Blogtour·Boekentips·Fantasie·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Mystanica – Dianne Arentsen #Blogtour “Persoonlijk heb ik ontzettend genoten van dit heerlijke, unieke verhaal en heb ik telkens opnieuw bewondering voor de schrijfkunsten van Dianne Arentsen.”

Mystanica – Dianne Arentsen

“Wat dat betreft komt er genoeg aanbod om een hele leuke leeservaring te hebben met ‘Mystanica’.”

  • Auteur(s) : Dianne Arentsen
  • Uitgeverij : Zilverspoor 
  • ISBN : 9789463084468
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 583
  • Verschijningsdatum : juni 2022

Nevel wordt in een onbekende kamer wakker en heeft geen idee wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Om haar rechterhand zit een handschoen met op de rugzijde een doorzichtig kogeltje en een scherm dat het getal vijftig aangeeft. Als ze op onderzoek gaat, vindt ze een geheimzinnig briefje waarin staat dat haar herinneringen zijn gestolen.

In het briefje staat eveneens informatie over de stad Mystanica. De stad is gebouwd rondom een afgrond, waarin een dikke mist hangt. Uit de mist wordt nevelenergie gewonnen. Dankzij de energie kunnen robots door de stad vliegen en worden machines aangedreven. Alles wordt ermee betaald of geactiveerd, waaronder de mysterieuze runen.

Meteen staat Nevel voor een belangrijke keuze: drie deuren, drie richtingen, drie runen. Zelf hoeft ze die beslissing niet te maken, die is voor jou. Door een experiment ben jij namelijk met het boek verbonden. Ze wil erg graag haar herinneringen terug en ontdekken wat er aan de hand is, maar uiteindelijk bepaal jij welke richting het verhaal op gaat en hoe ze haar energie gebruikt.

Een verhaal vol mist, mysterie en mechanica: Mystanica.

Mijn leeservaring

De boeken van Dianne Arentsen weten over het algemeen altijd hun weg naar mij te vinden en zo dus ook deze keer. Van Dianne begreep ik dat ‘Mystanica’ vergelijkbaar zou zijn wat betreft de manier van lezen met ‘Fort Enigma’, haar eerste jeugdboek. Dat betekend dat je in het verhaal als lezer je eigen weg kiest en keuzes maakt waardoor de manier waarop je het verhaal leest nogal verrassend en bijzonder is. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Zilverspoor en valt onder het jeugd genre.

Wat mij vooraf al was verteld is dat je niet moet schrikken van de dikte van het boek. Ook al kan ik me zo voorstellen dat de jongste lezers dat toch doen. Het is namelijk een behoorlijk dikke pil maar door de manier van lezen lees je ongeveer een kwart à de helft van de 583 pagina’s. Op deze wijze kan je het boek ook herlezen als je zou willen en het verhaal op een nieuwe manier beleven als je andere keuzes maakt. Ik vind dit een origineel bedacht concept en bijzonder knap hoe je dit volledig kloppend kan schrijven.

“Een vreemde spanning gleed door haar lichaam.”

De schrijfstijl leest overal vlot, gemakkelijk en perfect helder qua betekenis van de woorden. Tevens verloopt een overgang bij doorbladeren (je slaat dus echt hele stukken over gek genoeg) naar een andere stuk tekst ook helemaal goed en vloeiend. Je leest dan exact door zoals je verwacht ten opzichte van de keuze die je hebt gemaakt. Moeilijk uit te leggen maar ik ervaarde het in ieder geval als zeer goed te doen en erg leuk.

“Het had torentjes met verschillende kleuren lichten en langs de wanden groeiden paarse en blauwe bloemen, waar schijnwerpers op waren gericht.”

Inhoudelijk gezien heeft het verhaal een avontuurlijk, spannend verloop waarin je je als lezer geen moment verveelt en met grote regelmaat direct betrokken bent bij wat hoofdpersonage Nevel meemaakt. De manier waarop Dianne geschreven heeft zorgt ervoor dat je ingedachte alles meebeleeft en rijkelijk voor je ziet. Verrassing ontstaat als je weer een keuze mag maken en de puzzeltocht zorgt voor een interactief gevoel, vergelijkbaar met gamen. Die elementen zorgen ervoor dat dit boek aantrekkelijk is voor de jeugdige doelgroep.

“De haartjes in haar nek gingen recht overeind staan en een siddering ging door haar lichaam.”

De personages zijn allen absoluut fictief, bijzonder in wie ze zijn en hebben toch wel degelijk herkenbare menselijke eigenschappen. Lezers kunnen zich zo alsnog enigszins identificeren en in fantasie volop meevoelen met de meeslepende gebeurtenissen. Daarbij zorgen de karakters voor humoristische en zelfs griezelige momenten. Wat dat betreft komt er genoeg aanbod om een hele leuke leeservaring te hebben met ‘Mystanica’.

“Er klinkt een zachte klik en tegelijkertijd strijkt er een koude windvlaag langs je gezicht.”

Persoonlijk heb ik ontzettend genoten van dit heerlijke, unieke verhaal en heb ik telkens opnieuw bewondering voor de schrijfkunsten van Dianne Arentsen. Het boek is een dikke aanrader voor jeugdige lezers en daarnaast voor ouders als je samen met je kind wil lezen. Dat het een boek herleeswaarde heeft maakt het wellicht nog aantrekkelijker en kan een boekbespreking in een groepje met verschillende lezers tevens interessant maken. Multifunctioneel superleuk boek dus J         

Lieve leesgroet, Elsa.