Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Roman

Astronaut – Tomias Keno “Allemachtig wat heb ik van dit verhaal genoten!”

Astronaut – Tomias Keno

“Bewoording waar ik me thuis bij voel, verwonderd door de schoonheid en voor ik het weet vlieg ik bladzijde na bladzijde al lezende door een geweldig verhaal.”

  • Auteur(s) : Tomias Keno
  • Uitgeverij : Signatuur
  • ISBN : 9789056726737
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 264
  • Verschijningsdatum : april 2022

Als Angela tijdens een slapeloze nacht een onbekende man van haar oprit probeert te jagen, slaat ze hem per ongeluk met een schep. Hij ademt niet meer. Wie is deze vreemdeling? Een dakloze, toevallige voorbijganger of een asielzoeker uit het pas geopende azc in het dorp? Angela is radeloos. Wat moet ze doen? Uit paniek besluit ze de man te verbergen.

Tot Angela’s stomme verbazing zit de man de volgende ochtend aan haar keukentafel sterrenstelsels te tekenen. Hij leeft, maar zegt geen woord. Ze schakelt de hulp in van haar geadopteerde zoon Rocko, een vondeling uit Nigeria die worstelt met zijn plek in het dorp. Angela en Rocko willen koste wat kost achterhalen wie de zwijgende man is en waar hij vandaan komt. Maar is er wel overal een antwoord op?

Mijn leeservaring

Op het moment dat de promotie begon rondom dit specifieke boek viel het mij op. “Een originele, frisse roman over outsiders, projectie en hokjesdenkers” werd er gezegd en een bijbehorende podcast ‘De zaak Astronaut’ (waar ik overigens nog niet van gehoord had als groot podcast liefhebber) betekende dit is een boek wat ik moet lezen. Inmiddels dankzij uitgeverij Signatuur de paperback ontvangen en gelezen. De podcast gelukkig nog tegoed. Want allemachtig wat heb ik van dit verhaal genoten!

Laat ik allereerst beginnen met dat de vormgeving van de omslag naar mijn idee bijzonder goed geslaagd is. In natuurlijke kleurtinten een ruw getekende zee en lucht (doorlopend op de achterzijde) met een wit, drijvend, onherkenbaar lichaam vlakbij een ruwe rotspartij is op de voorkant te zien. Daarbij de titel in opvallend oranje in het midden, bovenaan de auteursnaam en genre onderaan. Duidelijk leesbare tekst op de achterzijde en bij openslaan wordt je getrakteerd op fel oranje omgeven sterrenbeelden.

“Hoe leg je aan een vreemde uit dat je dat soort dingen liever niet hoort? Dat elk compliment klinkt als: jij bent anders, jij bent anders, jij bent anders.”

Deel 1, het begin, trekt me meteen de bizarre wereld in van een vrouw die ik zomaar zelf had kunnen zijn gezien haar gedachte patroon. Daar kom ik echter snel van terug als ik verder lees maar genieten van de schrijfstijl doe ik absoluut. Plezierig, vlot verlopende zinnen vol serieusheid op een lichtvoetige manier, humor en intelligentie. Bewoording waar ik me thuis bij voel, verwonderd door de schoonheid en voor ik het weet vlieg ik bladzijde na bladzijde al lezende door een geweldig verhaal.

“En zo zijn de vormen en plooien van een jungle langzamerhand veranderd in een woestijnlandschap waar niks meer te halen valt.”

Thema’s als racisme, etnisch onbegrip, milieuproblemen, politiek, vriendschap, loyaliteit, eenzaamheid, gezondheid, verlies, communicatie problematiek en nog veel meer komen aanbod. Realistisch, herkenbaar en niet altijd in positieve zin maar soms ook pijnlijk benadrukkend hoe onze dagelijkse maatschappij in elkaar steekt. Wellicht creëert dit verhaal bewustwording onder de lezers en bij degene met wie we in gesprek gaan achteraf, ook al kan dat weer één van mijn hoopvolle Utopia ideeën zijn. Maar ja, hoop op vooruitgang moet er altijd zijn toch? 

“Haar hoofd stopt plots, een uurwerk dat tot stilstand komt. Alle gedachten staken, zomaar ineens.”

De karakters zijn tevens allemaal herkenbaar qua eigenschappen. De ene misschien meer dan de ander. Daarmee bedoel ik dat je zomaar jezelf zou kunnen herkennen in gedrag of juist mensen uit je directe of verdere omgeving wat je weer aan het denken zet. Hierdoor krijgt het verhaal ondanks de fictieve grondslag realiteitszin en is het tegelijkertijd een ontzettend origineel aandoende roman mede door de indrukwekkende en onbekende persoon Astronaut.

“Het moet er vreemd uitzien, iemand die zo schatert om de trucs die het hoofd uit kan halen, om de nutteloosheid van al die bergen vooroordelen.”

Ik maakte gelijk in de eerste alinea van mijn recensie al duidelijk dat ik met heel erg veel plezier dit boek gelezen heb. Het is een verhaal wat mij lang bij zal blijven in positieve zin en me weer meer maatschappelijke bewustheid heeft bijgebracht. ‘Astronaut’ is een boek wat ik met liefde cadeau zal geven aan mijn mede leesliefhebbers en gauw ter sprake zal brengen als we het over boeken hebben in het algemeen. Binnenkort ga ik de podcast luisteren en ik hoop dat de schrijver zich snel aan een volgend boek zal wagen want ik kan nu al niet wachten!

Lieve leesgroet, Elsa.