Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Uitgeverij Boekerij

Huis van lucht & adem – Sarah J. Maas “Mocht je net als ik graag genieten van Fantasy verhalen met complexere en toch vermakelijke inhoud dan is de Cresent City-serie nog altijd een ultieme aanrader!”

Huis van lucht & adem – Sarah J. Maas

“Toch is de schrijfstijl van Sarah op een leuke, prettige manier herkenbaar voor mij door onder andere haar zinsformulering, droge humoristische toevoegingen in de serieuze verhaallijn en haar beeldbeschrijvingen.”

  • Auteur(s) : Sarah J. Maas
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022589694
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback   
  • Aantal pagina’s : 959
  • Verschijningsdatum : februari 2022
  • Serie : Crescent City 2

Crescent City – een bruisende, moderne stad waar mensen en magische wezens op gespannen voet met elkaar samenleven.

Bryce Quinlan en Hunt Athalar proberen hun leven weer op te pakken – ze hebben Crescent City dan wel gered, maar dat heeft tot zo veel ophef geleid in hun leven dat het nu tijd is om het rustiger aan te doen. En nog belangrijker: ze moeten erachter komen wat de toekomst hen zal brengen.

De Asteri hebben zich aan hun woord gehouden: tot nu toe laten ze Bryce en Hunt met rust. Maar de rebellenbeweging is de macht van de Asteri langzaam aan het afbreken en de kans dat de heersers zullen aanvallen groeit. Hoe meer Bryce, Hunt en hun vrienden betrokken raken bij de plannen van de rebellen, des te duidelijker wordt de confronterende maar cruciale keuze die ze moeten maken: blijven ze gehoorzaam terwijl anderen worden onderdrukt, of zullen ze vechten voor gerechtigheid?

Mijn leeservaring

Het is alweer twee jaar geleden dat ik een enorm enthousiaste recensie schreef over deel 1 ‘Huis van aarde & bloed’ in de Crescent City– serie van Sarah J. Maas. In februari van dit jaar was het zover dat deel 2 ‘Huis van lucht & adem’ uitgebracht werd door uitgeverij Boekerij. Vervolgens duurde het tot eind maart voordat ik mega dikke boek daadwerkelijk in handen had. Als ik al moeite had fysiek met het lezen van deel 1, zou dit helemaal een uitdaging worden aangezien de paperback nog meer pagina’s bevat. Maar goed, zonder te klagen begon ik toch vol vertrouwen aan deel 2.

Wat me direct opviel was dat ik deze keer minder gemakkelijk in het verhaal opging. Ik vond het lastig om me alles goed te herinneren en daarnaast komt er niet zo snel vaart in het geheel. Daardoor kon ik mijn gedachten moeilijker bij het verhaal houden. Toch is de schrijfstijl van Sarah op een leuke, prettige manier herkenbaar voor mij door onder andere haar zinsformulering, droge humoristische toevoegingen in de serieuze verhaallijn en haar beeldbeschrijvingen.

“Op een zwart stenen altaar in het midden van de tempel stond een rokend brandstapeltje.”   

De herkenning ging uiteindelijk verder bij de personages in het boek. Oude vertrouwde zoals Hunter & Bryce en nieuwe karakters, alhoewel sommige daarvan in deel 1 al enigszins aanbod kwamen maar niet zo uitgebreid. In dit deel leren we als lezer eigenlijk alle hoofdpersonages beter kennen, ook van degene van wie we afscheid hebben moeten nemen in deel 1, krijgen we meer inzicht in de complexiteit en politieke uiteenzetting van de wereld waarin zij leven.  

“Bryce weerstond de verleiding om onrustig heen en weer te schuiven bij de gedachte dat zij dat gemakkelijk zelf hadden kunnen zijn, knuffelend en kussend op de bank.”  

Ook al duurt het langer dan ik graag gezien had, krijgt het verhaal op een geven moment wel meer vaart. Inhoudelijk wordt het interessanter wat betreft de gebeurtenissen en ontwikkelingen. Op die manier verhoogd mijn leestempo zich automatisch omdat ik dan eerder geneigd ben verder te lezen om letterlijk meer te ontdekken. Achteraf gezien was het wel nodig om langdradiger te zijn in de opbouw vermoed ik om de lezer meer achtergrond informatie te geven die van groot belang is voor de vervolg delen in deze boekenserie. Als het weer een jaar of twee duurt voor dat deel 3 uitkomt raadt ik wel iedereen aan wellicht tegen die tijd een samenvatting (of meerderen) te lezen van deel 1 & 2.   

“Ze had lange zwarte handschoenen aan die tot haar ellebogen reikten, en haar in satijn gehulde vingers speelden met een van de lange diamanten oorbellen die glinsterend afstaken tegen haar fraaie hals.”

Ik mag dan in deze recensie als kritiek puntje hameren op de trage opbouw van dit desbetreffende boek, wel wil ik benadrukken dat ik alsnog met plezier het vervolg verhaal van Bryce & Hunter gelezen heb en absoluut deel 3 wil lezen wanneer die uitkomt. De fantasievolle schrijfcreaties van Sarah J. Maas zorgen daar hoe dan ook wel voor. Gewoon te tof, origineel en veelzijdig om aan me voorbij te laten gaan. Mocht je net als ik graag genieten van Fantasy verhalen met complexere en toch vermakelijke inhoud dan is de Cresent City-serie nog altijd een ultieme aanrader!  

Lieve leesgroet, Elsa.