#aanrader·A.W. Bruna uitgeverij·Aanrader·Recensie van Carla·Recensies·Thriller·Thrillerserie

De onbekende – Jørn Lier Horst .  “De onbekende, deel drie in het Cold Case kwartet: zo jammer dat er nog maar 1 deel te gaan is!”

Jørn Lier Horst – De onbekende .

  • Auteur: Jørn Lier Horst 
  • Uitgever: A.W. Bruna
  • Nederlands 
  • September 2022
  • 9789400513990
  • 384 pagina’s

De onbekende is alweer het derde deel in het Cold Case-kwartet van Jørn Lier Horst, helaas nog maar één deel te gaan!

Geregeld lees ik de achterflap niet. Niet nodig als je toch al weet dat de auteur een schrijfstijl hanteert waar je van houdt. Ik begon te lezen en meteen herkende ik het verhaal! Achteraf had ik het kunnen weten de serie Wisting op Netflix had ik gezien. Eigenlijk lees ik liever eerst het verhaal, voordat ik de verfilming zie, maar ik moet zeggen dat, als ik het me goed herinner, dat de verfilming het boek eer aan doet. En, ondanks de herkenning, was het heerlijk om te lezen!

Tom Kerr, een seriemoordenaar die centraal staat in De onbekende, zit al vier jaar vast als er een jonge vrouw verminkt en dood wordt gevonden. Alles lijkt erop dat Tom Kerr de dader is, maar dit is onmogelijk. De theorie dat Tom Kerr niet alleen werkte, maar dat er nog een ‘nummer twee’ was, wordt weer actueel.  Tom Kerr is bereid mee te werken aan een reconstructie om het lichaam van één van zijn slachtoffers te vinden. Er is genoeg politie aanwezig en alles wordt ook op film gezet door Line, de dochter van William Wisting, die een documentaire aan het maken is over Tom Kerr. Je zou zeggen; niets aan de hand. Toch weet Tom Kerr te ontsnappen! Wisting wordt verantwoordelijk gehouden voor deze blunder van formaat, waarna hij ook van de zaak wordt afgehaald.

Eén ding is in elk geval duidelijk: Tom Kerr heeft bij zijn ontsnapping hulp gekregen. Is dit nummer twee, de grote onbekende geweest? Of misschien de vrouw die hem in de gevangenis bezocht?

Jørn Lier Horst start zijn verhaal al direct spannend en weet die spanning vast te houden tot het einde! Met korte heldere hoofdstukken verspringen we van perspectief, zonder ook maar ergens onduidelijk of gekunsteld over te komen. Het leesritme is daardoor vlot en helder. Waar Tom Kerr en de onbekende een gruwelijke rol hebben, zijn Line en Wisting beiden een onderdeel van de oplossingen die gevonden moeten worden. Ondanks dat Wisting tegengewerkt wordt door een collega en Line niet persé op zoek is naar de moordenaar, maar alleen naar antwoorden voor haar documentaire, komen ze beiden tot de ultieme oplossing.

Ondanks dat ik de verfilming al had gezien, vond ik De onbekende heerlijk om te lezen! Een goede, gedegen uitgewerkte thriller die de goed opgebouwde spanning weet vast te houden. Voor mij een heuse Mustread!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman