Aanrader·Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·trilogie·Young Adult

IJzer – Holly Black “Het is mij al lang duidelijk dat Holly heel goed weet hoe ze de YA Fantasy lezer aan zich bindt.”

IJzer – Holly Black

“Genoeg elementen om ultiem leesplezier te beleven en je tijdens het lezen geen moment afgeleid te laten worden.”

  • Auteur(s) : Holly Black
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022595503
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover 
  • Aantal pagina’s : 304
  • Verschijningsdatum : 20 september 2022
  • Serie : Faerie 3

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die jou met een beetje pech je leven kost.

In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker – haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat: een Faerie die een leugen kan vertellen.

Verslagen besluit Kaye naar huis te gaan en de waarheid aan haar moeder te vertellen – dat ze een wisselkind is dat jaren geleden is omgeruild voor Ellens menselijke dochter. Na haar moeders geschokte en ziedende reactie besluit Kaye Ellens échte dochter uit Faerie te gaan halen. Maar aan het hof van de Faeries gonst het van de intriges en leugens, en al snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot.

Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een heel koninkrijk?

Mijn leeservaring

Een nieuw boek van Holly Black sla ik niet af. Tot mijn grote plezier heeft uitgeverij Boekerij wederom een prachtige hardcover editie gemaakt van de nieuwste Nederlandse vertaling ‘IJzer’, het derde en afsluitende deel van de ‘Faerie-trilogie’.

De hardcover heeft in de basis grotendeels een witte stofomslag. Op de volledige stofomslag zijn alle teksten goed zichtbaar en op de voorzijde knalt de illustratie je tegemoet waardoor ik het boek direct in de boekhandel zou oppakken. Onder de losse kaft wordt het boek alleen maar mooier in mijn ogen met de donker grijze basis en zilver fladderende vlinders. Bij het openslaan kom je meer gedetailleerde, kleurrijke illustraties tegen voordat je daadwerkelijk het inhoudelijke verhaal gaat lezen.

“En als er ook echt twintig zijden zijn, staat er dan überhaupt iemand aan mijn kant?”

Vanaf de proloog word ik al lezende volledig de spannende Faerie wereld ingezogen en keer ik terug naar de al bekende fantasierijke wonderlijke karakters en hun eigenschappen gecreëerd door Holly Black. Haar schrijfstijl vind ik ontzettend fijn lezen. De bewoording voelt toegankelijk voor mij als lezer en het verhaal wordt vlot verteld, voelt absoluut niet gehaast en is goed uitgewerkt. De gedetailleerdheid in toch relatief korte zinnen draagt op een soepele, natuurlijke manier bij aan het verbeeldingsvermogen. Het is mij al lang duidelijk dat Holly heel goed weet hoe ze de YA Fantasy lezer aan zich bindt.

“Hoofden staken boven het zwarte water uit, licht haar dreef als zeegras om hen heen.”

De eigenzinnige karakters vind ik boeiend om te volgen, vooral omdat bijvoorbeeld hoofdpersonage Kaye een antiheld is wat vaker in Black haar boeken voorkomt. Ik hou daar wel van omdat over het algemeen niemand alleen maar goed of kwaad is. Bovendien wordt het daardoor interessanter om haar avontuur mee te beleven en komt het geheel, ook al is het fictief, realistischer over wat betreft de keuzes die ze maakt. Haar mede karakters hebben ieder hun eigen rol te spelen en maken het verhaal kleurrijk en divers op allerlei gebieden.

“Corny haalde zijn schouders op. ‘Je weet hoe mensen zijn. We kunnen een enorme hoeveelheid onzin uitkramen.’”

Inhoudelijk bevat het boek wat mij betreft een afwisselend, aan te raden leuk verhaal wat soms ook droevig is, vaker gewoon vol vaart spannend is en dan weer angstaanjagend, juist droog humoristisch grappig of cru. Genoeg elementen om ultiem leesplezier te beleven en je tijdens het lezen geen moment afgeleid te laten worden. Ik heb genoten van ‘IJzer’ en kijk uit naar de volgende titel van deze schrijfster die al gepland staat voor volgend jaar april bij uitgeverij Boekerij!       

Lieve leesgroet, Elsa.