#aanrader·Recensie van Carla·Recensies

De Volksjury 2 – Silke Vandenbroeck & Laura Scheerlinck. “Zeer interessante leeskost voor elke true-crime-lover! Boeiend tot het einde!” #Aanrader.

Silke Vandenbroeck &Laura Scheerlinck – De Volksjury 2.

  • Auteur: Silke Vandenbroeck & Laura Scheerlinck
  • Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
  • Nederlands 
  • December 2022
  • 9789463938839
  • 205 pagina’s

De Volksjury 2 is een boek over true crime zaken opgetekend door Silke en Laura. Ze stellen vragen aan experts op allerlei gebied, ook aan ervaringsdeskundigen. De onderwerpen zijn per hoofdstuk ingedeeld en het zijn er twintig in totaal. Het gaat over van alles; van bloedpatroonanalyse tot over het verhoren van kinderen, en van crime scene cleaning tot het gevangenisleven en van alles daar tussenin.

De Volksjury 2 lijkt een logisch vervolg op De Volksjury. Toch was het niet zo vanzelfsprekend dat deel 2 er zou komen. Na het inleveren van het manuscript van deel 1 waren Silke en Laura er namelijk zeker van dat ze Dit nóóit meer zouden doen!

De boeken zijn een gevolg van de gelijknamige podcast die er al sinds 2017 is. Deze podcast is, in elk geval in België, zeer bekend en razend populair, maar ik denk dat Nederland niet achter zal blijven, zelf heb ik intussen een paar podcasts geluisterd. Zeker ook interessant, toch heel anders dan het boek! Voor zover ik erover kan oordelen, is het boek gestructureerder en serieuzer.

Terug naar Volksjury 2, alle onderwerpen die behandeld worden in dit boek zijn intrigerend om te lezen, zeker voor liefhebbers van true-crime stories. Het leest heerlijk vlot, Silke en Laura zoeken en onderzoeken, stellen experts vragen en laten ze aan het woord. Het geheel geeft inzicht in de wereld van true-crime. Je staat niet bij alles stil, je hoort bijvoorbeeld dat er een gruwelijke moord is gepleegd, alles wordt afgezet, de plaats delict wordt (forensisch) onderzocht, de moord wordt al dan niet opgelost…. Maar de PD moet bijvoorbeeld ook schoongemaakt worden. Natuurlijk! Hoe doen ze dat en wie doet dat? Logisch dat daar specialisten gaan schoonmaken: Crime scene cleaning! 

Als je liefhebber bent van de Volksjury podcast, kan dit boek niet ontbreken in je boekenkast. Maar ook als je alles wat met true-crime te maken heeft interessant vindt en nooit één van deze podcasts hebt beluisterd, kan ik de Volksjury 2 aanraden! Ik vond het fascinerend, boeiend tot het einde en heerlijk om te lezen! #Mustread voor iedere true-crime-lover!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman