5 sterren·Aangrijpend verhaal·Aanrader·Boeken nieuws·Boekentips·Mustread·Pageturner·Recensies·Recensies van Moon·Roman·Roman serie

Groene Ranja – Yvonne Sonke *****

Groene Ranja – Yvonne Sonke

“Een rollercoaster aan emoties, Sonke weet de lezer diep in het hart te raken”

  • Auteur(s) : Yvonne Sonke
  • Uitgeverij: Aquazz
  • ISBN : 9789083296586
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 248
  • Verschijningsdatum : mei 2023

Na een onveilige situatie in huis worden de zevenjarige Jasmijn en de vier jarige Imke uit huis geplaatst en worden ondergebracht bij Tante Ceciel in het kindertehuis. Hier proberen zij hun plek te vinden en moeder Ria doet alles wat in haar macht ligt om haar meisjes weer thuis te krijgen maar of dit voldoende is?

Na Wodka & Ranja komt Yvonne Sonke met een vervolg, was het eerste verhaal al een indrukwekkende rollercoaster ook dit tweede deel zal veel los maken bij de lezer. Beide verhalen zijn gebaseerd op eigen herinneringen aangevuld met fictie, juist dit gegeven maken het lezen intenser. Sonke beschrijft het verhaal vanuit meerdere perspectieven, zo komt Moeder Ria aan het woord en tante Ceciel maar ook de zevenjarige Jasmijn en deze hoofdstukken zullen de lezer tot tranen toe roeren. Het hele verhaal is net als het eerste deel schrijnend, een roman welke je niet zomaar even uit leest. Het is een verhaal dat lang zal nablijven zinderen, maar ook eentje waarmee Sonke een puur beeld schets van wat er zich soms achter de voordeur kan afspelen, zonder dat iemand daar weet van heeft.

Het is een verhaal wat ogen opent en wellicht ook aanzet tot meer interesse in je naaste mensen. De puurheid en de openheid zullen ervoor zorgen dat de lezer zal moeten vechten tegen de tranen, dus houd de zakdoekjes maar gereed. De manier waarop Sonke de hoofdstukken schrijft en zeker die vanuit het beeld van Jasmijn zijn doordrenkt met wantrouwen en angst, maar ook de liefde naar moeder Ria toe die blijft loyaal en lijkt onbreekbaar. Jasmijn wordt ook echt vanuit het zevenjarige meisje beschreven en daardoor komen de woorden nog meer binnen, inleven kost de lezer dan ook geen enkele moeite want je proeft en voelt al haar emoties. Een leeservaring die de lezer zal bijblijven

Ook met dit tweede deel Groene Ranja heeft Yvonne Sonke mij diep geraakt, het verhaal an sich is al erg indrukwekkend en aangrijpend, maar ook de gevoelens van alle betrokken personages zijn zo puur en oprecht neer gezet dat zij allerlei gevoelens bij de lezer oproepen. Het liefst pak je Jasmijn en Imke op en geeft ze waar ze zo naar op zoek zijn, veiligheid en liefde.

Een verhaal dat je raakt, heel diep in je hart. Wodka & Ranja en Groene Ranja verdienen het om gelezen te worden en meer in de spotlights te staan. Puur en oprecht vanuit het hart

Lieve Leesgroet Moon Kager