Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·trilogie·Young Adult

Vergelding – Jesse van Willigenburg “De bewoording leest vlot, moeiteloos en complimenteert de YA Fantasy genre toekenning.”

Vergelding – Jesse van Willigenburg

“Het is namelijk absoluut een mooi en krachtig verhaal, wat ondanks de fictieve verhaallijn overeenkomsten toont met onze hedendaagse wereldwijde maatschappij.”

  • Auteur(s) : Jesse van Willigenburg
  • Uitgeverij : Godijn Publishing
  • ISBN : 9789464640274
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 249
  • Verschijningsdatum : augustus 2022
  • Serie : Mianara 3

Wanneer het lot Malika een tweede kans geeft, richt ze al haar pijlen op een goede afloop, maar haar lot is niet het enige dat meeweegt. In zowel Noord als Zuid hebben verschillende verhalen nog een plaats in het grote geheel. Oude en nieuwe vrienden zetten alles op alles om de oorlog tot een goed einde te brengen. Malika weet dat ze het niet alleen kan, maar ook dat ze niet alleen is. Ze heeft Najeer aan haar zijde, familie om zich heen en vrienden die achter haar staan. Alle paden leiden naar de ontknoping: een laatste krachtmeting met het grote kwaad.

Mijn leeservaring

Met ‘Vergelding’ komt er een eind aan de ‘Mianara’ trilogie van Jesse van Willigenburg. Deze keer volgt het derde boek sneller op het voorgaande tweede deel ten opzichte van de tijd tussen deel 1 en 2. Toch duurt het weer enige tijd voordat ik het verhaal daadwerkelijk kan gaan lezen maar dit ligt volledig aan mij.

Gelukkig bevind ik me met de proloog gauw in een soepel lezend verhaal waarvan de karakters me bekend voorkomen en ik me meer lijk te herinneren hoe alles ook alweer in elkaar steekt. De bewoording leest vlot, moeiteloos en complimenteert de YA Fantasy genre toekenning. Wat me overigens online opvalt bij de boeken van Jesse van Willigenburg is dat niet overal alle informatie omtrent de titels correct weergegeven staat. Dan doel ik op onder andere zijn auteursnaam, genre typering, boekenserie titel en ‘Vergelding’ is tevens niet vindbaar op Goodreads. Helaas kan ik het zelf niet meer toevoegen vanwege regel verandering bij dat platform. Persoonlijk vind ik dit zonde en doet het tekort aan de bereikbaarheid voor de desbetreffende eventueel geïnteresseerde lezers doelgroep en is het een gemiste kans op gepubliceerde schrijvers zichtbaar te laten worden.  

“Integriteit is een relikwie uit het verleden.”

Terug naar mijn mening over dit verhaal. De diverse karakters nemen me mee op hun zoektocht naar eerlijkere leef omstandigheden en gelijke kansen voor iedereen in hun wereld. De oorlog die al lange tijd in de verhalen woed moet tot een einde komen. De politiek, misstanden, gevaarlijke en uitdagende situaties zorgen voor spanning in het verhaal. De verschillende personages zorgen voor een interessante gelaagdheid toch vind ik het lastig om volledige diepgang in het geheel te vinden en de voorspelbaarheid die bij mij ontstaat los te laten. Ook al geniet ik wel degelijk van de verhaallijn en personages op zich.  

“Waar men beoordeeld wordt op kennis, karakter, daden en vaardigheden. Niet langer op afkomst, achtergrond, invloed of uiterlijk.”

Het is namelijk absoluut een mooi en krachtig verhaal, wat ondanks de fictieve verhaallijn overeenkomsten toont met onze hedendaagse wereldwijde maatschappij. Zo valt er wel lering te trekken uit ‘Vergelding’ en de voorgaande titels omtrent tolerantie, openheid, zorg om en voor elkaar, respect enzovoort. Als de lezer daarvoor openstaat is er veel thematiek te ontdekken. Ook heeft de trilogie een avontuurlijkheid in zich waardoor je door wilt blijven lezen om de definitieve uitkomsten te ontdekken.

“Een koperen belletje boven de deur verraadt onze aanwezigheid.”

De trilogie is een aanrader voor men die opeenvolgend de tijd kan nemen om een fictieve nieuwe wereld in te duiken met kleurrijke karakters die je zo voor je ziet en wilt volgen. Ik zou het leuk vinden als de schrijver met een nieuw verhaal komt. Hij heeft tenslotte zeker aanleg om uitgebreide fantasierijke verhalen te schrijven en ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er nog meer aan iemands brein kan ontspruiten.    

Lieve leesgroet, Elsa.