Aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Uitgeverij Boekerij

Dief van de nacht – Holly Black “Ik heb weer genoten van een grandioos boek.”

Dief van de nacht – Holly Black

“Zoals wellicht een goede Fantasy betaamt komt het verhaal langzaam op gang.”

  • Auteur(s) : Holly Black
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022594605
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover   
  • Aantal pagina’s : 568
  • Verschijningsdatum : juni 2022

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Een schaduw is niet alleen een stille volger, maar bevat alle mysteries die de eigenaar geheim wil houden of tentoon wil stellen. Om uiting te geven aan hun persoonlijkheid kiezen sommige mensen ervoor hun schaduw naar believen aan te passen, als statussymbool of ter vermaak, maar dit is niet zonder risico. Er wordt namelijk gefluisterd dat dergelijke aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten.

Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve, rustige jongen die al zolang Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie wil er niets over horen. Tot ze betrokken raakt bij de speurtocht naar een mysterieus boek en daarnaast ook nog eens een moord probeert op te lossen. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze wil het niet geloven, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

Mijn leeservaring

Van wat ik begreep uit het persbericht is ‘Dief van de nacht’ het eerste fantasyboek voor volwassen dat Holly Black geschreven heeft naast haar jeugd/YA boeken waarvan ik er al een flink aantal met plezier gelezen heb. Zo kon het niet anders dan dat ik ook dit verhaal dolgraag wilde lezen en gelukkig mocht recenseren voor uitgeverij Boekerij.

Het hardcover exemplaar is daadwerkelijk een pracht plaatje om te zien. Onder de al  aantrekkelijke stofomslag past de donkerblauwe glitterende hardcover met z’n afnemende maan afbeelding in het midden helemaal bij mijn smaak. De snede is gedetailleerd in bijpassende kleurintonatie met verschillende maat sterren en diverse maansikkels. Ook bij het openslaan ontdek ik dat het boek in zijn geheel goed verzorgd is en prettig leesbaar oogt wat betreft lettertype en opmaak.

“Dat hij haar zou vertellen dat hij hartstochtelijk veel van haar hield en alles wilde bekennen wat hij voor haar verborgen had gehouden en waarom.”

Zoals wellicht een goede Fantasy betaamt komt het verhaal langzaam op gang. Zo krijgen we als lezer zijnde eerst een vollediger beeld van de fantasiewereld waarin hoofdkarakter Charlie Hall leeft en beweegt. Echter zorgt de schrijfstijl niet voor oponthoud en ervaar ik de manier waarop Holly schrijft qua bewoording en zinsopbouw als prettig en soepel verlopend, net als bij haar YA boeken. Als lezer raak ik vanzelf betrokken bij het inhoudelijke verhaal en voel ik verbinding met hoofdpersonage Charlie. 

“Charlie negeerde haar op hol geslagen hart, haar klamme handen en paniekerige gedachten.”

Over het inhoudelijke gesproken merk ik zeker dat het hierbij om een volwassen verhaal gaat. De psyche van Charlie wordt bijvoorbeeld wijder uiteengezet. Haar diverse facetten op onder andere gevoelens, verlangen, gedragingen enzovoort komen aanbod en hebben een positieve bijdrage aan de gelaagdheid van het verhaal. Hierdoor wordt duidelijker waarom ze bepaalde keuzes maakt. Ook voelt ze daardoor als personage realistischer ondanks de fantasiewereld waarin ze leeft. Het avontuurlijke aspect rondom onze schaduwen, wat in dit boek groots toegevoegd is, zorgt voor intrige vanaf mijn kant en dwingt me verder te blijven lezen.

“Door het raam was de maan een heldere zilveren schijf in de zwarte lucht, die de kamer dermate goed verlichtte dat ze zijn intense blik kon zien.” 

De originaliteit zit ‘m niet eens zozeer in de schaduwen want daar is wel vaker mee gespeelt door fantasievolle schrijvers. Voor mij zit het ‘m meer in dat gecombineerd met persoonlijkheden zoals Charlie, haar familie en medepersonages in het verhaal. Tevens de tijd wanneer alles zich afspeelt en de plaats, waarover beide gesproken wordt in het boek. De gehele setting zorgt dus voor dat nieuw soort verhaal gevoel bij mij. 

“Ze dacht niet dat Adam wist hoe Posey eruitzag, maar een vrouw met een kattenreismand was moeilijk te missen.”

De start mag wellicht traag zijn er volgt alsnog genoeg spanning waardoor het verhaal uitermate boeiend is en mij laat hopen op een vervolg deel. Wat dat betreft heeft Holly Black een magische schrijfpen en kan ik geen genoeg krijgen van haar verhalen. En of die boeken nu het YA stempeltje hebben of het volwassen embleem, mij maakt het niet uit, beide schrijft ze net zo goed als je het mij vraagt. Ik heb weer genoten van een grandioos boek.   

Lieve leesgroet, Elsa.