Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Het denkende woud – Johan Klein Haneveld “Inhoudelijk gaat de opbouw vrij vlot richting een spannende richting.”

Het denkende woud – Johan Klein Haneveld

“De elementen waar de nadruk wordt gelegd op mens, maatschappij en milieu zijn wel degelijk van belang en goed om bij elke lezer onder de aandacht gebracht te worden in welke vorm dan ook.”

  • Auteur(s) : Johan Klein Haneveld
  • Uitgeverij : Godijn Publishing  
  • ISBN : 9789493266117
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 226
  • Verschijningsdatum : oktober 2021

Lilian leeft in een paradijselijke wereld. Speciaal ontwikkelde bomen zorgen voor voedsel, energie en alles wat ze verder nodig heeft kan met een druk op de knop worden geprint. Haar enige ergernis? Dat ze haar jongere broer Samel steeds uit de brand moet helpen. Het woud bevat echter een geheim. Als Lilian en Samel dat op een dag ontdekken, staat hun leven op het spel.

Mijn leeservaring

De schrijver Johan Klein Haneveld ken ik vooral van zijn Fantasy en Science Fiction verhalen. Nu zijn eerste Young Adult-roman verscheen bij Godijn Publishing was ik benieuwd hoe dit type genre uit zou pakken onder zijn schrijvende hand.

‘Het denkende woud’ ontving ik in paperback versie met op de voorzijde een opvallende futuristische appel waar licht vanaf lijkt te stralen, daaronder een open hand en de titel plus schrijvers naam overduidelijk leesbaar tegen de donkere achtergrond kleur. Dit geheel roept bij mij niet direct YA genre op maar eerder SciFi stijl. Toch maakt het me wel enigszins nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal.

“Ze schudde haar hoofd. Voor haar klonken ze even stom.”

Als ik begin met lezen krijg ik door de schrijfstijl en het verloop van de zinnen juist weer een jeugdboek gevoel. Gelukkig ga ik niet over genre bepaling en kan ik gewoon verder lezen met volledige focus op het inhoudelijke verhaal. De bewoording is in ieder geval gemakkelijk, soepel te lezen en vormen zich probleemloos om tot beelden in mijn hoofd.

“De ramen waren met luiken afgesloten en het licht van de kroonluchter leek de buitenste hoeken niet te bereiken.”   

Inhoudelijk gaat de opbouw vrij vlot richting een spannende rit. De uiteenzetting van de wereld waarin de hoofdpersonages Lilian en Samel leven vind ik vrij simplistisch en aan de korte, oppervlakkige kant blijven. Naar verwachting past dit wel bij de beoogde doelgroep typering en het gehele verhaal waarin nog genoeg gebeurd om de lezer te blijven vermaken.

“Er begon een mechaniek heen en weer te bewegen, waardoor het apparaat ging trillen, sneller en sneller.”     

Persoonlijke miste ik diepgang in onder andere de persoonlijkheden van de karakters en vond ik sommige redenatie voor gebeurtenissen en keuzes te vlak uitgewerkt. Hierdoor was het verloop van alles in het boek voor mij relatief voorspelbaar. Echter heb ik me wel vermaakt met het lezen van dit verhaal en zijn de elementen waar de nadruk wordt gelegd op mens, maatschappij en milieu wel degelijk van belang en goed om bij elke lezer onder de aandacht gebracht te worden in welke vorm dan ook.

“Nu realiseerde ze zich dat de onaangetaste plekken niet lang zo zuiver zouden blijven.”

Zoals wellicht gemerkt had ik wat kritische puntjes op dit boek maar daarnaast ook positieve. Het is nu eenmaal geheel eigen smaak afhankelijk van hoe een boek je bevalt. Pak het boek gerust op als je zin hebt in een avontuurlijk, futuristisch en ietwat dystopische andere wereld met herkenbare menselijke karakters.      

Lieve leesgroet, Elsa.