Recensies

Caro op pad…; De boekpresentatie van Vals Ritueel – Sterre Carron

Donderdag 28 april de boekpresentatie van Vals Ritueel het 18de boek van Sterre Carron, de thriller koningin uit België.

Iedere presentatie probeer ik erbij te zijn en deze keer werden we uitgenodigd om een hapje mee te gaan eten in Sint-Katelijne-Wever. Samen met auteur collega en goede vriendin Inge Verbruggen en fan/buurvrouw Ilse hadden we een geweldig (duur) restaurant uitgezocht, maar het eten was voortreffelijk en de wijn subliem. Inge was erg nerveus en werd steeds stiller, want wat bleek Dirk Demuynck van uitgeverij Witsand was zijn stem verloren en kon dus Sterre niet interviewen. Gelukkig konden wij enkele leuke vragen bedenken met elkaar. En ja als fans onder elkaar dus dat kwam wel goed.

Tijdens het interview vertelde Sterre dat dit het heftigste boek is wat ze heeft geschreven. “Het heeft mij kapot gemaakt, ik ben er dag in dag uit mee bezig.” Sterre gebruikt altijd onderwerpen in haar boeken, waar weinig aan gedaan wordt.

Hoe laat je zo’n onderwerp met rust, wat doe je tussen twee boeken in. “Wandelen, met de hond uit gaan, vrienden opzoeken en vooral veel rust nemen.” Ze gaf wel aan nooit meer zo’n heftig boek te willen schrijven, ze gaf aan dat ze het gevoel had dat de personages echt bestonden, dat ze naast ze liep. Er zitten zoveel emoties in dit boek, ze hoopt dat wij die ook voelen. De personage Naja leidde Sterre door het verhaal en aan het einde was Sterre echt kapot. “Gewoon niet normaal”

Er was een lezer, las ik op facebook, die zei dat een thriller niet zoveel emoties moet bevatten, ik vroeg dat aan Sterre en zij zei dat ze niet zou kunnen schrijven zonder emotie. Een lezer antwoorde daarop dat de emoties niet de spanning weg nemen, door de emoties blijft het verhaal juist hangen. Daar ben ik het helemaal mee eens.

De vraag of Sterre na al die spanning nog alleen over straat durft, beantwoord ze met een volmondig; “Ja hoor, alleen ben ik heel erg bang voor aardwormen, als er een worm op mijn bloemkool zit smijt ik hem door de keuken hahaha”

Hoe zit het met foutjes in het boek, ik heb nog nooit een boek gelezen waar niet één foutje instond en ja in deze staat ook een foutje. Eén om te lachen zelfs. Een proeflezer zei het  maar het boek was al naar de drukker. Het slachtoffer had brandwonden van een gedoofde sigaret. Uuuhhhh dat kan niet 😉

Weet Sterre hoe een boek eindigt eigenlijk, vroeg Inge; “Nou nee, een verhaal leid en jij schrijft mee, na heel wat woorden kan er ineens een plot ontstaan en daar werk ik dan naartoe.”

Het volgende boek is al weer in de maak, 40000 woorden staan er al, maar het wordt iets milder dan Vals Ritueel. Sterre had iets in haar hoofd, maar Inge had aangeraden dit onderwerp even te laten liggen, te heftig en waarschijnlijk zouden er wat lezers afhaken, maar zegt Sterre het boek komt er wel een keer.

Wat een super presentatie was het weer, altijd een feestje in België en de Cava smaakte weer opper best. Een stapel boeken voor de Nederlandse fans mee gekregen, die gaan zo snel mogelijk op de bus zodat ook zij kunnen genieten en griezelen van Vals Ritueel.

Lieve Boekpresentatiegroet Caroline

Kijk je mee…. een mooie compilatie van een hele gezellige boekpresentatie