Aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

November – Thomas Olde Heuvelt “Episch goed en gruwelijk griezelig, ik hou ervan!”

November – Thomas Olde Heuvelt

“Sommige personages zouden we zomaar zelf kunnen zijn, anderen daarentegen staan mijlen ver van ons af hopelijk.”    

  • Auteur(s) : Thomas Olde Heuvelt
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022591116
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 464
  • Verschijningsdatum : november 2022

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug… maar wel tegen een prijs. Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?

Mijn leeservaring

Sinds dat ik ontdekt heb dat ik de verhalen van Thomas Olde Heuvelt met heel plezier lees is al zijn schrijfwerk van harte welkom bij mij. Dankzij uitgeverij Boekerij ontving ik ‘November’, in paperback vorm, die heel toepasselijk het levenslicht zag in november 2022.

De omslag doet mij qua sfeer en opmaak direct denken aan mijn andere grote favoriete schrijver Stephen King en valt positief op voor mij. Mysterieus uitziende huizen aan weerszijden van een brede weg verdwijnend verderop in een bosrijk berggebied op de voorzijde. Donker paars, blauw, roze tinten als kleurthema. De titel eruit knallend in ombre verlopend oranje en auteursnaam in glanzend blauw. De rug en achterzijde vullen dit perfect aan. In zijn geheel vind ik dit echt een aantrekkelijk boek voor de verkoop en een goed passende cover met betrekking op het inhoudelijke verhaal. De vormgeving in het boek vind ik ook geweldig maar dat ontdek je op het moment dat je zelf gaat lezen.

De schrijfstijl van Thomas gaat direct vloeiend van start met fijne, heldere bewoording en trekt me direct volop met mijn aandacht in het verhaal. Prikkelt mijn nieuwsgierigheid, verbeelding en zorgt meteen al voor een zinderend onderbuik gevoel. Wat ik ook prachtig vind is het metaforisch schrijven dat zeker niet iedere schrijver zo subtiel duidelijk kan toepassen. Een prettige schrijfstijl dus die mij als lezer geen seconde afleid of laat struikelen.

“Ongemerkt woekerden ze als een virus, maar omdat iedereen met dezelfde vurige vlekken rondliep, merkte je niet dat ze ook vat op jou kregen. En telkens bood je er minder weerstand aan.”

Sommige personages zouden we zomaar zelf kunnen zijn, anderen daarentegen staan mijlen ver van ons af hopelijk. Toch weerhoudt mij het er niet van om volop mee te leven en daarnaast een soort van sadistisch genoegen te ervaren bij de lessen die ze leren. Want het blijkt maar weer, ook in fictie; karma always comes around. Uitgelicht één van de karakters zal lange tijd bijblijven in gedachte en wie weet eens een nieuw verhaal opleveren met deze persoon in de hoofdrol?  

“Opeens voelde de zomerwarmte onder het bladerdak klam, kleverig. Niet meer welkom, maar drukkend. Hij kreeg er rillingen van.”

Thematisch gezien is ethiek een belangrijke factor en hoeveel is geluk jou waard? Familiebanden, vriendschap, zelfontwikkeling en tevens de tegenhangers zoals sociale druk, egoïsme en meer. Het verhaal is fantasievol, origineel qua uitvoering op een eigenlijk al eeuwenoud bestaand dilemma; in ruil voor bijna alles wat je wilt al dan niet letterlijk je ziel verkopen aan… of rationeel aanvoelen wat logisch gezien de verstandige keuze is. Wat zijn de gevolgen bij elke keuze die je maakt?

“De alpaca maakte een belachelijk geluid: een hoog gillen dat het midden hield tussen een ezel in paniek en een badeendje waar je heel snel achter elkaar in kneep.”

Spannend is het verhaal absoluut, wel ontvouwt ‘November’ zich op een rustig, geduldig tempo. Neem de tijd en geniet gewoon van elke letter. Want wat mij betreft is dit boek een enorme aanrader. Episch goed en gruwelijk griezelig, ik hou ervan!               

Lieve leesgroet, Elsa.