zijn, al zijn we allebei een beetje zenuwachtig.”

Diverse belangrijke maatschappelijke en persoonlijke thema’s zijn terug te vinden en uitgewerkt met voorbeelden in ‘Aan de andere kant van geluk’. Zoals rouw, liefde,  eenzaamheid, vriendschap en nog zoveel meer. Genoeg om het verhaal kracht te geven en boeiend te maken voor ieder lezer. Uiteraard is het aan de lezer zelf om wel of niet te leren van een boek en het te spiegelen aan zijn of haar eigen leven maar ik denk dat het zeker mogelijk is met dit verhaal.

“Iedereen doet daar zo luchtig over, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”

Toch is het alles behalve een lesboek al zou het zeker opgenomen kunnen worden op de leeslijst van de middelbare scholier. Al is het maar om meer tolerantie en openheid te creëren naar elkaar toe op elk vlak. Persoonlijk heb ik meer dan eens een traan weg gepinkt tijdens herkenning en empathie maar ook volop genoten van een goed geschreven verhaal.   

“Het is de angst voor het donker die me bang maakt, niet het donker zelf.”   

Ik vind ‘Aan de andere kant van geluk’ een juweeltje onder de Nederlandstalige YA boeken. En raadt dit boek dan ook van harte aan bij iedere lezer die ik tegenkom zowel online als offline. Ook al staat er YA op laat dat je niet afschrikken want de titel is ook voor de oudere lezer geschikt. De leesuurtjes zijn voor mij in ieder geval zeker waardig besteed.  

Lieve leesgroet, Elsa.