Aanrader·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

De pestmachine – Sophia Drenth “Gewoon te leuk om niet te lezen.”

De pestmachine – Sophia Drenth

“Perfect geschikt dus als je het mij vraagt voor lezers vanaf 10 jaar t/m 110 jaar :)”

  • Auteur(s) : Sophia Drenth
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789464510317
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover    
  • Aantal pagina’s : 248
  • Verschijningsdatum : juni 2022
  • Serie : De bloedstollende avonturen van Vladimir von Rotenbeck 2

Precies zoals het hoort in een monsterdorp, is het altijd vollemaan in Knekelstein. Maar wanneer de maanmachine door een storing op tilt slaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Sinistere gestalten overspoelen het dorp. Vladimir herkent ze uit de geschiedenisles. Het zijn pestmeesters, zoals die in de middeleeuwen rondliepen.

Nieuwe monsters zijn altijd welkom in Knekelstein, maar deze pestkoppen hebben geen vreedzame bedoelingen. Alles wat in hun ogen frivool is, wordt vernield. Maar wat betekent frivool eigenlijk precies?

Mijn leeservaring

Wat ik nog goed weet was dat ik enorm aangenaam verrast was door het eerste jeugdboek ‘De nepvampier’ van Sophia Drenth. Vooral omdat ik me toen op voorhand niet kon voorstellen na het lezen van haar Fantasy boeken hoe een jeugdverhaal uit zou pakken. Nu is het alweer de beurt aan deel twee in ‘De bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck’ getiteld ‘De pestmachine’, uitgeven door Hamley Books.

De schrijfstijl van Sophia is inmiddels voor mij herkenbaar, met name in deze jeugdboeken net een tikkeltje duidelijker dankzij haar toegankelijke, gemakkelijk te lezen zinnen vol openheid en enigszins cynische geestigheid. De bewoording is in zijn geheel soepel te lezen, brengt de lezer vlot en vol vermaak probleemloos door het verhaal heen. Rijkelijk sprekend tot de verbeelding en groots visueel voor te stellen.

“Het klonk alsof iemand een zachtgekookt eitje de hersens insloeg met een lepeltje. Hoorde dat ook bij de behandeling?” 

Inhoudelijk vind ik het opnieuw een heerlijk spannend en grappig jeugdboek waarbij ik meermaals hardop moest lachen. Mede de subtiele, droge humoristische verwijzingen naar hedendaagse Covid tijden helpen daarbij. Vladimir, het hoofdpersonage, keert in dit deel terug in een nieuw, verrassend avontuur. Origineel en boeiend aanvoelend voor mij als veellezer en ik kan me zo voorstellen voor iedere andere lezer die het boek oppakt om te gaan lezen. Gewoon te leuk om niet te lezen. 

“Bloemblaadjes vlogen door de lucht in de storm van vernieling.”

Vladimir heeft in ieder geval een hoog knuffel gehalte als je het mij vraagt en ook de andere karakters hebben allemaal eigenaardige memorabele en zelfs zacht harige trekjes. Veelzijdigheid in personages, wellicht leerzaam wat betreft karaktertrekken en doorzetten op angstaanjagende momenten.  Het geheel komt over als een uniek fantasievol verhaal waarin ik alleen maar verder wil lezen en meeleef met hun niet zo alledaagse problemen en hoop op een passende oplossing voor hen. Ook omdat ik hoop dat er nog veel meer verhalen zullen volgen met Vladimir in de hoofdrol in gezelschap van sommige andere karakters.

“ ‘Nou meneertje Ik Weet Alles Beter, zoek het dan lekker zelf op in het woordenboek als mijn antwoord je niet bevalt.’ ”

Ik heb genoten van dit jeugdboek ook al ben ik allang volwassen. Soms is het gewoon heel fijn om dit soort boeken te kunnen lezen en bovendien is het een goede manier om te weten welke boeken ik onder andere mijn nichtjes cadeau kan geven. Perfect geschikt dus als je het mij vraagt voor lezers vanaf 10 jaar t/m 110 jaar J    

Lieve leesgroet, Elsa.