Blogtour·Boekentips·Fantasie·Nieuwe serie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

De Gifgave – Rani Vadder #Blogtour “De personages zijn sterk memorabel neergezet wat hen het onthouden waard maakt.” 

De Gifgave – Rani Vadder

“Rani heeft een manier van schrijven toegeëigend waardoor de tekst moeiteloos op een natuurlijk aanvoelende manier tot verbeelding komt in gedachte.”

  • Auteur(s) : Rani de Vadder
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789464510140
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 386
  • Verschijningsdatum : april 2022
  • Serie: De Gifgenoten Boek 1

WIJ ZIJN ZOALS EEN SLANG DIE STEEDS VAN HUID VERANDERT. IN DEZE WERELD VAN GIF EN BEENDEREN IS NIETS WAT HET LIJKT.

In Aurea mogen enkel gifgenoten via slangengif magie gebruiken. Beenderbezweerders hebben daar botten voor nodig, een vorm van magie die niet langer wordt getolereerd. Door het verbergen van haar ware identiteit, begaat beenderbezweerder Zaya een grote misdaad. Wanneer ze gewond raakt, verandert dan ook alles. Haar paarse bloed leidt de gifgenoten rechtstreeks naar haar toe en moet ook Zaya, zoals alle andere beenderbezweerders, de gevreesde transformatie tot gifgenoot uiteindelijk ondergaan.

Ondertussen beseft Zaya niet dat zij niet de enige is met geheimen. Want ook Asper heeft een opdracht, en die kan het lot van zowel de beenderbezweerders als dat van de gifgenoten voor altijd veranderen.

Mijn leeservaring

Na een sterk YA debuut en twee jeugdboeken is het weer tijd voor een nieuw YA verhaal van Rani de Vadder. ‘De Gifgave’ is ook nog eens het eerste deel van ‘De Gifgenoten’ boekenserie zoals op de kaft vermeld staat. Mij is echter nog niet duidelijk uit hoeveel delen de serie in het totaal zal bestaan maar dat mag de leespret voor nu niet onderdrukken.

De hardcover editie van uitgeverij Hamley Books ziet er weer uit om door een ringetje te halen, zoals dat zo mooi spreekwoordelijk gezegd kan worden. Als ik de omslag goed bekijk wanneer ik het boek in handen heb doet het mij denken aan een klassiek vormgegeven leren notitieboek. Door de versieringdetails en de leerlook achtergrond waarop de titel, auteursnaam enzovoort staat. De kronkelende slangen lijken gelijk te passen bij de titel van het boek. Het kleurgebruik is enigszins apart te noemen denk ik. Gezien donker bruin, een groenige tint, terracotta rood en soort van mat brons gebruikt zijn. Dit zijn toch allemaal kleuren die je niet heel vaak tegenkomt op de kaft van een YA boek dacht ik zo. Toch vind ik de cover aantrekkelijk genoeg overkomen om het boek graag op te willen pakken voor een leessessie.

“De wind rukte aan haar haren en slingerde de lokken rond haar gezicht als zwarte slangetjes.”  

Zodra ik begonnen ben met lezen zit ik volledig in het verhaal. Geniet ik van de inhoudelijke vormgeving die net zo mooi in orde is als de omslag. Daarbij komt de schrijfstijl soepel, gemakkelijk  en vlot over qua zinsopbouw en bewoording. Door de korte zinnen met heldere taal vlieg ik al lezende in hoog tempo door het verhaal heen. Rani heeft een manier van schrijven toegeëigend waardoor de tekst moeiteloos op een natuurlijk aanvoelende manier tot verbeelding komt in gedachte.

“Hij deed haar een beetje aan een nijdige kat denken, die stiekem wel geaaid wilde worden, maar dat niet toegaf.”   

De karakters in het verhaal komen al gauw geheel tot leven in mijn fantasie waardoor ik alles over hen wil weten. Zaya is één van de hoofdkarakters net als Asper, beide hebben ondanks de fictieve kant van het verhaal zeer herkenbare eigenschappen voor iedere lezer en worden realistisch menselijk. Hierdoor kan ik me als lezer gemakkelijk verplaatsen in hun situaties, meeleven met de keuzes die ze moeten maken en blijf ik geboeid betrokken bij het verhaal. De personages zijn sterk memorabel neergezet wat hen het onthouden waard maakt.  

“De prins voelde zich als een piraat die de wereld aankon. En misschien was dat ook wel zo.”

Inhoudelijk heb ik genoten van een verrassend, origineel verhaal. Spannend, magisch, fantasierijk allerlei termen kan ik er tegenaan gooien. Maar wat ik vooral wil zeggen is dat ik het zo ontzettend leuk vind hoe Rani elke keer weer met een ander type verhaal komt. Ze weet me telkens te verblijden met iets nieuws. Ik ben heel benieuwd hoe een volgend deel in ‘De Gifgenoten’ serie uit zal pakken. De laatste pagina beloofd tenslotte een roerige toekomst voor de inmiddels bij mij geliefde personages uit ‘De Gifgave’.  

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “De Gifgave – Rani Vadder #Blogtour “De personages zijn sterk memorabel neergezet wat hen het onthouden waard maakt.” 

Reacties zijn gesloten.