#aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Is dit uw werk – Maurits Knegt “Zijn ervaringen en zijn gevoel komen recht binnen bij de lezer en roepen bij mij meteen een groot respect op voor hem en eenieder die dit type werk uitoefent.”

Is dit uw werk – Maurits Knegt

“Naar vermoeden wordt niets mooier voorgedaan dan de werkelijkheid is, soms rauw, schrijnend, verdrietig en tegelijkertijd zorgt humor voor lucht en ruimte waardoor de zwaarste gevallen tevens dragelijk worden.”

  • Auteur(s) : Maurits Knegt
  • Uitgeverij : Neckar
  • ISBN : 9789493192386
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback  
  • Aantal pagina’s : 224
  • Verschijningsdatum : juni 2022

Met Is dit uw werk licht Maurits Knegt een tip van de sluier op over zijn beroep als crime scene cleaner. Of, zoals hij het zelf liever formuleert, gespecialiseerd schoonmaker. De meeste mensen zullen bij zijn vak meteen denken aan tv-programma’s zoals Criminal Minds of CSI, maar hoe is zo’n beroep in werkelijkheid? Hoe kom je überhaupt in dit vak terecht? En wat kom je er zoal tegen?

Met respect, maar ook met openheid en luchtigheid, vertelt hij over de dingen die hij samen met zijn ex-vrouw Hester heeft meegemaakt tijdens het schoonmaken van honderden plaatsen delict.

Mijn leeservaring

Ook al heb ik het manuscript van Maurits Knegt mogen proeflezen voor Uitgeverij Neckar en prijkt er een quote van mij op de achterzijde van de omslag was ik toch benieuwd naar de daadwerkelijk uitgebrachte editie van ‘Is dit uw werk’. Gelukkig ontving ik een presentexemplaar en kon ik de paperback gaan lezen.

Naast de titel en de ondertitel ‘Crime scene cleaning in de polder’ op de cover, maken de zwart/wit geblokte vloer met daarop een bebloed knuffeltje en een politie lint duidelijk dat het niet zomaar een verhaal is en een serieus onderwerp betreft. De korte samenvattende tekst op de achterzijde geeft dit nog eens extra weer. Daarnaast beken ik direct dat het schoonmaken van een plaats delict altijd mijn nieuwsgierigheid opgewekt heeft, omdat voor mijn gevoel hier überhaupt weinig over bekend is in de normale dagelijkse wereld (dat de televisieseries hier geen realistisch beeld over schenken besefte ik me terdege) en dit boek had sowieso hoe dan ook mijn interesse gewekt.

“Al slaan er honderd deuren dicht, er gaat altijd weer ergens een nieuwe deur open. Soms wel twee, weet ik uit ervaring. En als het moet trap ik er zelf wel een in.”    

De schrijfstijl van Maurits leest vanaf het begin af aan ontzettend fijn en ongecompliceerd. Elke zin en de volledige bewoording voelen aan alsof hij je persoonlijk zijn verhaal verteld. Zijn ervaringen en zijn gevoel komen recht binnen bij de lezer en roepen bij mij meteen een groot respect op voor hem en eenieder die dit type werk uitoefent. Naar vermoeden wordt niets mooier voorgedaan dan de werkelijkheid is, soms rauw, schrijnend, verdrietig en tegelijkertijd zorgt humor voor lucht en ruimte waardoor de zwaarste gevallen tevens dragelijk worden. Zo stel ik me althans voor hoe Maurits zijn werk daadwerkelijk beleefde en hoe hij het nu zo op de juiste manier over kan brengen naar zijn lezers.

“Wat ons de afgelopen jaren heeft verbaasd, is dat het niet zozeer bejaarden zijn die onopgemerkt blijven, het zijn juist hele generaties van veertigers en vijftigers.”

Inhoudelijk gezien komt een groot aantal diverse zaken aanbod en geeft het een realistisch interessant beeld van onze hedendaagse maatschappij. Wat er allemaal kan gebeuren met mensen van welke leeftijd of cultuur dan ook. Daarbij vind ik het boeiend om te lezen wie Maurits zelf precies is, zijn achtergrond te leren kennen en hoe hij in deze specifieke schoonmaakbranche terecht gekomen is. Tevens is hij heel eerlijk en open over hoe alles invloed heeft op zijn gemoedstoestand en persoonlijke ontwikkeling.

“ ‘Work your way in, Maus, en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen,’ zegt ze beroepsmatig terwijl ze wegloopt.”    

Het voelt ongepast om te zeggen dat ik genoten heb van dit boek. Toch bedoel ik het oprecht als positieve opmerking omdat het verhaal van Maurits leerzaam is. Op het gebied van inzichtelijkheid geven in iets wat normaal gesproken onzichtbaar blijft of een ver van je bed show is. Maar ook vanwege zijn manier van in het leven staan. Groots zelfinzicht (onder andere weten wat je plus punten zijn en wat je beter kan overlaten aan anderen), humor en nuchterheid toepassen wanneer mogelijk en een stap terug doen als het noodzakelijk is. Dit boek is een aanrader voor iedereen die net als ik meer wil weten over de gespecialiseerde schoonmaak en welke mensen dat precies uitvoeren.    

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “Is dit uw werk – Maurits Knegt “Zijn ervaringen en zijn gevoel komen recht binnen bij de lezer en roepen bij mij meteen een groot respect op voor hem en eenieder die dit type werk uitoefent.”

  1. Ik heb ooit met de auteur aan dezelfde tafel gezeten zonder te weten wie hij was. Een gemiste kans om zijn avonturen uit eerste hand te horen…

    Like

Reacties zijn gesloten.