Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Gallant – V.E. Schwab “Aanrader voor alle lezers die houden van enigszins griezelen en net als ik verhalen verslinden zoals ‘Lock & Key’, ‘The Secret Garden’ en andere mysterieuze zaken.”  

Gallant – V.E. Schwab

“Haar verhalen laten zich nu eenmaal perfect lenen voor het aanspreken van het visuele voorstellingsvermogen.”

  • Auteur(s) : V.E. Schwab
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022595213
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover  
  • Aantal pagina’s : 302
  • Verschijningsdatum : maart 2022

Er zijn een paar dingen die de veertienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Mijn leeservaring

De boeken van V.E. Schwab wil ik het liefst allemaal lezen. Tot nu toe heb ik haar verhalen gelezen die in het Nederlands vertaald en uitgegeven zijn en daar heb ik echt ontzettend van genoten. Nu lees ik ook Engelstalige boeken dus sluit ik niet uit dat als het zo uitkomt ik haar andere titels in die taal oppak. Ik ben gewoon telkens enorm aangenaam verrast door de prachtige fijn te lezen schrijfstijl en fantasierijke inhoudelijke verhalen.

Zo mocht ik deze keer dankzij uitgeverij Boekerij ‘Gallant’ van V.E. Schwab voorzien van een recensie. De hardcover editie die ik ontving ziet er bijzonder mooi uit. De boeksnede is geïllustreerd met een blauwkleurige rozenrank. Onder de stofomslag heeft het boek een rood met goud omslag. En de bedrukte stofomslag zelf brengt beide samen doormiddel van de illustraties en het kleurgebruik. Bij het openslaan van het boek is er nog veel meer moois te zien maar ik laat graag wat te raden over voor mijn mede lezers.

De schrijfstijl van Schwab betrekt me vanaf de eerste zinnen opnieuw bij een intrigerend verhaal zoals ik wel van haar gewend ben. Bewoording zorgt ervoor dat ik meteen mee leef, voor me zie, meer wil weten en door wil lezen. De woorden zijn duidelijk wat betreft bedoeling en nemen de lezer per direct mee in een spannende ietwat ouderwetse maar zeker herkenbare wereld waar je hoofdpersonage Olivia wil blijven volgen ook al is het griezelig.    

“Olivia is levend begraven. Althans, zo voelt het.”

Juist het griezelen zorgt voor extra leesplezier en laat mij volop genieten van dit fantasierijke boek wat ik tevens zo zie verschijnen als Netflix serie. Wat de schrijfster tenslotte al succesvol eerder gelukt is met ‘First Kill’. Haar verhalen laten zich nu eenmaal perfect lenen voor het aanspreken van het visuele voorstellingsvermogen. Zo ook ‘Gallant’ wat mij geen moment verveelt heeft en boeiend bleef tot aan de laatste pagina.

“Ze weet dat ‘eenzaam’ niet het juiste woord is, maar het is het enige dat het gevoel benadert.”

Olivia is een personage waar ik gelijk helemaal dol op ben. Vooral door haar eigenheid en opvallende kenmerken die in het verhaal naar voren komen. Haar mede personages vullen het verhaal aan maar zij is degene die het geheel draagt. Haar avontuur, niet altijd vrolijk maar zeker wel verrassend, vermakelijk en mooi. Zoals met zoveel verhalen doet het me op bepaalde momenten even aan oudere, eerder gelezen stukken denken en toch is het wederom een origineel, uniek aanvoelend boek wat ik met heel veel plezier gelezen heb.          

“Ik weet niet hoe ik je kan genezen. Ik heb geen idee hoe ik ervoor moet zorgen dat je blijft.”

Aanrader voor alle lezers die houden van enigszins griezelen en net als ik verhalen verslinden zoals ‘Lock & Key’, ‘The Secret Garden’ en andere mysterieuze zaken.   

Lieve leesgroet, Elsa.