Boeken nieuws·Boekentips·Recensies·Recensies van Moon·Uitgeverij Cargo

Godmersham Park – Gill Hornby ***

Godmersham Park – Gill Hornby ***

“Alsof de tijd van Jane Austen opnieuw tot leven is gewekt, de schrijfstijl van Hornby is opmerkelijk en volverbeelding.”

  • Uitgever: Cargo
  • Auteur: Gill Hornby
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789403197210 
  • 11 november 2022 
  • 352 pagina’s

Achterflap

Hornby schetst een prachtig portret van de familie Austen in Godmersham Park en de liefdes en problemen van een jonge vrouw in de 19de eeuw.

Op 21 januari 1804, een ijskoude avond, arriveert Anne Sharp om halfzeven op de trappen van het landhuis Godmersham Park. Hoewel ze een verwende en stadse opvoeding heeft genoten, heeft ze geen andere keuze dan haar diensten aan te bieden als gouvernante van de jonge Fanny Austen.
Ze maakt daarna deel uit van de familie boven, maar ook van de vele bedienden beneden in het huis, terwijl ze steeds weer moet bewijzen dat ze de ideale docent is voor het meisje. Ze geniet van de uitjes en de feesten, valt voor de charmes van oom Henry, en bouwt een langdurige en warme vriendschap op met tante Jane.
Maar hoelang houdt Anne Sharp haar façade vol: wanneer zal ze moeten laten zien wie ze echt is?

Gill Hornby heeft deze roman gebaseerd op de dagboek verhalen van Fanny Austen, een gedeelte is wel geschreven vanuit de fantasie van de Engelse auteur. Dit omdat het verleden van Anne Sharp voordat zij op Godmersham Park kwam wonen in mysterie is gehuld. Gill Hornby heeft meerdere romans op haar naam en Jane Austen en haar gehele familie spelen vaker een grote rol in haar beeldende schrijfsels.

De lezer zal zich wanen in het Engelse landschap van de 19de eeuw, door de sterk neergezette sfeerimpressie en de hiërarchische verhoudingen van die tijd kost het de lezer totaal geen moeite om zich in te leven in de karakters, het verhaal is trekkend en bezit een mysterieuze onderlaag, de karakter Anne heeft geheimen en deze geheimen komen maar moeizaam bij de oppervlakte, alsof ze nog steeds geheim moeten blijven. De schrijfstijl van Hornby is niet alleen beeldend maar zorgt ook voor een aangename leesflow, de manier waarop zij haar karakters tot leven wekt verdient een ster, het is alsof je de geschiedenis van begin negentiende eeuw op nieuw tot leven wordt gewekt.

Het verhaal is opgetekend alsof het een toneelstuk betreft in meerdere bedrijven, een aangename kennismaking met de Engelse auteur die Jane Austen en haar gevolg weer nieuw leven in blaast.

Lieve leesgroet Moon Kager