Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Stad van Beenderen – Cassandra Clare “Veelzijdigheid in karakters, gebeurtenissen en avontuur zorgt ervoor dat ik geboeid blijf lezen en naarmate het plot nadert verrast wordt.”      

Stad van Beenderen – Cassandra Clare

“Deel één beviel me in ieder geval heel wat beter dan de niet zo beste televisieserie, uiteraard geheel mijn mening en wellicht voor menigeen een geheel andere ervaring.”

  • Auteur(s) : Cassandra Clare
  • Uitgeverij : L.S. Amsterdam
  • ISBN : 9789024596478
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 480
  • Verschijningsdatum : maart 2022
  • Serie : Kronieken van de onderwereld 1

De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Ze leidt een heel normaal leven, totdat haar moeder opeens door mysterieuze wezens wordt ontvoerd. Stukje bij beetje ontrafelt zich een groot familiegeheim aan Clary en ontdekt ze dat haar moeder ooit tot een groep demonenjagers behoorde. Clary weet tot de wereld van de demonenjagers door te dringen, maar die wereld is verscheurd. Kunnen Clary en haar vrienden haar moeder redden?

Mijn leeservaring

De boeken van Cassandra Clare trekken al jaren mijn aandacht alleen was het er eerder nog niet van gekomen om een titel daadwerkelijk te lezen. Dankzij collega boekenblog Thrillzone kreeg ik nu echter de kans om deel te nemen aan de leesclub rondom de heruitgave van ‘Stad van Beenderen’, het eerste deel in de zesdelige ‘Kronieken van de onderwereld’ boekenserie.

De paperback uitgave ziet er goed uit, enig minpuntje is dat het doorzichtige bovenlaagje loslaat op de randen van de omslag bij mijn editie. De kleurstelling, de afbeelding inclusief mannelijk gebogen personage roepen gelijk al het vermoeden op van een vleug magie en een spannend Fantasy verhaal. Op de rugzijde is deels een schetstekening te zien die bij mij in de eerste instantie vragen oproept omdat het nogal afwijkt van de cover, maar de verklaring vind ik later duidelijk in het verhaal en dan past het toch goed bij de opmaak. De achterzijde heeft dezelfde kleurstelling als de voorkant waarop de samenvatting, auteursinformatie en haar foto goed zichtbaar zijn.

“De gotische gewelfde ruiten weerkaatsten het maanlicht als zilveren spiegels.”

Als ik begin met lezen merk ik dat de schrijfstijl van Cassandra soepel en gemakkelijk leest. Begrijpelijke, vlotte bewoording die goed past bij het YA Fantasy genre waaronder het boek getypeerd wordt. Tevens maakt de bewoording en zinsopbouw het goed mogelijk om al lezende moeiteloos visueel beelden te vormen in gedachten en vol spanning mee te leven met Clary’s grootse avontuur.

“De gaslampen in de bibliotheek brandden en het gelakte eikenhouten meubilair gloeide als sombere juwelen.”

De opbouw van het verhaal zorgt ervoor dat we als lezer stap voor stap net als hoofdpersonage Clary dieper terechtkomen in de schaduwjagerswereld en meer te weten komen over haar en de andere personages. Veelzijdigheid in karakters, gebeurtenissen en avontuur zorgt ervoor dat ik geboeid blijf lezen en naarmate het plot nadert verrast wordt. Er volgt in ieder geval geen standaard ontknoping en het maakt mij nieuwsgierig naar de opvolgende boeken in de reeks. 

“Ze schoof het schetsboek onder haar kussen en voelde de tranen branden achter haar ogen.”

Qua originaliteit vind ik het altijd moeilijk om daar iets over te zeggen betreffende zo’n soort verhaal als dit. Er zijn altijd elementen die mij doen denken aan de tal van verhalen, boeken, series en films die ik inmiddels gezien/gelezen heb. Toch vind ik vooral de plottwist iets eigens hebben en de karakters net zo goed. Ik heb het boek dan ook niet voor niets met plezier gelezen.

“Hij stond in de deuropening en aarzelde, veel te ongemakkelijk voor zijn doen.”

Voor mij was het zeker een vermakelijk verhaal waarin ik meer wil ontdekken, de karakters beter wil leren kennen en steeds nieuwsgierig ben naar het verdere verloop van alle gebeurtenissen en zoektochten. Deel twee is inmiddels onderweg dus hopelijk vind ik binnenkort te tijd om gauw verder te lezen. Deel één beviel me in ieder geval heel wat beter dan de niet zo beste televisieserie, uiteraard geheel mijn mening en wellicht voor menigeen een geheel andere ervaring.       

Lieve leesgroet, Elsa.