Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Thuiskomen in jezelf – Hal & Sidra Stone “Het bijzondere aan dit boek vind ik dan ook dat de inhoud al zolang van belang is in de therapeutische wereld en steeds meebeweegt met de opvolgende generaties.”

Thuiskomen in jezelf – Hal & Sidra Stone

“Zal ik het boek aanraden? Ja zeker, als je wil lezen en leren over je eigen persoonlijke zijn in de toch al zo ingewikkelde wereld kan dit boek een goed handvat zijn.” 

  • Auteur(s) : Hal & Sidra Stone
  • Uitgeverij : AnkhHermes
  • ISBN : 9789020219852
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback   
  • Aantal pagina’s : 271

De psychologen Hal & Sidra Stone hebben het Voice Dialogue proces ontwikkeld. Ze verspreiden al jaren hun visie over de hele wereld en hebben internationaal erkenning gekregen voor deze methode. Ontmoet je drammer, je innerlijke criticus, je beschermer/beheerser, je kwetsbare kind en alle andere leden van je innerlijke familie.

Dit boek laat je met humor en veel inzicht kennismaken met je subpersoonlijkheden – je vele innerlijke ikken – en helpt je om te ontdekken waar elke ik behoefte aan heeft en wat elke ik je te bieden heeft. Zo leveren de auteurs een bijdrage aan meer begrip, meer zelfacceptatie en een meer vervullend leven voor de lezer. Het werkt namelijk bevrijdend wanneer meer kanten in jezelf zich kunnen uitspreken.

Mijn leeservaring

Persoonlijk vind ik het prettig om af en toe iets buiten mijn gebaande paden wat betreft genres zoals Fantasy, YA en thrillers te lezen. Zo kreeg ik deze keer dankzij uitgeverij AnkhHermes de mogelijkheid om de nieuwe uitgave van ‘Thuiskomen in jezelf’ te lezen, geschreven door Hal & Sidra Stone. Een boek wat onder psychologie en persoonlijke ontwikkeling valt of hoe de genre typering tegenwoordig dan ook mag heten.

Als ik eerlijk ben over mijn verwachting voor het boek kwam dat neer op weinig nieuws of opzienbarends wat betreft informatie in verband met mijn eigen ervaringen jarenlang. De eerste keer dat de technieken en theorie die besproken worden in dit boek tijdens  therapiesessies gebezigd werden ligt ver in het verleden en wordt heden ten dage nog altijd aangehaald. Door Hal & Sidra Stone was dat al in een uitgave van 1989 gepubliceerd. Dus heel gek is het niet dat ik als ervaringsdeskundige hieruit niet zozeer iets nieuws qua inzicht heb kunnen halen.

“Als je blij bent dat je helemaal niet op deze persoon lijkt, heb je je eerste verstoten ik ontdekt.”

Wel vind ik het belangrijk dat deze manier van communiceren en bewustwording van je innerlijke stemmen/subpersoonlijkheden bereikbaar blijft op therapeutisch vlak en tevens in hedendaagse begrijpbare taal toegankelijk blijft voor iedereen die interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling. Ik mag dan persoonlijk niet zozeer compleet vernieuwende inspiratie hebben opgedaan tijdens het lezen toch maakte het me wederom bewuster en attenter op mijn eigen wat verstofte valkuilen of juist positieve kanten die ik al lange tijd weet, eerder ontdekt heb en ook nog eens dagelijks meeneem in het leven.   

“Het doel van dit proces is dat je je ‘psychologische auto’ leert bestuderen.”

De schrijfstijl leest in ieder geval goed, soepel zonder enorm vakjargon. Het bijzondere aan dit boek vind ik dan ook dat de inhoud al zolang van belang is in de therapeutische wereld en steeds meebeweegt met de opvolgende generaties. Daarnaast wordt er met de nodige humor geschreven en op die manier worden onderwerpen nog meer ondersteund en inzichtelijker gemaakt.

“Als de leeuw in ons wil brullen, maar het schaap gaat blaten, betalen we hier op de een of andere manier de prijs voor.”

Het boek is opgedeeld in drie delen en voorin vind je een duidelijke inhoudsopgave. Op die manier kan je altijd gemakkelijk bladeren naar dat deel wat voor jou van belang is op dat moment. Ik heb nu het boek volledig gelezen maar je kan het uiteraard als naslag werk gebruiken mocht dat voor jou van toepassing zijn.

“Het verlies van het Innerlijke Kind is een van de grootste tragedies van het proces van ‘opgroeien’. Als we het kwijtraken, raken we tegelijkertijd veel van het magische en het geheimzinnige van het leven kwijt, en ook van de intimiteit en het plezier is onze relatie.”

Ik ben content met mijn leestijd die ik besteed heb aan dit boek. Dat verrast je misschien door mijn eerdere kritische uitingen maar al zijn het kleine spelde prikjes waar ik wel mee vooruit kan is dat voor mij al genoeg. Soms is het nou eenmaal goed om herhaald te krijgen wat je al wist. Zal ik het boek aanraden? Ja zeker, als je wil lezen en leren over je eigen persoonlijke zijn in de toch al zo ingewikkelde wereld kan dit boek een goed handvat zijn. 

Lieve leesgroet, Elsa.