Aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Soms als ik een vlinder zie – Boudewijn de Groot & Jaco van der Steen “Want een prachtige samensmelting is het zeker! Ik kan alleen maar positief zijn over dit gehele project.”

Soms als ik een vlinder zie – Boudewijn de Groot & Jaco van der Steen

“De schrijfstijl van alle teksten, zowel woordelijk afgebeeld als muzikaal gezongen, is pure kleinkunst.”

  • Auteur(s) : Boudewijn de Groot & Jaco van der Steen  
  • Illustraties : Mark Janssen
  • Uitgeverij : Lemniscaat
  • ISBN : 9789047714927
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover 
  • Aantal pagina’s : 38
  • Verschijningsdatum : 29 september 2022

De nieuwste liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lezen en luisteren als gedichten. Als miniverhalen, over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, de giraf die bang is om zijn nek te breken en de zebra die zomaar midden op straat ligt, om er maar een paar te noemen.

Mark Janssen maakte er prenten bij waar je steeds opnieuw wilt induiken en vanzelf van gaat meezingen, terwijl je je onderdompelt in de muziek van Boudewijn de Groot en zijn vrienden.

Mijn leeservaring

De combinatie tussen muziek en verhalen is al vanaf mijn vroegste herinneringen geliefd bij mij. Waarschijnlijk heeft dat grote invloed gehad op mijn eigen creatieve ontwikkeling en als muzikant zijnde weet ik ook hoe goed muziek kan passen bij een verhaal of juist een verhaal kan vertellen. Toen we via de blog de promotie binnen kregen omtrent dit nieuwe prentenboek sprak het mij dan ook gelijk aan vanwege die combinatie. In het boek staat een QR code waarmee je toegang krijgt tot de bijbehorende muzieklijst en ik was nieuwsgierig naar hoe dit precies uitgewerkt is in ‘Soms als ik een vlinder zie’.

Het eerste wat me op viel aan het prentenboek is het mooie, grote hardcover formaat en de prachtige tekenstijl van Mark Janssen. Helemaal mijn smaak wat betreft de haast magische afbeeldingen waarop veel te zien is en in te ontdekken valt. Gedetailleerde prenten die me doen denken aan boeken uit mijn eigen jeugd. Tevens spreekt het kleur gebruik mij aan wat overal veelzijdig in kleuren is en toch rustig voor het oog overkomt, niet schreeuwerig of extreem fel.

Ik heb eerst de verhaaltjes gelezen voordat ik naderhand de muziek ben gaan beluisteren terwijl ik nogmaals de bijpassende teksten las en tekeningen bekeek. Dit was voor mij een bewuste keuze om alle facetten goed te kunnen beoordelen. Wel denk ik dat het absoluut heerlijk is om samen met je kind dit boek te kunnen doorbladeren en tegelijkertijd de muziek te luisteren. Want een prachtige samensmelting is het zeker! Ik kan alleen maar positief zijn over dit gehele project.

“Dus als je je doel wilt bereiken, dat is hieruit wel gebleken, dan moet je vroeg of laat een keer je nek uit durven steken.”

De schrijfstijl van alle teksten, zowel woordelijk afgebeeld als muzikaal gezongen, is pure kleinkunst. Muzikaal heel fijn luisterend, afwisselend en gemakkelijk mee te zingen, licht poëtisch, fantasierijk, correcte spelling en soepele bewoording met hier en daar een ondersteunende boodschap die educatief opgepakt kan worden. Een compleet geheel waarbij ik van ieder detail genoten heb.

“Wie niet horen wil die luistert niet”

Meer kan ik niet bedenken dan dat dit boek wat mij betreft echt een kunstwerkje op zich is en dat ik het iedere ouder van harte aanraadt om met hun kleintjes te bekijken. Ook als volwassene is dit prentenboek enorm leuk om te bekijken dankzij de gedetailleerdheid en de humor die doorsijpelt in zowel de afbeeldingen als de teksten met als extra fijne bonus de muzieklijst. ‘De kat Schaduw’ is in ieder geval mijn favoriete liedje en zal ik net als andere liedjes nog wel vaker beluisteren 😉               

Lieve leesgroet, Elsa.