#aanrader·Harper Collins·Mustread·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Gewetenloos – Karin Slaughter.  “Een vakvrouw die altijd kwaliteit levert! Ook nu weer! #Mustread!”

Karin Slaughter– Gewetenloos.

  • Auteur: Karin Slaughter
  • Uitgever: Harper Collins
  • Nederlands
  • juni 2022
  • paperback
  • 9789402710540
  • 416 pagina’s

Het leven van Emily Vaughn is ingrijpend verandert; er is van alles gebeurd met verstrekkende gevolgen. Ze mag niet verder studeren zoals ze wel van plan was. Haar vriendenkliek heeft haar laten vallen als en baksteen, maar het weerhoudt haar er niet van zich naar het eindexamenfeest te begeven! Ze laat zich niet kisten, het ligt niet aan haar en ze gaat gewoon naar het feest toe! Had ze dit maar niet gedaan!

Veertig jaar later zijn de meeste mysteries rondom Emily nog steeds niet opgelost. Waarom werd ze vermoord? En vooral ook door wie? Nooit is er een dader opgepakt. Waarom liep deze zaak spaak?

Andrea Oliver wil heel graag opheldering in deze zaak. Net klaar gestoomd voor haar werkzaamheden als Marshall wordt ze geacht een rechter te beschermen die met de dood wordt bedreigd. Ze heeft echter een geheime agenda en wil op zoek gaan naar de moordenaar van Emily Vaughn. Gaat ze deze twee taken tot een goed einde brengen?

Gewetenloos wordt genoemd als standalone, toch kennen we Andrea (Andy) al uit Gespleten. We komen er in Gewetenloos achter hoe Andy, na de enerverende ontknoping van Gespleten, de draad heeft opgepakt. Toch hoef je Gespleten niet gelezen te hebben, Gewetenloos is een op zich staand verhaal.

De twee verhaallijnen – die van Emily in het verleden en die van Andy in het heden – wisselen elkaar af en komen op het einde mooi samen.   Beetje bij beetje krijg je informatie toegespeeld waardoor je uiteindelijk de ‘kast in elkaar kunt zetten’ zonder schroefjes, boutjes en moertjes over te houden of tekort te komen! Zoals we dus gewend zijn van Karin Slaughter: geen losse eindjes!

In het begin kwam ik niet goed in het verhaal, waarschijnlijk omdat ik erg weinig tijd had; ik kon steeds maar ‘snippertjes’ lezen en dan schiet het niet op. Maar op het moment dat ik lekker kon doorlezen kon ik het boek ook niet meer wegleggen.

Ik heb altijd het idee dat bij Karin Slaughter ook de kleinste details er toe doen en dat ze de lezer ook ‘tussen neus en lippen door’ iets wil vertellen. Zo heeft ze het over “krankzinnige verkiezingssamenzweringen’ en wil ze ook de ‘wekelijkse massa schietpartijen’ niet onvermeld laten. Ze schrijft vlot en kundig en zoals altijd een mooi afgerond spannend verhaal. De personages komen in een geloofwaardige setting en in de juiste tijd tot leven. De karakters binnen ‘de kliek’ vallen, op Emily na, door de mand. Hoe groot was de vriendschap nu eigenlijk, en hadden ze nu allemaal een slechte inborst of werden er een aantal zo gevormd door de groep?

Ik had een ‘vervolg’ op Gespleten niet verwacht, maar ik heb van Gewetenloos genoten! En nu hoop ik maar dat we nog meer zullen horen van Andrea en misschien Mike en Bibble! #MUSTREAD!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman