5 sterren·Boeken nieuws·Boekentips·Boekerij Uitgeverij·Mustread·Recensies·Recensies van Moon·Roman·Roman serie

Gouden jaren – Maria Nikolai *****

Gouden jaren – Maria Nikolai

“Maria Nikolai trakteert de lezer weer op een meesterwerk, van dit leesvoer smul je van de eerste tot de laatste zin…..”

  • Uitgever: Boekerij
  • Auteur: Maria Nikolai
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789022594179 
  • 11 oktober 2022 
  • 464 pagina’s

Stuttgart 1926

De Chocoladevilla wordt inmiddels bewoont door Judith, haar man Victor Rheinberger en hun dochtertje Victoria, ook het half zusje van Victor neemt na het overlijden van hun vader haar intrek op het landgoed. De nog minderjarige Serafina heeft haar leven in Berlijn achter zich gelaten als zij in trekt bij haar half broer, een zware last ligt op de loer en zal het de jonge vrouw lastig maken. Niet alleen Serafina krijgt het zwaar te verduren ook de chocoladefabriek krijgt grote tegenslagen. 1926 is een hectisch jaar voor de familie Rheinberger het is te hopen dat alles op zijn pootjes terecht komt.

In Gouden jaren neemt Maria Nikolai de lezer weer op beeldende wijze mee de geschiedenis in, zij bezit een krachtige schrijfstijl waarin zij historische feiten vermengd met fictie waardoor de lezer op meerdere vlakken wordt getrakteerd op gedegen leesvoer. Leesvoer waar men niet alleen van geniet maar ook een overtuigende kijk krijgt in het leven van toen. Nikolai beschrijft met de Chocolade trilogie een verhaal met inhoud, het is niet alleen gebaseerd op de fantasie van de auteur maar er is echt een hele geschiedenis aan vooraf gegaan welke de Duitse auteur in het na woord uitgebreid aan de lezer weet over te brengen. Gouden jaren is met zijn 452 bladzijde werkelijk een genot om te lezen. Het is een romantisch verhaal maar er is zeker ook een pittige lading spanning aan toegevoegd, spanning die het verhaal meer diepgang en input geeft, het is een aangrijpend verhaal waar men zich helemaal in kan verliezen.

Gouden jaren is een uitmuntend vervolg op het al eerder verschenen begin van de trilogie, De chocoladevilla, het verhaal gaat verder maar is zeker zeer goed los leesbaar. Het bevat alle ingrediënten voor een spannende, meeslepende, historisch romantische verhaallijn waar de lezer weer wordt meegezogen naar Stuttgart begin twintigste eeuw. Een serie die meer dan Bing-readwaardig is. Een echte Mustread

Lieve leesgroet Moon Kager