#aanrader·Aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Rood is ja – Sara Kroos “Door haar toegankelijke, duidelijke en eigen bewoording waarmee ik Sara altijd heb horen praten in bijvoorbeeld het theater voelt het geheel tevens kwetsbaar, eerlijk, rauw en volledig in ontwikkeling op een positieve weg naar boven, helend.” 

Rood is ja – Sara Kroos

“Attent making op de rode vlaggen van de psychische zorg al dan wel op dat wat je tegen kan komen met een misbruik verleden later in je leven.”

  • Auteur(s) : Sara Kroos
  • Uitgeverij : Ambo Anthos
  • ISBN :  9789026361319
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 264
  • Verschijningsdatum : 18 november 2022

Cabaretier Sara Kroos schuwde in haar theaterprogramma’s het persoonlijke verhaal niet. Openhartig, hard, ontroerend en buitengewoon grappig vertelde ze behalve over vrolijke onhandigheid ook over de zwarte thema’s in haar leven: seksueel misbruik en depressie. In een razend tempo maakte ze gewaardeerde programma’s en trad ze in het hele land op voor volle zalen.

Totdat haar stressvolle bestaan in combinatie met haar voorgeschiedenis zoveel van haar eiste dat ze vastliep. Sara liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek, waar ze seksueel werd misbruikt door de therapeut die haar moest helpen met het verwerken van het misbruik uit haar jeugd. In de jaren die volgden gaf ze alles om overeind te blijven, kreeg ze na een lange juridische weg erkenning van de pleger en de kliniek, en besloot ze uiteindelijk niet meer te zwijgen.

Rood is ja is een eerlijk en confronterend verslag van misbruik en de herhaling hiervan, van een leven met psychische klachten en de weg naar herstel.

Mijn leeservaring

Vanwege persoonlijke redenen trok het boek ‘Rood is ja’ van Sara Kroos mijn aandacht zodra er enige publicatie rondom loskwam. Toen zij mij vervolgens zelf benaderde via Instagram met de vraag of ik een recensie-exemplaar wilde ontvangen wist ik van te voren al dat het geen gemakkelijke leesronde voor mij zou zijn maar met liefde en goede zelfkennis heb ik direct ja gezegd. Enige tijd later ontving ik een fysiek leesexemplaar via AmbolAnthos uitgevers.

“Ik hou niet van het woord ‘slachtoffer’. Het woord bezit de kracht niet die je moet hebben om te blijven staan, laat staan om er actie op te ondernemen.” 

Vanaf de eerste regels die ik las in deze titel wist ik dat Sara haar persoonlijke verhaal direct en open ging vertellen op een manier die sterk binnen ging komen bij mij en bij iedere lezer. Precies wat moet met dit ontzettend belangrijke hoofdonderwerp in al diens facetten. Het is dan wel het persoonlijke relaas van Sara maar tevens een heldere aanklacht voor velen in soortgelijke situaties of met aanverwanten ervaringen. Attent making op de rode vlaggen van de psychische zorg al dan wel op dat wat je tegen kan komen met een misbruik verleden later in je leven.

“Meisjes die misbruikt worden zijn ook vrolijke, stoere meisjes die in bomen klauteren en pianospelen voor hun ouders.”

Haar schrijfstijl leest ondanks de zwaarte van de inhoudelijke zaken vlot en met de welbekende vleug humor. Door haar toegankelijke, duidelijke en eigen bewoording waarmee ik Sara altijd heb horen praten in bijvoorbeeld het theater voelt het geheel tevens kwetsbaar, eerlijk, rauw en volledig in ontwikkeling op een positieve weg naar boven, helend. 

“Ik had tot dusver altijd iemand uitgezocht die eigenlijk net niet voor me ging of me in ieder geval een beetje dagelijkse pijn en afwijzing gaf waar ik me vertrouwd bij voelde.”

Ik kan niet anders dan vermelden dat ik ontzettend veel bewondering en respect heb voor de open manier waarop Sara van zich heeft laten horen na een tijd van afwezigheid. Mijn exemplaar zit vol met sticky notes bij intrigerende quotes. Quotes die mij aan het denken hebben gezet en daarnaast behulpzaam zijn. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een andere lezer daaraan voorbij leest maar goed, wellicht denk ik te hoopvol op dat gebied. Er valt in ieder geval heel veel slims en nuttigs te halen uit dit boek.     

 “Als er iets is wat je nog minder graag bent dan een slachtoffer, is het een slachtoffer dat zich gedraagt als een slachtoffer. Die angst kwam uit mezelf, maar daar draagt onze maatschappij een aardig steentje aan bij.”

Wat ik nog meer kan schrijven in deze recensie behalve dan dat ik ongelofelijk dankbaar ben dat dit soort boeken op de markt komen en door velen gelezen worden weet ik niet. ‘Rood is ja’ is een aanrader voor mensen die hun maatschappelijke besef willen verbreden. Niet alles is rozen geur en maneschijn, ook al staat iemand stralend zijn of haar verhaal te doen op het podium. Oordeel niet te snel en kijk eens verder dan de glimlach rondom iemands mond. Persoonlijk hoop ik dat na alles wat ze heeft meegemaakt het op dit moment beter gaat met Sara Kroos, ze op haar eigen manier zich veilig en geliefd voelt want ze verdient dat absoluut.  

Lieve leesgroet, Elsa.