#aanrader·korte verhalen·Mustread·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Rateiland – Jo Nesbo.  “Vijf verhalen, allen met een geweldige twist! Dit was genieten!”

Jo Nesbo – Rateiland.

  • Auteur: Jo Nesbo
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands
  • mei 2022
  • paperback
  • 9789403138411
  • 385 pagina’s

Van sommige auteurs hoef je de achterflap van het boek niet te lezen om te weten dat je het boek hoe dan ook gaat lezen. Voor mij is Jo Nesbo zo’n auteur!

Nog onbewust van het feit dat het om vijf verhalen ging startte ik met lezen en had snel door dat de schrijfstijl van Jo Nesbo dit keer anders was. Ik kon er de vinger niet echt op leggen… Maar Rateiland bleek uit vijf korte verhalen te bestaan, de opbouw was daardoor anders. Jo Nesbo is een auteur die de tijd neemt voor de inleiding. Bij de Harry Hole serie gebruikt hij het eerste deel (Vleermuisman) hiervoor. Zo ook bij de standalone Koninkrijk, een dikke pil die als een stoomtrein langzaam op gang komt, en eenmaal op stoom is het niet meer te stoppen. En ondanks dat ik zeker ook van thrillers met een flinke vaart houd, vind ik dat Jo Nesbo de kunst verstaat om te ‘vertragen’ en toch meesterlijk weet te boeien. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik vind Jo Nesbo een magistraal schrijver!

Rateiland: Een pandemie haalt van alles in een mens naar boven, zeker niet altijd het beste! “Oog om oog, tand om tand”. Wraak in de zoetste vorm, zonder eigen handen vies te maken! Het plot van Rat-eiland is zo mooi en kunstig uitgewerkt!!

Versnipperaar: “De mens wil koste wat het kost leven. Denkt hij, want hij kent de prijs niet, weet niet wat de consequenties zullen zijn!

Cicaden: Reizen tussen twee parallelle universums of gebeurtenissen. Het zoeken naar de liefde een nieuwe dimensie gevend!

Serum : Ken bezoekt zijn vader die al jaren in de jungle van Afrika woont. Ineens lijkt hij ook interesse te hebben in het werk van zijn vader, dat maakt zijn vader blij. Blij, maar hij heeft ook zeker twijfels over de bedoelingen van zijn zoon. Hij probeert hem de kneepjes van het vak bij te brengen en gunt hem alles! Hij hoeft er alleen maar om te vragen en een beetje op te letten…

Zwart Paard : Het speelt in de tijd dat de zestien grote zakenkartels Europa, Noord Amerika en Azië overnamen. Een huurmoordenaar die een zeer bijzondere werkwijze heeft wordt in de val gelokt. Hij zit opgescheept met een jongen en hij moet er voor proberen te zorgen dat ze het er levend vanaf brengen. Ze hebben alleen niet met zomaar een tegenstander te maken! Tijdens het verhaal kom je erachter wat de motieven zijn en krijgt het verhaal op het einde een prachtige twist!

Eerlijk is eerlijk, toen ik erachter kwam dat het om vijf verhalen ging, was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. Had ik wel zin in vijf korte verhalen? Maar wat een pareltjes zijn dit! De een wat langer dan de andere, maar allemaal met een mooie opbouw en geweldig einde!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman