#aanrader·Mustread·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Novitsjok – Fedor de Groot.  “Het draait allemaal om Novitsjok, een zenuwgif! Deze thriller voelt gruwelijk actueel en is erg goed uitgewerkt! Genieten!”

Fedor de Groot – Novitsjok.

  • Auteur: Fedor de Groot
  • Uitgever: Godijn Publishing
  • Nederlands
  • mei 2022
  • paperback
  • 9789493266841
  • 375 pagina’s

CIA-agente Linda Brown weet zich op spectaculaire wijze te redden uit een vreselijke situatie. Ze brengt hiervoor een zwaar offer en ze verdwijnt jarenlang, met het zenuwgas Novitsjok, van de radar. Totdat ze na dertig jaar wordt geconfronteerd met een Zweedse milieuorganisatie Renad Värld die ditzelfde zenuwgas wil gaan inzetten als antwoord op de overbevolking van de aarde. Makarov, die haar dertig jaar geleden al achterna zat, sluit een lucratieve deal met deze milieubeweging en is er op gebrand de ampullen met Novitsjok te vinden en nu definitief af te rekenen met Linda Brown, die hij alleen niet eerder kon vinden en onder een andere naam kent. Maar zijn motivatie is nu groter dan ooit! Al heeft hij deze klus op zich genomen, hij handelt volgens een andere agenda dan de milieubeweging!

Linda die Makarov natuurlijk nog kent van vroeger weet dat hij zeer onbetrouwbaar is en dat ze niet alleen moet zorgen dat hij het zenuwgif Novitsjok niet in handen krijgt maar ook dat zijzelf uit zijn ‘klauwen’ moet zien te blijven!

Intussen krijgt rechercheur Monika Hedegaard een angstaanjagend Stasi plan onder ogen en samen met haar zus Isabel, beiden bekend van Sønderho, bundelen ze hun krachten met Linda Brown. Koste wat kost willen ze alle drie voorkomen dat Novitsjok in handen komt van Makarov of de milieubeweging.

Direct al bij de Proloog wordt de spanning snel, en niets en niemand ontziend, opgebouwd! Fedor weet deze spanning vast te houden om daarna het verhaal netjes en zonder losse eindjes naar het finale stuk te leiden: naar een explosief spannende ontknoping! Heerlijk om te lezen!

Van het spannende thriller-debuut Sønderho was ik onder de indruk en wist ik zeker dat ik zijn tweede thriller wederom zou willen lezen! Het is een voordeel als je weer een auteur aan je lijst ‘goede auteurs’ kan toevoegen. Er is zeker ook een nadeel: de lijst van boeken die je wilt gaan lezen groeit  maar je beschikbare leestijd groeit niet persé mee met deze almaar groeiende lijst! Toch leuk dat er weer een Nederlands auteur aan mijn lijst is toegevoegd! Fedor de Groot: ik kijk uit naar je volgende boek!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman