Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

De koperen koning – S.A. Chakraborty “Uiteindelijk krijgt het zinderende avontuur me toch weer volledig in z’n greep en geniet de lezende ik.” 

De koperen koning – S.A. Chakraborty

“Dus wat dat betreft heeft de schrijfster absoluut goed schrijfwerk verricht.”  

  • Auteur(s) : S.A. Chakraborty
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022594711
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 592
  • Verschijningsdatum : september 2022
  • Serie ; Daevabad 2

Na de verwoestende slag moet Nahri een nieuw pad voor zichzelf banen, zonder de bescherming van Dara, de djinn die haar hart stal, of prins Ali, die ze als haar vriend beschouwde. En dat allemaal onder het toeziend oog van een koning wiens troon eens aan haar familie toebehoorde. Eén misstap en haar volk is verdoemd.

Prins Ali is verbannen omdat hij zijn vader durfde te trotseren. Opgejaagd door huurlingen, verdwaald tussen de onherbergzame koperen zandbanken van zijn voorouderlijke land, moet hij vertrouwen op de angstaanjagende vaardigheden die de marids, onvoorspelbare waterwezens, hem hebben gegeven. Hierdoor dreigt hij een verschrikkelijk geheim te onthullen, dat zijn familie lang verborgen heeft weten te houden.

Terwijl er een nieuwe eeuw nadert en de djinns zich verzamelen binnen de hoge bronzen muren van Daêvabad, broeit er in het verlaten noorden een onvoorziene dreiging. Een kracht die niet alleen een storm van vuur naar de stadspoorten zal brengen, maar ook een krijger die zijn gelijke niet kent.

Mijn leeservaring

Het eerste deel van deze serie heb ik met plezier en verwondering gelezen. Zoals altijd betekent dat voor mij dat ik de daarop volgende delen ook graag wil lezen en zeker als het als extra pluspunt om de prachtig limited editions gaat die uitgeverij Boekerij uitbrengt. Want dat aan dit tweede deel net zoveel aandacht besteed is als aan het voorgaande deel mag direct duidelijk zijn als je ‘De koperen koning’ daadwerkelijk in handen hebt.

Net als bij het eerste deel en wellicht nog sterker in vergelijking met ‘De bronzen stad’ duurt het heel lang voordat het volledige inhoudelijke verhaal vat op mij krijgt. De schrijfstijl leest qua bewoording niet ingewikkeld, dat is het probleem niet. De formulering vind ik juist mooi en prettig lezen. Rijkelijke omschrijvingen van omgevingen die beelden tot leven brengen in gedachte van 1001 nacht taferelen en fonkelende magische plekken. Meer wens je niet als Fantasy lezer.   

“Een zacht, geborduurd tapijt dikker dan Nahri’s hand en groot genoeg voor vijftig man lag onder een tentdoek van beschilderde zijde met daarop een uitgebreid feestmaal.”

Wat mij echter minder bevalt is de vele, zeer uitgebreide, gedetailleerde, langdradige, politieke ontwikkelingen waarin te weinig afwisseling plaats vind en die mij daarnaast al helder zijn na de eerste tweehonderd bladzijdes bij wijze van spreken. Dit had naar mijn smaak ingekort mogen worden, selectiever vertelt. Om bijvoorbeeld eerder vaart te krijgen in het overkoepelende avontuur, het geheel interessanter voor de lezer te maken, meer te betrekken in het verhaal en diens aandacht voortdurend te behouden. Zelf had ik in ieder geval moeite om constant geconcentreerd en met toewijding te blijven lezen.     

“Zaait een boer zaadjes om ze vervolgens niet te verzorgen in de hoop dat ze vanzelf wel zullen uitgroeien?”

Toch heb ik me wederom met plezier in de omvangrijke complexe fantasiewereld gestort van Nahri en haar diverse mede personages. Die allemaal, zowel vriend als vijand, intrigerend zijn door hun voorkomen, de ontwikkelingen die ze ondergaan, relaties die ontstaan, geschiedenis die te bovenkomt en nog veel meer. Het tweede deel kwam op mij in zijn geheel serieuzer over, in het eerste deel vond ik persoonlijk meer humor terug maar dit kan ook volledig aan mij en mijn persoonlijke omstandigheden hebben gelegen terwijl ik het boek las. Iedere lezer leest gelukkig een verhaal anders qua beleving en intensiteit. Uiteindelijk krijgt het zinderende avontuur me toch weer volledig in z’n greep en geniet de lezende ik.     

“Hun kwikzilveren ogen schitterden in het licht en er hingen witte jasmijnbloesems in hun weelderige zwarte manen.”

Het derde en afsluitende deel ‘Het gouden rijk’ ligt hier thuis op mijn ‘nog te lezen’ stapel dus die zal over niet al te lange tijd volgen. Ook al vond ik sommige onderdelen in deel 2 minder, vind ik de gehele wereld die in deze boeken voorbijkomt bijzonder en fascinerend, waardoor het me alsnog aantrekt om door te lezen. Dus wat dat betreft heeft de schrijfster absoluut goed schrijfwerk verricht. In september van dit jaar komt het eerste deel van een nieuwe fantasytrilogie van haar hand uit, getiteld ‘De avonturen van Amina al-Sirafi’ en naar alle waarschijnlijkheid zal die net zo goed z’n weg naar mijn huis weten te vinden.   

Lieve leesgroet, Elsa.