Aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Jalvin en de magie van de wold – Patrick Berkhof “Telkens verrast het fantasievolle avontuur in afwisseling van spanning, gevaar, mede personages, magische elementen.”                                 

Jalvin en de magie van de wold – Patrick Berkhof

“Zijn wold is er hoe dan ook eentje om met plezier en grootste nieuwsgierigheid uit te pluizen zolang je zelf genoeg fantasie bezit om alle avonturen het hoofd te bieden, want uitdagend prikkelend is het zeker!”

  • Auteur(s) : Patrick Berkhof
  • Uitgeverij : Versa
  • ISBN : 9789082566871
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 230
  • Verschijningsdatum : 30 oktober 2022

Een verhaal uit de begintijd van Dizary

Waarom heb jij geen veld?’ vroeg ze streng. ‘Ik eh…’ zei Jalvin. ‘Zeg me waarom jij geen veld bezit!’ Dat gaat je niets aan, wilde hij zeggen. Daarentegen perste hij zijn lippen op elkaar. ‘Alles en iedereen bezit een veld. Alles,’ zei ze op een toon alsof hij volkomen gek was. ‘Wat maakt jou zo speciaal?’ Zo kan niemand zien dat ik het rijm bezit, dacht hij. Niemand zal de boodschap van de wold zomaar bij mij aflezen.

Jalvin bezit een belangrijke boodschap van de wold in de vorm van een rijm. Voor hem zijn het onbegrijpelijke woorden en hij weet niet wat hij ermee moet. Het rijm trekt ellende aan, dat is zeker. Rovers, slavenhandelaren en vreemde wezens zitten hem op de hielen. Zijn zoektocht naar een magiër die kan helpen is dan ook het begin van zijn levensgevaarlijke reis. Aan wie kan hij het geheim van de wold toevertrouwen?

Mijn leeservaring

De boeken van Patrick Berkhof en de verhalen van zijn collega schrijvers die zich afspelen rondom Dizary contreien weten mij al vanaf 2019 groots te vermaken. Toen was mijn eerste kennismaking met Patrick op Elfia al een succes, waarop nog een aantal leuke mochten volgen en aankomend weekend zoek ik hem uiteraard ook weer op voor een babbel tijdens Elfia 2023. Voor nu is het echter de beurt aan het delen van mijn leeservaring rondom zijn nieuwste titel ‘Jalvin en de magie van de wold’.

Het handzame boek heeft op de voorzijde al een spannende geïllustreerde stripstijl afbeelding staan die gelijk nieuwsgierig maakt naar het achterliggende vertelsel bij de scene die je ziet. Dit is voor mij al direct pluspunten op het leesplezier net als de kleine tekeningen inhoudelijk. Alles toont namelijk aandacht voor de complete leesbeleving zo aangenaam mogelijk maken.

“Uit de panfluit klonk de onweerstaanbare melodie, zoet als honing en vrolijk als de vroege lentezon die de heide vol kleurige bloemen laat stralen.”

De schrijfstijl leest direct vloeiend en concreet beschrijvend weg. Verbeeldende kracht en probleemloos begrijpende bewoording, passend bij de personages en hun karakter typering. Net als bij de voorgaande titels is er volop humor te vinden in vermenging met serieuzere ontwikkelingen. Dankzij de manier waarop Patrick schrijft vind ik de verhalen zowel voor de jongere als oudere lezer uitermate geschikt en vermakelijk.

“De maan stond hoog en vol in de lucht zodat Jalvin genoeg licht had om verder te kruipen.”

Telkens verrast het fantasievolle avontuur in afwisseling van spanning, gevaar, mede personages, magische elementen en omgevingsverandering naarmate Jalvin verder trekt en zich in de nesten lijkt te werken. Zo verveel ik me als lezer geen moment en vlieg ik pagina na pagina door het verhaal heen volop betrokken bij alles wat ik lees.

“Direct openden verschillende deuren zich in zijn hoofd, deuren die al lange tijd gesloten hadden gezeten. Herinneringen, boze dromen, hij zag geen verschil meer.”

Het hoofdkarakter Jalvin leer ik beter kennen met dit verhaal en met de cliffhanger op de laatste pagina’s is er absoluut een belofte achtergelaten voor meer verhalen met dit karakter in de hoofdrol. Daarnaast zijn de medepersonages in dit boek interessant doordat ze weer heel anders zijn ten opzichte van karakters in voorgaande titels. Eigenaardigheden die intrigeren en nieuwsgierig maken naar hun achtergrond. Tevens zijn de vijanden in dit verhaal opvallend want zijn ze eigenlijk wel vijandelijk? Leuk vind ik dat hoe je als lezer uitgedaagd wordt om mee te beleven en te denken. Tevens draagt het allemaal bij aan de originaliteit van dit boek en de andere Dizary titels.

“In de bomenrij verderop was een keurige opening zichtbaar en daar leidde dit pad heen.”

Ik heb weer genoten en kijk opnieuw uit naar toekomstige schrijfsels van Patrick Berkhof. Zijn wold is er hoe dan ook eentje om met plezier en grootste nieuwsgierigheid uit te pluizen zolang je zelf genoeg fantasie bezit om alle avonturen het hoofd te bieden, want uitdagend prikkelend is het zeker!                  

Lieve leesgroet, Elsa.

2 gedachten over “Jalvin en de magie van de wold – Patrick Berkhof “Telkens verrast het fantasievolle avontuur in afwisseling van spanning, gevaar, mede personages, magische elementen.”                                 

Reacties zijn gesloten.