Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Fenyx – Robert Bijman “De hoofdkarakters lijken in dit derde deel allemaal meer persoonlijke wijsheid te bezitten of ontwikkeld te hebben.”

Fenyx – Robert Bijman

“De boekenserie van Robert Bijman is een aanrader voor SciFi/Fantasy lezers die op zoek zijn naar een nieuw origineel aanvoelende wereld vol met  bijzondere, fantasierijke personages en gebeurtenissen.”  

• Auteur(s) : Robert Bijman
• Uitgeverij : Zilverbron
• ISBN : 9789463081023
• Taal : Nederlands
• Uitvoering : Paperback
• Aantal pagina’s : 463
• Verschijningsdatum : augustus 2017
• Serie : De Segrijn & Sotalia Boeken 3

Om te achterhalen waarom vluchtelingen op zijn planeet door de legendarische Fenyxvrouwen worden vermoord, reist Akuakai af naar de bron van het kwaad. Er wordt niets meer van hem vernomen.

Op Tiamat verschijnt een mysterieus kubusschip dat de gesloten zeestad Delfinia uit zee opzuigt. Tom en zijn vrienden Shantea, Infinia en Panta volgen de kubus naar een holle planeet waar Akuakai op het punt staat de heersende macht omver te werpen.

Wanneer Delfinia zich opent, wordt een aartsvijand bevrijd en valt de groep vrienden uiteen. Tom en Infinia vluchten met Akuakai en Ula naar Lacertia waar de vogelmensen leven.

Tijdens de zoektocht naar Ula’s familie ontdekken Tom en Infinia dat niet iedereen is wie ze zeggen te zijn.

Mijn leeservaring

Het is alweer tijd voor de recensie van boek drie dit jaar dat ik gelezen heb van Robert Bijman. Ook nog eens het derde deel in ‘De Segrijn & Sotalia’ boekenserie, genaamd ‘Fenyx’ en uitgeven dankzij uitgeverij Zilverbron.

De fel groen getinte omslag ziet er voor mij aandachttrekkend uit dankzij het vlammende vrouwelijke silhouet die vanuit haar hand wegvliegende vogels lijkt aan te sturen. Wie is zij en wat zijn haar krachten? De titel springt naar voren vanaf de cover in opvallend wit net als de auteursnaam. De serie titel in duidelijk leesbaar zwart lettertype bovenaan. Aan zowel de rugzijde als de achterzijde is tevens voldoende aandacht geschonken wat betreft de vormgeving en de paperback ziet er in zijn geheel uit als een aantrekkelijk SciFi/Fantasy verhaal als je het mij vraagt.

“ ‘Volgens mij moet u van uw keuzes in het leven leren. Zo kunt u uiteindelijk de juiste beslissingen nemen voor een betere toekomst.’ ”

Als ik begin met lezen merk ik al gauw dat ik gemakkelijker in dit verhaal stap dan bij de voorgaande twee delen. Dat komt omdat ik karakters en situaties herken, alles goed kan volgen en ook omdat ik de schrijfstijl van Robert Bijman inmiddels als gemakkelijk lezend ervaar. De bewoording past bij de levenssituatie en omstandigheden van de personages en de wereld(en) waarin zij zich voortbewegen. De zinsopbouw en algehele formulering doet voor mijn gevoel qua typering naast het aangewezen genre eveneens YA stijl aan, dat verklaard wellicht mijn beargumentering nog meer.

“ ‘Ik heb in mijn gehele leven niet eerder een man ontmoet die zoveel om de gevoelens van een vrouw gaf als jij,’ zei Ula met een brede, gelukzalige glimlach.”

De hoofdkarakters lijken in dit derde deel allemaal meer persoonlijke wijsheid te bezitten of ontwikkeld te hebben. Hierdoor komt het verhaal op mij als lezer krachtiger en vindingrijker over. Ik vind het zelf boeiender worden om hen tijdens dit grootse avontuur te volgen en leef gerieflijker met hen mee. Ik kan me dus gemakkelijker met de personages verbonden voelen om het zo ietwat anders te omschrijven. Bovendien is het verhaal veelzijdig door de verhaallijnen van meerdere personages die we als lezer volgen.  

“Het is gemakkelijk om alles en iedereen over één kam te scheren. Het betekent dat je ze niet grondig hebt bestudeerd en er niet diep over hebt nagedacht.”

Inhoudelijk gezien gebeurd er meer op verschillende vlakken en heeft het boek in de grove verhaallijn meer afwisseling en vaart waardoor het in zijn geheel boeiend blijft om door te lezen. Echter lijkt het soms wel alsof bepaalde verhaalonderdelen te snel afgerond worden waardoor enige overhaasting en een afgeraffeld gevoel ontstaat maar aan de andere kant is het een behoorlijk dik boek waardoor dit misschien nodig was volgens de redacteurs. 

“Oppervlakkig met iemand kunnen opschieten of met iemand al je innerlijke zielenroerselen delen zijn echt twee totaal verschillende dingen.”

Ondanks misschien wat kritische opmerkingen heb ik wel genoten van een nieuw verhaal in deze boekenserie en kan ik over niet al te lange tijd verder lezen in deel 4 genaamd ‘Helyx’,  die overigens al op mijn leesstapel ligt hier in huis. De boekenserie van Robert Bijman is een aanrader voor SciFi/Fantasy lezers die op zoek zijn naar een nieuw origineel aanvoelende wereld vol met  bijzondere, fantasierijke personages en gebeurtenissen.         

Lieve leesgroet, Elsa.