Aanrader·Boekentips·Fantasie·Pageturner·Recensie van Elsa·Recensies·Uitgeverij Boekerij

Fairy Tale – Stephen King “Ik heb ultiem genoten van dit geweldig fantasierijk, avontuurlijk, magisch goed meesterwerk en heb geen moment het boek opzij willen leggen.”

Fairy Tale – Stephen King

“Toen ik ‘Fairy Tale’ las verdween de dagelijkse realiteit om me heen”

  • Auteur(s) : Stephen King
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022596609
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback   
  • Aantal pagina’s : 592
  • Verschijningsdatum : 6 september 2022

Charlie Reade ziet eruit als een doorsnee scholier. Hij is goed in honkbal en American football, en is een prima student. Maar hij draagt een zware last. Zijn moeder kwam om bij een auto-ongeluk toen hij zeven was, en door het verdriet greep zijn vader naar de fles. Charlie leerde al op jonge leeftijd hoe hij voor zichzelf en voor zijn vader moest zorgen.

Dan, wanneer Charlie zeventien is, ontmoet hij een hond genaamd Radar en zijn baas, Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis op de top van een hoge heuvel, met een afgesloten schuur in de achtertuin. Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur.

Charlie begint klusjes te doen voor meneer Bowditch en verliest zijn hart aan Radar. Als Bowditch sterft, laat hij Charlie een cassette-bandje na met een verhaal zo absurd, dat niemand het ooit zou geloven. Wat hij zijn hele leven lang geheim heeft gehouden, is dat in de schuur een poort naar een andere wereld verborgen zit.

Mijn leeservaring

Ik roep weleens gekscherend tegen andere leesliefhebbers; als ik verplicht moet kiezen van welke schrijver ik nog als enige verhalen zou mogen lezen zijn het absoluut de boeken van Stephen King. Telkens weet hij me te verrassen met nieuwe, in vervoering brengende verhalen vol fantasie en originaliteit. Zo is ook zijn nieuwste boek ‘Fairy Tale’ mij erg goed bevallen.

“Ik praat hier misschien wat langer over dan het onderwerp verdient… maar misschien ook niet.”

Het vertelperspectief vanuit hoofdpersonage Charlie en zijn subtiele verwijzingen naar gebeurtenissen die hij al heeft meegemaakt en nog verder gaat verklaren zorgen ervoor dat je constant door wilt blijven lezen. Want als lezer wil je weten wat hij exact bedoelt, zoek je antwoorden en blijf je nieuwsgierig. Hierdoor stijgt de spanningsboog, blijft het intrigerend en ben je als lezer geboeid en betrokken bij het verhaal. Bovendien zorgt de manier van vertellen bij mij voor empathie en verbondenheid met hoofdpersonage Charlie.

“Kinderen hoorden geen verschrikkelijke dingen mee te maken. Dat wist ik uit ervaring.”

De schrijfstijl van King is zoals ik gewend ben van hem. Ook al betreft het een nog zo’n enorm veel pagina’s tellend boek zoals altijd leest het geheel ontzettend vlot dankzij soepele bewoording en de manier waarop hij daarmee de aandacht van de lezer weet te vangen. Toen ik ‘Fairy Tale’ las verdween de dagelijkse realiteit om me heen en genoot ik van elke letter. Visueel gezien zag ik in verbeelding gemakkelijk alles voor me en genoot ik van een rijk maar niet overbodig gedetailleerd verhaal. Zelfs de hond Radar kwam volledig tot leven in mijn hoofd en kan ik haar nu nog zo voor me zien.

“Radar snuffelde al kwispelend tussen zijn voelsprieten. Toen liet ze zich op haar buik zakken en sprong de Snab op haar rug.”

Qua vormgeving vind ik het een mooie, leuke paperback editie van uitgeverij Boekerij. Aan het begin van ieder hoofdstuk is een gedetailleerde illustratie te vinden die refereert aan een scene in de opvolgende tekst. De hoofdstukken zijn genummerd met daaronder de ondertitels die opvallend zijn voor mij omdat ze als een steek woordelijke samenvatting uitgewerkt staan. Dit kom ik niet heel vaak tegen op deze manier. Het komt in ieder geval de originele insteek ten goede en het past volledig bij het vertelperspectief vanuit hoofdkarakter Charlie. Tevens bevordert de genummerde paragraaf verdeling in elk hoofdstuk voor een prettige leesflow waarin je gemakkelijk kan pauzeren als je dat überhaupt zou willen.

“Vind je Gogmagog al angstaanjagend? Onze wereld zit boven op een potentieel allesvernietigende voorraad nucleaire wapens en als dát geen zwarte magie is, dan weet ik het ook niet meer.”

Wat ik bijna vergeet te vermelden is dat ik het ook altijd enorm waardeer dat Stephen King op al dan niet subtiele wijze, op intelligente manier, verwijst  en zich uitlaat over hedendaagse maatschappelijke, politieke belangen en/of heftige, kritieke gebeurtenissen die de aandacht nodig hebben van de mensheid op een leerzame manier. Wellicht denk je dan wat kan zo’n schrijver daar nou mee bereiken, echter worden zijn boeken wel gelezen door miljoenen wereldbewoners in allerlei talen. Het getuigd daarnaast van zijn humor en openheid omdat hij vaak op een lichtvoetige, grappige maar wel degelijk duidelijke manier dit soort zaken brengt.

“ ‘De tijd is het water Charlie. En het leven is niets anders dan de brug waar het onderdoor stroomt.’ ”

Even in het kort, ik heb ultiem genoten van dit geweldig fantasierijk, avontuurlijk, magisch goed meesterwerk en heb geen moment het boek opzij willen leggen. Ik kan iedereen aanraden om ‘Fairy Tale’ te lezen en sowieso eens een boek van Stephen King op te pakken. Helaas hoor ik nog steeds te vaak zeggen over King en is hij echt veel meer dan alleen een horrorverhalen schrijver en zijn diens boeken vele malen uitgebreider in genre uitvoering. Wie weet wordt je nog eens verrast door iets aangenaams nieuws in de gigantische soms overweldigende boekenwereld 😉               

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “Fairy Tale – Stephen King “Ik heb ultiem genoten van dit geweldig fantasierijk, avontuurlijk, magisch goed meesterwerk en heb geen moment het boek opzij willen leggen.”

Reacties zijn gesloten.