Recensie van Elsa·Recensies

Zen & de kunst van zorgeloos leven “De gekozen bewoording voelt toegankelijk, geen ingewikkelde bewoording en komt open en oprecht over.”

Zen & de kunst van zorgeloos leven

“Vaste patronen en gewoontes zijn nu eenmaal menseigen en iedereen heeft weleens een klein duwtje nodig om zich bewust te worden van wat anders zou kunnen en wat je zomaar kan helpen om anders te zien of aan te pakken.”      

  • Auteur(s) : Shunmyo Masuno
  • Uitgeverij : Boekerij 
  • ISBN : 9789022595183
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover  
  • Aantal pagina’s : 224
  • Verschijningsdatum : juni 2022

Wijze én praktische lessen om minder te piekeren, gestoeld op boeddhistische zenpraktijken

Maak je je vaak zorgen over dingen die achteraf helemaal niet zo belangrijk bleken te zijn? Weet je nog hoeveel lichter je je voelde toen je zorgen weg waren? We zijn vaak bang voor schaduwen die helemaal niet bestaan. De zenlessen van Shunmyo Masuno zijn een schatkist voor dit soort inzichten.

De sleutel is om je alleen te focussen op het hier en nu. Daardoor bevrijd je jezelf van onnodige stress of zorgen en krijg je rust in je hoofd. In Zen & de kunst van zorgeloos leven leer je zorgen om te zetten in actie; stoppen jezelf te vergelijken met anderen; dingen een positieve wending te geven; stoppen met zoeken, haasten en obsederen; stoppen met te veel informatie op te nemen; een pauze te nemen van competitie; je leven simpeler te maken door overbodige dingen weg te halen.

Het doel is om te minderen, te laten gaan en achter te laten. Daardoor word je rustiger, kun je je beter ontspannen en ontdek je een positievere versie van jezelf. En wie wil dat nu niet?

Mijn leeservaring

Het nieuwste Instagram account van uitgeverij Boekerij ‘@bestofyou_books richt zich op de non-fictie boeken die gericht zijn op geluk & inspiratie brengen zoals ze dat zelf verwoorden in hun biografie. Drie weken geleden plaatsten zij een oproep voor testlezers van ‘Zen & de kunst van zorgeloos leven’ geschreven door Shunmyo Masuno. Ik had daar wel zin in en tijd voor dus reageerde ik op de oproep. Met name de ondertitel ‘Gun jezelf een bestaan zonder piekeren’ trok mijn aandacht gezien ik dat nog altijd bij vlagen teveel doe. Ik had ook nog eens geluk want 20 mei ontving ik bericht dat ik uitgekozen was en het boek van een recensie mag voorzien.

De hardcover editie vind ik mooi vormgegeven. Het kleurgebruik komt rustig over wat de drukte van de illustratie op de voorzijde afvlakt. De vrouwfiguur in het midden is ingesloten door wolkachtige struiken en lijkt omhoog te kijken naar de titel en ondertitel van het boek. Mijn gedachte gaan gelijk uit naar de vele gedachten wolkjes die een mens kunnen omringen. Zo lijkt de cover passend te zijn bij de inhoudelijke tekst en boodschap van het boek. Op de achterzijde is de samenvatting duidelijk leesbaar, vindt je informatie over de schrijver en een simpele verwijzing met afbeelding naar zijn vorige boek.”

“Tot hij toevallig omhoogkeek en maanlicht door de kieren in het dak zag schijnen, waar hij zich door omarmd voelde.”

Als ik begin met lezen merk ik hoe gemakkelijk de schrijfstijl leest. Het voorwoord geeft al weer hoe de schrijver geïnspireerd is door zijn werk als zenpriester om dit boek te schrijven. De gekozen bewoording voelt toegankelijk, geen ingewikkelde bewoording en komt open en oprecht over. Bovendien zijn de metaforen en omschrijvingen met regelmaat zo mooi dat ik het helemaal voor me zie en voel.

“Met andere woorden, een arrogant en zelfingenomen persoon lijdt verlies, terwijl een bescheiden persoon vruchten oogst.”

Toch kom ik al gauw tot de conclusie dat er voor mij niets nieuws staat in het boek. De vele adviezen en manier van kijken naar problemen of het leven op zich zijn mij niet vreemd. Daarvan probeer ik altijd automatisch zoveel mogelijk toe te passen in het dagelijkste bestaan. Wellicht door levenservaring, omstandigheden of gewoon omdat ik al zoveel gelezen heb. Juist ook over deze onderwerpen. Gelukkig heeft de schrijver geen belerende manier van schrijven, soms een wat conservatieve kijk op zaken zoals gezin, kinderen, ouders etc. Maar daar kan ik wel doorheen prikken en is nu eenmaal gewoon anders met betrekking tot mijn situatie.

“Onaantastbare meningen of loepzuivere ideeën bestaan namelijk niet; er zijn altijd meerdere invalshoeken.”

Er zullen vast vele lezers zijn die wel enorm baat hebben bij wat Shunmyo Masuno verteld en aandraagt in zijn boek. Hij schrijft tenslotte wel degelijk op een vriendelijke, heldere manier. Waardoor er misschien onderwerpen aangetikt worden waar je je niet eens bewust van was. Vaste patronen en gewoontes zijn nu eenmaal menseigen en iedereen heeft weleens een klein duwtje nodig om zich bewust te worden van wat anders zou kunnen en wat je zomaar kan helpen om anders te zien of aan te pakken.        

Lieve leesgroet, Elsa.

 

Een gedachte over “Zen & de kunst van zorgeloos leven “De gekozen bewoording voelt toegankelijk, geen ingewikkelde bewoording en komt open en oprecht over.”

Reacties zijn gesloten.