Boeken nieuws·Boekentips·Recensies·Recensies van Caro·Roman

NIEMAND MIST MIJ – Corien Kraaijeveld

NIEMAND MIST MIJ – Corien Kraaijeveld

“Een verhaal dat raakt, vol liefde geschreven”

  • Auteur: Corien Kraaijeveld
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789082717761 
  • 01 mei 2021 
  • 118 pagina’s

Achterflap:

NIEMAND MIST MIJ
Voor me ligt een oud vergeeld krantenartikel met als titel:

‘Brommer komt onder vrachtwagen:
twee meisjes dood.’


Als ik te horen krijg dat mijn oudere zus Sjani samen met haar vriendin is verongelukt, stort mijn zorgeloze leventje als een kaartenhuis in.
In ‘NIEMAND MIST MIJ’ beschrijf ik mijn loodzware reis als 10-jarig meisje dat vecht tegen onbeschrijflijk diep verdriet en de daarbij verschijnende demonen.
Door het overlijden van mijn zus verlies ik mezelf. Zo erg zelfs dat ik in een identiteitscrisis kom. Dit tekent mijn hele leven. Eind 2019 vertel ik in het EO-programma ‘Ik mis je’ over mijn zoektocht. Over het jarenlang imiteren van mijn zus om maar gezien te worden. Door de jaren heen probeer ik erachter te komen, wie ben ik nu zelf?
De streep die het wegvallen van mijn zus door mijn leven zet, de impact van het verlies en de vele consequenties hieraan verbonden, heb ik door mijn ogen bekeken zo realistisch mogelijk beschreven. Ik omschrijf een leven dat in stukken lag. Deze brokstukken zijn terug te vinden in dit boek.
Met ‘NIEMAND MIST MIJ’ hoop ik mensen inzicht te geven in wat het met een kind doet om een zus of broer te verliezen. Tevens hoop ik de lezer herkenning, maar ook misschien wel enige kracht, steun of hoop mee te geven.
Een hulpboek voor iedereen die hulp zoekt of hulp wil bieden.

Corien Kraaijeveld

Mijn leeservaring:

Corien Kraaijeveld, zette haar belevenissen en gevoelens na de dood van haar zus Sjani op papier. Dit waargebeurde verhaal raakte me enorm, ik heb het boek al een paar maanden in huis en twee keer gelezen. Een uitspraak van iemand na het overlijden van Sjanie, heeft denk ik Corien haar leven in negatieve zin veranderd.

“Zal je goed voor je moeder zorgen? Zij heeft heel veel verdriet hoor.”

Corien is een oude schoolvriendin van mij en sommige passages uit het boek kwamen mij bekend voor. De ouders van Corien heb ik gekend, maar niet haar zus Sjani, Corien kende ons gezin ook. Dit verhaal kwam bij mij binnen en de dood van Sjani, heeft Corien haar leven anders doen verlopen wanneer Sjani nog had geleefd.. Je hoort wel vaker dat kinderen een broer of zus die is overleden willen vervangen, maar nu ik het zo lees komt het hard binnen en heb ik het verhaal echt vol ontroering gelezen.Ook de dood van mijn eigen broertje kwam weer boven en wat vaak is met waargebeurde verhalen, blijven deze langere tijd hangen en soms vergeet je de verhalen nooit meer.

Een recensie schijven over dit boek, was dan ook vrij moeilijk, omdat het verhaal zo dichtbij kwam. Het verhaal is mooi en vol liefde geschreven.

Corien vertelt in korte bondige hoofdstukken, haar leven dat na het noodlottige ongeval van haar zus Sjanie zo’n grote wending nam. Na jaren van denken over een boek, trekt Corien de stoute schoenen aan en vertrouwd haar verhaal aan het papier toe. Een emotioneel verhaal dat bij mij de tranen over mijn wangen liet rollen en mij ook mijn eigen verdriet weer liet beleven. Of dit een boek is dat troost biedt of mensen hulp kan bieden weet ik niet, omdat je niet gauw na de dood van iemand zo’n boek oppakt, maar ik denk dat Corien zeker mensen kan helpen door een luisterend oor te bieden en mensen misschien handvatten kan aanrijken om met de dood van een broer of zus om te gaan.

Lieve emotionele groet van Caroline ****