Recensie van Elsa·Recensies

Helyx – Robert Bijman “De boeken zijn aanraders voor fantasierijke lezers die opzoek zijn naar nieuwe nog onontdekte werelden, unieke karakters en verwondering in het zeer uitgebreide Fantasy genre.”

Helyx – Robert Bijman

“Originaliteit staat buiten kijf want de personages van Robert Bijman zijn wel degelijk interessant, memorabel in hun eigenheid en markante  karakter ontwikkelingen.”

  • Auteur(s) : Robert Bijman
  • Uitgeverij : Zilverbron
  • ISBN : 9789463081924
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 475
  • Verschijningsdatum : 26 november 2019
  • Serie ; De Segrijn & Sotalia boeken 4

Nadat Tom en zijn vrienden het ruimteschip van Jerem Quint tot in de holle planeet Urubin hebben gevolgd, nemen de Levensstenen in Panta en Shantea hun lichaam over. Willoos vliegen ze naar het paleis van Delfinia waar edelstenen versies van Akuakai en Sirenia klaarstaan om hun ziel over te nemen.

Wanneer Tom en Infinia in het paleis arriveren om hun vrienden te redden, is ook Infinia niet meer zichzelf en staat Tom er ineens alleen voor. Bij het verschijnen van Caball, een mysterieuze zwarte paardman met schizofrene trekjes, neemt Toms leven een drastische wending. Op gruwelijke wijze wordt hij gedwongen om samen met Caball en Shantea een tijdruimtevortex binnen te gaan.

Ze arriveren in een grot die Tom en Shantea bekend voorkomt. Dan verschijnt er vanuit het niets een tweede Shantea, met naast haar Toms overleden vader. De verwarring is pas echt compleet wanneer Tom geconfronteerd wordt met zijn eigen evenbeeld dat het dode lichaam van Jenny in zijn armen draagt.

Mijn leeservaring

Ik las het vierde deel in ‘De Segrijn & Sotalia’ boekenserie van Robert Bijman. De voorgaande drie delen heb ik ook gerecenseerd en zo is deze keer de beurt aan ‘Helyx’. De gehele serie is tot nu toe uitgeven bij uitgeverij Zilverbron.

De cover van deze paperback vind ik fantastisch. Mijn favoriete kleuren zijn gebruikt (paars, roze etc.), het silhouette van een eenhoorn is zichtbaar net als een opvallend lichtpuntjes sterrenstelsel. De titel geeft bijna licht in helder wit en in z’n geheel is het gewoon een mooie aantrekkelijke cover voor de Fantasy liefhebber als je het mij vraagt. Tevens rijst het vermoeden op bij het gedetailleerd bekijken van de omslag dat het deels om een SciFi verhaal gaat zoals mij al duidelijk was geworden bij het lezen van de eerdere delen. Overigens is het wel de bedoeling dat je alle delen in volgorde leest zodat de rode draad te volgen is.

Zodra ik begonnen was met lezen merkte ik al dat de schrijfstijl voor mij gemakkelijk leest qua bewoording en zinsverloop net als bij de voorgaande delen. Echter qua verhaallijn kom ik moeizamer terug in het overkoepelende verhaal en vind ik de opbouw naar belangrijke ontwikkelingen in het boek langdradig en teveel uitgeweid op gedetailleerde zaken die minder van belang lijken te zijn. Daarbij denk ik dat deel 5 in de toekomst gebaat zou zijn met een samenvatting vooraf omdat er dus zoveel details zijn, het moment dat je door kan lezen nog weleens ver uit elkaar ligt en je gewoon niet alles kan onthouden als (veel)lezer zijnde.

“Uit de duisternis van de stenen gaper stapte ze in het paarse lichtschijnsel van de geode.”

Op de positieve tour kan ik wel stellen dat ik het ongelooflijk knap vind hoe de schrijver de worldbuilding en diens karakters opgebouwd heeft. Wellicht is dit zo’n serie die je stiekem nogmaals zou moeten herlezen om alles beter tot je door te laten dringen. Want de karakters en wat zij allemaal meemaken is wel degelijk de moeite waard om de boekenserie te lezen als je mij vraagt.

“De kleine rode meid reageerde gelijk met een brede glimlach op de naam.”

Originaliteit staat buiten kijf want de personages van Robert Bijman zijn wel degelijk interessant, memorabel in hun eigenheid en markante  karakter ontwikkelingen. Ik lees ontzettend veel Fantasy verhalen in allerlei vormen en de verhalen van Bijman blijven uniek.  Het avontuur in zijn geheel is complex en in grote lijnen absoluut spannend, excentriek en verrassend.

“Overal tussen de dikke boomstammen waren overwoekerende groene begroeiingen te zien die voorheen niet aanwezig waren.”

Ik ben benieuwd of de schrijver met het volgende deel op de proppen komt dit jaar en of daarmee de serie een volwaardige afsluiting krijgt of misschien nog een vervolgdeel lijkt te krijgen. De boeken zijn aanraders voor fantasierijke lezers die opzoek zijn naar nieuwe nog onontdekte werelden, unieke karakters en verwondering in het zeer uitgebreide Fantasy genre.  

Lieve leesgroet, Elsa.