Ambilicious Uitgeverij·Gast recensies·Literatuur·Recensie van Peter Marks·Recensies

Van Kluun tot Clinton – Peter Mabelus

Van Kluun tot Clinton – Peter Mabelus

“Een interessante verhalenbundel met een vette knipoog”

  • Van Kluun tot Clinton – Peter Mabelus
  • Genre; Kunst & Cultuur Verhalenbundels
  • Aantal pagina’s; 231
  • Uitgeverij; Ambilicious LLP
  • ISBN; 9789493275232

VAN KLUUN TOT CLINTON, geschreven door Peter Mabelus, met de klemtoon op de ‘e’, is een verhalenbundel, opgedragen aan zijn allerliefste moeder. 

Dat schrijver Peter Mabelus niet stil zit blijkt wel uit de vele ontmoetingen die hij heeft gehad met veel bekende personen. Behalve de op de cover geschreven personen Kluun en Clinton zijn er veel meer. Waaronder ook: Bob Dylan, Prins Bernhard Jr., Arnon Grunberg, Martin Bril, Kardinaal Simonis, Henny Vrienten, Willem Holleeder, Hans van Mierlo en veel andere persoonlijkheden. 

Als geen ander is Mabelus in staat om die ontmoetingen te verwoorden in korte leuk en vlot geschreven anekdotes. De ontmoetingen verlopen niet altijd vlekkeloos. Kennelijk inspireert dat de schrijver om juist daarover iets te publiceren. Een kenmerk van de schrijver is zijn humoristische en met enig cynisme, niet gespeend van eigen roem, doorspekte schrijfstijl. Zijn mening over sommige mensen steekt hij niet onder stoelen of banken. Ik kan mij voorstellen dat dit niet bij iedereen in goede aarde valt. Maar dat mag de pret van de verhalen, die al dan niet met een vette knipoog zijn geschreven, niet drukken. Want ik heb ze in ieder geval met veel genoegen mogen lezen.

De auteur zag in Uitgeest op 28 november 1965, als Peter Nicolaas Visser het levenslicht. Zijn beroep werd columnist, journalist, dichter en schrijver. Mabelus is de achternaam van zijn moeder en hij gebruikt die als schrijversnaam.

In een interview vertelt de schrijver onder andere over zichzelf dat hij literatuur schrijft, een taalkunstenaar is met een cynische schrijfstijl. En een satiricus met veel humor en spot dat terug te vinden is in zijn werken. Met veel reizen en vele studies zegt hij veel kennis te hebben vergaard. Hij hecht veel waarde aan het omschrijven van de plaats van handeling en is daar erg precies in.

Het boek is voorzien van een opvallende cover. Vier in kleuren van zijn afbeeldingen vormen een kunstuiting a la Andy Warhol.

Lieve leesgroet Peter Marks