Boekscout·Recensies·Recensies van Moon·Roman

Door een zee van bloesem – Linda van Gurchom ***

Door een zee van bloesem – Linda van Gurchom

“Een verhaal dat indruk maakt, de lezer niet onberoerd laat en hopelijk een opening biedt voor andere”

  • Uitgeverij:  Boekscout
  • EAN:   9789464502282
  • Publicatiedatum: 28-01-2022
  • Formaat: Paperback / softback
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 216

Het leven valt niet mee, wanneer je ouders de Japanse bezetting hebben meegemaakt. De herinneringen hebben diepe littekens geslagen in het leven van de ouders van Linda. Dat zij hier in haar jeugd ook flink veel van heeft meegekregen beschrijft zij in Door een zee van bloesem.

Wanneer een verhaal zo dichtbij de waarheid komt, is het voor de lezer onontkoombaar om daar geen gevoel bij te krijgen. De Japanse bezettingen in Indonesië, is al aangrijpend genoeg maar de littekens bij de overlevende zitten diep en zijn rauw. Dit is voelbaar tijdens het lezen van deze roman, Linda van Gurchom beschrijft het verhaal welke gebaseerd is op feiten, maar waaruit ook enorm veel respect te voelen is voor haar ouders. Dit is ontroerend.

Er worden geen doekjes omheen gewonden, het verhaal is soms grof en onthutsend, maar de manier waarop van Gurchom het aan de lezer overbrengt voelt oprecht en zorgt voor een aangrijpende leeservaring. Dat van Gurchom het aan het papier heeft toevertrouwd zal niet alleen voor haar zelf een helende werking hebben ook kan het helpen om de littekens bespreekbaar te maken. In haar verhaal zullen meerdere kinderen van Indische ouders die hetzelfde hebben meegemaakt zich kunnen herkennen en wellicht brengt het een opening. Linda van Gurchom heeft de sfeer en de ervaring erkentelijk weten weer te geven, de lezer zal dan ook geen moeite hebben het verhaal binnen te laten komen, het is een verhaal met een ziel, indrukwekkend en bewogen. Een gevoelig onderwerp met rauwe emoties, een verhaal met inhoud.

Lieve leesgroet Moon Kager

Een gedachte over “Door een zee van bloesem – Linda van Gurchom ***

Reacties zijn gesloten.