#aanrader·Recensie van Carla·Recensies

Plant – Riz Reyes  “Wat een pracht van een boek is dit! Informatief, een sieraad om te zien en genot om te lezen!”

Riz Reyes – Plant.

  • Auteur: Riz Reyes
  • Illustraties: Sara Boccaccini Meadows
  • Uitgever: Lemniscaat
  • Nederlands
  • September 2022
  • 9789047714071
  • 62 pagina’s, hardcover groot formaat.

Plant is een hardcoverboek, groot formaat, met geweldig mooie illustraties, zowel op de omslag als op de bladzijden binnenin. De teksten zijn kort en to the point, soms met ‘getypt’ lettertype soms met ‘handgeschreven’ lettertype. Elke bladzijde is prachtig ingedeeld met fraaie tekeningen en teksten die kort en krachtig maar evengoed informatief zijn. Alles aan dit boek straalt verzorgdheid uit. Het boek heeft geen normaal hardcover/paperback formaat, dus of het goed in de boekenkast past zal afhangen van de afstand tussen de boekenplanken. Maar eerlijk: het boek is te mooi om te verstoppen tussen andere boeken. Het is namelijk bijna een schilderijtje om te zien!

Het boek Plant is natuurlijk niet alleen maar fraai! De tekst inhoud mag zeker niet vergeten  worden. Er worden vijftien planten en schimmels met ‘superheldenkrachten’ besproken. Er wordt verteld hoe ze gekweekt en verzorgd kunnen worden. Iedereen die ooit planten gezaaid heeft weet hoe magisch het is om soms uit een minuscuul zaadje uiteindelijk een volwassen plant of boom te kweken! Of hoe lekker zelf gezaaide groenten smaken. Er wordt verteld over de geschiedenis van de plant, waar de plant voor gebruikt wordt en tot welke plantenfamilie het behoord. Soms zitten er grappige weetjes tussen: wist je dat sla de eerste groente was die in de ruimte groeide? Een paar voorbeelden van de planten die besproken en geïllustreerd worden zijn: Munt,  Paddenstoelen, Aloë Vera, Pompoenen, maar ook Tomaten, Ananassen en Narcissen onder andere.

Voor mensen die het leuk vinden om er achter te komen hoe je diverse planten kunt kweken en te verzorgen is dit een erg leuk boek, maar natuurlijk zijn er wel boeken die uitgebreider ingaan op het kweken en verzorgen van planten en meerdere soorten bespreken dan die in dit boek behandeld worden, maar of die boeken ook zo mooi zijn? De boeken die ik ken  in elk geval niet! Door de informatie van hovenier Riz Reyes en de  prachtige tekeningen van Sara Boccaccini Meadows krijg je zin om aan de slag te gaan, of je nu de beschikking hebt over een tuin, balkon of vensterbank!

Een boek dat het lezen en bekijken meer dan waard is! Een heuse #Parel!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman