#aanrader·Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Voortbestaan – Sophia Drenth #Blogtour “Dit was een prachtige, scherpzinnige tocht vanaf de eerste pagina tot de laatste.”

Voortbestaan – Sophia Drenth

“De gehele bloedwetten serie is absoluut een Mustread voor elke Fantasy liefhebber

  • Auteur(s) : Sophia Drenth
  • Uitgeverij : Staaldruk
  • ISBN : 9789082991635
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback   
  • Aantal pagina’s : 384
  • Verschijningsdatum : 24 juni 2022
  • Serie : Bloedwetten 4

De Bloedwet heeft gefaald. De Ath’vacii dreigen als soort ten onder te gaan. Niet alleen omdat zij ten prooi vallen aan door bloedkoorts bevangen stervelingen. Het levenseinde van hun moeder nadert met rasse schreden. Een handjevol van hen slaat de handen ineen in een laatste poging het tij te keren.

Ravàn hongert ernaar om het bloedpulver – dat gewone stervelingen in bloeddorstige verslaafden heeft veranderd – tot de laatste korrel de wereld uit te helpen. Een plan dat tot mislukken gedoemd lijkt nu zijn aartsvijand Gunther Eisenwoud een machteloze speelbal van hem heeft gemaakt.

Maïa van Minnewold keert samen met haar vader terug naar Stede om de stadsraad op de hoogte te stellen van een mogelijke remedie tegen de bloedkoorts. Zullen de raadsleden geneigd zijn om naar iemand te luisteren die tot voor kort aan dezelfde kwaal leed?

Storm heeft Meg’aa, de stervende moeder van alle Ath’vacii, de belofte gedaan om haar naar het door hem verwekte kind te brengen. Zij ziet dit als de laatste kans op het voortbestaan van haar soort. Maar hoe zal Storm reageren op het offer dat ook van hem wordt gevraagd?

Bloedwetten Voortbestaan is een roman over geloof, hoop en afscheid.

Mijn leeservaring

Daar is het boek dan, het laatste deel ‘Voortbestaan’ in de vierdelige Bloedwetten serie van Sophia Drenth. Zoals altijd jammer als een serie definitief zijn einde krijgt maar aan de andere kant ook fijn doordat alle lijntjes bij elkaar komen en alle openstaande vragen beantwoord worden.

Gelukkig had ik deze keer  deel drie niet zo lang geleden gelezen (september 2021) waardoor de karakters en hoofdlijnen uit het verhaal me nog nader voor de geest stonden. De schrijfstijl van Sophia beviel me gelijk goed vanaf de eerste pagina’s en de bijzondere termen, zoals de benamingen voor de karakters en soorten, waren me niet vreemd. De bewoording leest net als bij de voorgaande delen soms dromerig, poëtisch, dan weer rauw, realistisch maar wel vlot en sleurt mij als lezer zijnde volledig mee in een diepgaand, gelaagd verhaal.

“Zoals dat in dromen gaat vloeide de ene plek in de andere over.”   

De karakters waren me allemaal nog behoorlijk goed bekend waardoor ik me gemakkelijker in kon leven in het verhaal en de wil, of beter gezegd de noodzaak, om door te lezen steeds groter werd. Zeker gezien de nogal penibele, spannende situaties van sommige van hen. In de voorgaande delen heb je de meeste personages goed leren kennen, toch krijgt vooral Meg’aa meer persoonlijkheid en Storm, Ravàn enzovoort meer scherpzinnigheid. Tevens werden de slechteriken in het boek helderder neergezet in karakter en beweegredenen, waardoor je als lezer zijnde automatisch nog grotere afkeer voelt. Zo werd dit verhaal in zijn geheel nog boeiender voor mij en mijn betrokkenheid vergroot.

“Afstandelijk blikte hij op haar neer, als hij de laatste stuiptrekkingen bestudeerde van een insect waarvan hij zojuist hoogstpersoonlijk de pootjes had uitgerukt.”

Geen moment heb ik me als lezer verveelt tijdens het lezen van dit grootse avontuur. Doordat je de verhalen volgt van meerdere karakters die absoluut raakvlakken hebben met elkaar is er afwisseling in wat er gebeurd, wel een constante spanningsboog die je vasthoudt. Net als de vele thema’s die aanbod komen in het boek; liefde, opoffering, zelfinzicht, obsessie etc. Daarnaast zijn de gedetailleerde omschrijvingen van Sophia een lust voor het lezersoog en perfect om je voorstellingvermogen hard mee te laten werken.

“De mannen schoten als een school sardines uiteen, Ze hergroepeerden zich aanzienlijk minder bekwaam dan de vissen zouden doen.”

Er is veel wat samenkomt voor mijn gevoel in de verhalen van Sophia Drenth en wat ik niet eens allemaal kan beschrijven in één korte recensie. Dit was in ieder geval een prachtige, scherpzinnige tocht vanaf de eerste pagina tot de laatste. Ik heb genoten van elke letter en ben ontzettend benieuwd naar wat Sophia in de toekomst nog meer gaat schrijven. De gehele bloedwetten serie is absoluut een Mustread voor elke Fantasy liefhebber!      

Lieve leesgroet, Elsa.