A.W. Bruna uitgeverij·Aanrader·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Serpent – Silje Ulstein.  “Een duistere, originele en intense thriller. Donker met een inktzwart randje. Bizar en bizar goed!

Silje Ulstein – Serpent.

  • Auteur: Silje Ulstein
  • Uitgever: A.W. Bruna
  • Nederlands
  • juni 2022
  • Paperback
  • 9789400513495
  • 432 pagina’s

Het is 2003 en we maken kennis met Liv, een jonge vrouw die een appartement deelt met twee vrienden en het leven niet zo serieus neemt. Als ze besluit een babytijgerpython in huis te nemen ontstaat er een bijzondere band tussen beiden en is er in elk geval iets dat Liv serieus neemt in haar leven; de zorg voor haar vriend Nero.

Dan, jaren later, zijn we getuige van een ruzie tussen Mariam Lind en haar 11-jarige dochter Iben. Iben loopt boos uit de supermarkt weg. Mariam neemt aan dat ze naar huis loopt en vertrekt zelf in haar auto. Ze moet even afstand nemen en rijdt een poosje rond voordat ze besluit naar huis te gaan. Daar aangekomen blijkt haar dochter niet thuis te zijn. De politie wordt ingeschakeld en er start een zoektocht naar Iben. Waarbij niet alleen rechercheur Roe Olsvik, met zijn collega’s, op zoek gaat naar haar. Mariam gaat zelf ook op onderzoek uit en graaft in haar verleden om te kijken of daar de oplossing te vinden is.

Roe, de rechercheur, vindt Mariam verdacht en onderzoekt of zijn gevoel klopt. Roe die zelf al jaren niet goed in zijn vel zit en eigenlijk ook al jaren niet goed functioneert lijkt soms compleet de weg kwijt te zijn. Hij heeft het verlies van zijn dochter en kleindochter nog niet verwerkt.

Serpent is het debuut van Silje Ulstein. Een thriller die met koele afstandelijkheid geschreven lijkt te zijn. Iets wat niet waar zal zijn. Serpent bevat veel personages, die allemaal een persoonlijke stem krijgen. De korte hoofdstukken voeren ons mee van verleden naar heden en weer terug en verwoorden de ongefilterde waarheid over deze personages. Allen lijken ze iets van liefde en haat in zich te hebben. Voor de meeste personages kan je zowel waardering en verachting voelen.

“Toen deze sleutel verdween, verdween ik ook uit de flat. Ik voelde me er niet langer veilig. Nu ben ik terug en ik loop in een kringetje rond, ben de slang geworden die zichzelf in zijn staart bijt.”

Serpent is een thriller die zijn gelijke niet kent. Voor de één in positieve zin, voor een ander misschien niet te doen.

Het is bevreemdend, maar leest geloofwaardig. Er worden veel vragen opgeworpen, en maar langzaam komen de antwoorden. De hoofdstukken worden sneller dan je wilt afgebroken om verder te gaan vanuit een ander perspectief. De spanning loopt nergens vast, er gebeuren vreemde dingen, toch voelt dat niet zo. Ik raak in verwarring, zonder in de knoop te raken. Bevreemdend maar fascinerend. Vreemd maar niet raar. Anders en goed. Je moet het lezen om te snappen wat ik bedoel.

Duister, origineel, intens en donker, heel soms zelfs inktzwart! Koel als glas met ijsblokjes. Indrukwekkend en heel bijzonder!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman