#aanrader·@pageturner·A.W. Bruna uitgeverij·Aanrader·Mustread·Recensie van Carla·Recensies·Thriller·Thrillerserie

De Kelder – Marc Raabe  “Wow! Wat een serie! Zoals de rode draad door alle delen heen verweven zit… Ik ben onder de indruk!”

Marc Raabe  – De kelder.

  • Auteur: Marc Raabe  
  • Uitgever: A.W. Bruna
  • Nederlands
  • februari 2023
  • 9789400515680
  • 544 pagina’s

Raabe weeft een rode draad door alle delen en dat doet hij erg kundig! Deze rode draad betreft Viola, ofwel Vi, de zus van Tom Babylon. De zus die volgens de autoriteiten lang geleden is overleden, de zus waar Tom al 23 jaar na haar verdwijning naar op zoek is. Tevens de zus die altijd het kind is gebleven zoals ze was toen ze verdween en die als zodanig ook hele gesprekken met Tom voert. Vi is Toms obsessie! Hij weet zeker dat ze nog leeft, maar daarin staat hij praktisch alleen. Alleen Sita Johanns is hem nog altijd behulpzaam en staat nog pal achter hem, al heeft ze soms ook haar twijfels.

Ik start met lezen in De kelder en beland direct in een heerlijk spannende Proloog. Bam! Meteen weet Raabe mijn aandacht te claimen, ik wil eigenlijk alleen maar doorlezen, ook als er eigenlijk geen tijd is.  

Ondanks dat Tom Babylon, vanaf de verdwijning van Viola, zijn speurtocht naar haar onvermoeibaar heeft voortgezet had hij nooit concrete aanwijzingen over wat er met haar was gebeurd en of ze nu echt nog wel leefde. Alsof hij een spook najaagde en niemand die hem geloofde. Totdat er ineens toch een aanwijzing opduikt. Meteen krijgt Tom verdenkingen richting zijn vader. Zou Werner Babylon werkelijk iets te maken kunnen hebben met haar verdwijning?

Als Toms vader wordt gedood bij een raadselachtige aanval op de Berlijnse metro kan hij het hem niet vragen, maar dan wordt wel duidelijk dat er nog iemand op zoek is naar Viola! Tom heeft zware verdenkingen richting Walter Bruckmann, de man die Tom haat. Tom heeft er voor gezorgd heeft dat Walter veroordeelt in een bewaakte psychiatrische inrichting in de Alpen zit. Hoe heeft Walter dan een moord in Berlijn gepleegd?

Er zijn nog vele vragen die beantwoord moeten worden en de grootste vraag is wel: leeft Viola werkelijk nog?

De kelder is het vierde deel in deze, goed opgebouwde en spannende reeks! En in dit vierde deel blijkt wel dat het fijn is om de andere delen in volgorde te hebben gelezen. Je kent de meeste personages door en door en dat helpt enorm om de vele tijdsprongen in het verhaal goed te volgen. Je kan en wil je aandacht vooral niet laten verslappen! Afwisselend wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Tom en Sita, waarbij Sita in dit deel een grotere rol heeft dan voorheen. Beide verhaallijnen spelen zich los van elkaar af, zijn spannend en komen uiteindelijk mooi bij elkaar. Zoals eigenlijk alles uit voorgaande delen ook mooi samensmelten en worden afgerond. De personages voelen echt, de verhaallijnen zijn spannend, plottwists zijn aanwezig en de vaart zit er continue goed in.

Als je als thriller liefhebber de voorgaande delen al gelezen hebt, heb je geen aansporing nodig om De kelder ook te gaan lezen. Maar heb je nog niets uit deze serie gelezen? Lees deze ijzersterke serie dan op volgorde, dat wordt genieten! En dan weet je ook dat De kelder weer een echte #Mustread is!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman