#aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Autumnville – Rick Meijer “Een aanrader voor de nieuwsgierige lezer die klaar is om een apart mysterie in vliegende vaart te ontrafelen en verrast te worden met de onverwachtse uitkomst.”    

Autumnville – Rick Meijer

“Toch is het absoluut een origineel uitgewerkt geheel, interessant en bijzonder in combinatie met de muziek.”

 • Auteur(s) : Rick Meijer
 • Uitgeverij : Ploegsma  
 • ISBN : 9789021681221
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Hardcover
 • Aantal pagina’s : 169
 • Verschijningsdatum : 30 november 2022 

Op een doodgewone avond in het stadje Autumnville mag Hugo iets ongewoons doen: voor het eerst mag hij in zijn eentje de boekwinkel van zijn vader afsluiten. Zorgvuldig controleert hij of er geen klanten meer in de winkel zijn. Als Hugo daarna buiten staat en de sleutel in het slot steekt, hoort hij een meisje zijn naam roepen. De stem lijkt uit de winkel te komen, maar Hugo weet zeker dat daar niemand is. En er is ook niemand buiten op straat…

Mijn leeservaring

Een mysterieus en spannend boek voor lezers van 13 jaar en ouder met bijbehorende soundtrack is de korte samenvatting van het persbericht dat wij voor deze titel binnenkregen op onze boekenblog e-mail. Het kon niet anders dan mijn aandacht trekken want waar muziek en schrijven wordt gecombineerd vind je mij. Een mooie duistere hardcover waarvan de omslag me enigszins doet denken aan ‘Where the wild things are’ viel al gauw in mijn brievenbus dankzij Uitgeverij Ploegsma. Vervolgens las ik het verhaal ook vlug maar de recensie liet door omstandigheden wat langer op zich wachten.

Zoals ik al zei vind ik de cover mooi, wel duister maar daar hou ik van en lijkt de titel opvallend als een lichtsnoer van de omslag te springen. Ik heb eerst het verhaal gelezen en later de bijpassende soundtrack geluisterd en onderwijl nog eens terug gebladerd. Tevens vertelde de schrijver mij naderhand online subtiel wat over de muziek en bijpassende passages. Deze volgorde vind ik persoonlijk het meest passend omdat ik op die manier mijn concentratie in de eerste instantie volledig bij alle facetten van het verhaal kon houden.

 “Zijn leven was zeker niet zonder zorgen, maar zijn ogen spraken rust.”

De schrijfstijl leest prettig en ongecompliceerd, jeugdig, toegankelijke bewoording passend bij de doelgroep vanaf 13 jaar. Korte en duidelijke zinnen zorgen ervoor dat je al lezende door de tekst heen vliegt, betrokken blijft en je verbeelding z’n gang kan laten gaan.

“Met het olielampje voor me uit gestoken loop ik naar de plek waar ik het geluid vandaan hoorde komen.” 

Inhoudelijk leest het verhaal vlot, meeslepend tot soms ronduit vaag waar uiteindelijk wel een verklaring opvolgt. Zelf kreeg ik halverwege een vermoeden wat de uitkomst zou kunnen zijn, puur door leeservaring. Toch is het absoluut een origineel uitgewerkt geheel, interessant en bijzonder in combinatie met de muziek. Het is leuk om als lezer te ontdekken hoe de muziek past bij de geschreven tekst. De stijl van de muziek vind ik persoonlijk niet zo zeer heel erg Young Adult gericht, doet wat te melancholiek aan voor de jonge luisteraar vermoed ik. Echter is het verhaal ook behoorlijk serieus te noemen en leerzaam op diverse momenten waardoor ik het niet helemaal goed in kan schatten. De hoofdkarakters zijn wellicht wel herkenbaar door hun leeftijd en manier van doen voor de jongere lezers. De muzieksfeer is in ieder geval intens, zo ervaar ik het althans en dat past dan weer perfect bij de inhoud van het boek.

“Een paar stappen verder staat een deur op een kier. Er komt licht achter vandaan.”  

Met plezier heb ik ‘Autumnville’ gelezen en beluisterd. Een aanrader voor de nieuwsgierige lezer die klaar is om een apart mysterie in vliegende vaart te ontrafelen en verrast te worden met de onverwachtse uitkomst.     

Lieve leesgroet, Elsa.

2 gedachten over “Autumnville – Rick Meijer “Een aanrader voor de nieuwsgierige lezer die klaar is om een apart mysterie in vliegende vaart te ontrafelen en verrast te worden met de onverwachtse uitkomst.”    

  1. Haha zelf lees ik enorm veel Stephen King, favoriet van mij en had de associatie niet bij dit verhaal. Leuk om te lezen dat jij het wel had! 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.