#aanrader·**** 1/2 ster·Aanrader·Boeken nieuws·Boekentips·eerste deel·Oceaan Uitgeverij·Recensies·Recensies van Moon·Roman·Roman serie

De kokkin van Castamar – Fernando J. Múñez ****1/2

De kokkin van Castamar – Fernando J. Múñez

“Een traktatie voor de lezer, voor de spanning, de intriges en de smaakpapillen”

  • Auteur: Fernando J. Munez
  • Oceaan uitgeverij
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789046829738 
  • 13 oktober 2022 
  • 368 pagina’s

Clara weet haar plek te veroveren door haar kookkunsten. Het hof van Castamar is een hof waar hiërarchie, afgunst, hoogtij vieren, maar met haar kookkunsten weet Clara een gevoelige snaar te raken bij de weduwnaar. De hertog van Castamar leidt nog steeds onder het overlijden van zijn vrouw en hij is niet de enige.

Fernando J Múñez weet op originele wijze de lezer deel te laten worden van de achttiende -eeuwse perikelen van het Spaanse hof, men zal zich helemaal kunnen inleven in de sfeer van afgunst, hiërarchie, wraak en ontluikende gevoelens. Saai is een woord wat niet voorkomt in dit eerste deel van de tweedelige serie over Castamar, er is zoveel gaande dat de lezer zich zeker zal kunnen ontspannen maar ook de intriges vol spanning volgt. Er hangt veel dreiging tussen de karakters en juist dit maakt de belevening van de lezer zo levendig.

De gevoelens die Clara door haar gerechten niet alleen bij zichzelf, maar zeker ook bij de bediende en de Hertog weet op te wekken zijn een lust om te lezen, niet alleen wordt de lezer getrakteerd op een intrigerend verhaal ook de smaakpapillen worden getriggerd. Castamar is niet alleen in boekvorm te beleven, ook op de streamingsdienst Netflix gooit het Spaanse hof en zijn perikelen hoge ogen. Castamar is een beeldende historische roman welke naadloos aansluit bij de verlangens van de lezer, men zal genieten van de onderlinge en de onderliggende verhoudingen van de karakters waarbij niets wordt geschuwd, sommige karakters zullen een gevoelige snaar raken en bij andere gaan de haren vanzelf overeind staan.  Múñez weet als mannelijke auteur al deze gevoelens sterk over te brengen aan de lezer, de waarde en normen van die tijd komen goed tot zijn recht en de beleving van dit eerste deel van het Kostuumdrama is een genot om te lezen.

De lezer zal na dit eerste deel, vol smart uit kijken na het tweede deel “Een samenzwering aan het hof” welke in 2023 verschijnt, aangezien dit eerste deel een open einde heeft waardoor met zeker met een zucht het boek zal sluiten maar uitkijkt naar het gehele verhaal. Een dikke aanrader voor de liefhebbers van de Bridgerton serie.

Lieve leesgroet Moon Kager